Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2011 12:17 - Лъжите на Църквата - индулгенциите
Автор: universalnite1neo Категория: Други   
Прочетен: 7259 Коментари: 14 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Oткъсът е от книгата на Шарл Костер - "Тил Уленшпигел"

 

По същото време двама братя от ордена на премонтренците пристигнаха в Дамме, за да продават индулгенции. Над монашеското си одеяние те носеха хубави, украсени с дантели ризи.

В слънчево време изправени до портата на църквата, а в дъждовно — под притвора й, те обявяваха ценоразписа си, по който за шест лиари, за един патар, за половин парижка лиара, за седем или дванадесет флорина те даваха за сто, за двеста, за триста, за четиристотин години индулгенции и според цената — половина или пълно опрощение, както и опрощение за най-страшните грехове, например пожеланието да изнасилиш пресветата Дева. Но това струваше седемнадесет флорина.

На купувачите, които им плащаха, те даваха малки късчета пергамент, дето бяха написани цифрите за годините на индулгенциите. Отдолу бе написано следното:

Който не иска да бъде пържен бавно, печен или насечен хиляда години в чистилището или непрекъснато да гори в пъкъла, нека си купи индулгенции — милостиви и опрощаващи, с малко пари, които бог ще му възвърне.

И от десетина левги наоколо идваха при тях купувачи.

Единият от братята често проповядваше на народа; той имаше цъфтящо лице и леко носеше тройната си гуша и корема си.

— Клетнико! — казваше той, впил очи ту в един, ту в друг от слушателите си. — Клетнико! Виж, ти си вече в пъкъла! Огънят те гори жестоко: варят те в котел, пълен с дървено масло, в който се приготовляват мекиците на Астарта; ти си само една кървавица в тигана на Люцифер или задушено в тигана на Гилгирот, великия дявол, защото предварително са те нарязали на късове. Виж тоя голям грешник, който не искаше да знае за индулгенциите; виж тая паница с фрикасе, това е той, неговото нечестиво тяло, неговото прокълнато тяло, преобразено така.

И какъв сос! Сяра, смола и катран! И всички тия нещастни грешници биват изяждани, но така че непрекъснато възкръсват, за да бъдат измъчвани. И тъкмо там са истинските сълзи и скърцането на зъби. Смили се, боже милостиви! Да, ето те в ада, клети грешнико, за да търпиш всички тия мъки. А само една аспра — и ти веднага ще почувствуваш облекчение на дясната ръка; още половин аспра — и двете няма вече да са в огъня. А останалото тяло? Един флорин и росата на опрощението ще те поръси. О, сладостна прохлада! И за десет, и за сто дни, за хиляда години, според това, колко е платено — няма да има печено, нито тиганици, нито фрикасе! И дори да не е за тебе, грешнико, няма ли там някъде, в скритите дълбочини на огъня, нещастни души, твои роднини, любима съпруга или някоя хубавичка девойка, с която ти с удоволствие си съгреша вал?

И като каза това, монахът бутна с лакът другия, който се бе изправил до него със сребърно блюдо в ръце. А братът, навел сега очи, раздвижваше умилително съда, за да примами парите.

— Нямаш ли — продължаваше другият, — няма ли в тоя ужасен огън син или дъщеря, някое любимо детенце? Те крещят, те плачат, те те викат. Може ли да останеш глух към тия жални гласове? Не, не можеш, твоето ледено сърце ще се разтопи и това ще ти струва само един флорин. Виж, при звука на монетата върху тоя презрян метал… (другият монах отново раздвижи блюдото) в огъня се образува празнина и злочестивата душа възлиза до кратера на някой вулкан. Тя вече е на чист въздух, на свобода! Няма огнени мъки! Наблизо е морето, тя се гмурка в него, плува по гръб, по корем, по вълните и под тях. Чуй как вика от радост и лети, тъй както плува във водата! Ангелите я гледат и са щастливи. Те я очакват, но тя още не се е наситила, иска й се да стане риба. Тя не знае, че там, горе, има приятни води, изпълнени с благоухания, дето се търкалят големи късове бяла кристална захар, студени като лед. Идва някоя акула, но тя не се бои. Тя се качва на гърба й, но акулата не я усеща, душата иска да отиде с нея в дълбочината на морето. Тя отива там, за да поздрави водните ангели, които ядат waterzoey в котлета от корал и пресни стриди в седефени чинии. И как я посрещат там, как я приветствуват, как я галят; а ангелите непрестанно я викат отгоре. И най-сетне не я ли виждаш как тя, разхладила се и щастлива, възлиза и пее като чучулига до седмото небе, дето бог седи на своя престол в пълната си слава! Тя среща там всичките си земни роднини и приятели освен тия, които са злословили за индулгенциите и за нашата майка светата църква и които горят вдън пъкъла. И така непрекъснато, непрекъснато, непрекъснато, чак вовеки веков във вечния всеизгарящ огън. Но оная душа, другата, тя е от бога, тя се разхлажда в приятни води и хруска кристална захар. Купете си индулгенции, братя: те се продават срещу крузати, срещу златни флорини, срещу английски суверени! Не се отказваме и от медни пари. Купете си! Купете! Това е свето дюкянче: тук има и за бедни, и за богати, но за зла чест не продаваме на вересия, братя, защото престъпление пред господа-бога е да купуваш, без да плащаш веднага.

Братът, който не проповядваше, клатеше блюдото. Флорини, крузати, дукати, патари, петачета и аспри валяха вътре като град.

Клаас, който се чувствуваше богат, плати един флорин срещу една индулгенция за десет хиляди години. Монасите му дадоха едно парче пергамент.

Скоро след това, като видяха, че в Дамме само крадците не си бяха купили индулгенции, двамата монаси заминаха за Хейст.




Гласувай:
38



1. amore - Привет, Неонула! :)
16.08.2011 15:37
Чудесна и разбунваща духовете тема! Винаги съм казвала, че учение или институция, които те подчиняват чрез страх и корупция - са много далеч от истината и от Бога. Достатъчна е само една мисъл на чиста любов към който и да е, за да бъде изваден от адския котел. Сега ще си прочета и другите ти постинги, които изпуснах поради отсъствие в нета. Светъл поздрав, приятелю!
цитирай
2. raders - Доходен бизнес. Ми то и сега има д...
16.08.2011 21:23
Доходен бизнес. Ми то и сега има достатъчно идиоти, на които могат да се продават индулгенции; дори и в блог бг ги има предостатъчно.
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Добър вечер, Нео!
16.08.2011 21:44
Да, "престъпление пред господа-бога е да купуваш, без да плащаш веднага..."
Блестящ откъс! Благодаря ти за това.. Няма да забравя Ватикана. Тъжна история. Държава в държавата! И на всеки ъгъл, във всеки коридор, на Сикстинската капела, дори, на дъх разстояние от безсмъртните фрески на Микеланджело и Рафаело..., до картините на Джото, Леонардо и Тициан..., бяха опнати едни безкрайни сергии с какво ли не. От ключодържатели с образа на Мадоната..., до сапунерки. Не вярвах на очите си. Една от най-богатите и влиятелни държави в света се нуждаеше от... индулгенции. Това помрачи всичко. Вдигна някаква непреодолима стена между мен и великите майстори, докоснали се до Бог. Единствен Микеланджело ме върна към реалността. Титанични фрески. Тогава разбрах, че мощта на изкуството е безкрайна. Че неговата реалност е истинна, а не каквато и да е друга власт на тази земя. Статуята на майката на фараона и мумиите на египетски крале, така далече от някогашното им величие го доказваха с плахото си присъствие на музейни експонати, далеч от родината си, обсебени някога от една мъртва империя. И... с властта на изкуството. Извини ме за предългия коментар. Поздрави за позицията!:)
цитирай
4. universalnite1neo - Ре 1. amore
16.08.2011 22:03
:) Привет още веднъж , приятелко !
Много на място го казваш -" Достатъчна е само една мисъл на чиста любов към който и да е" ... от своя страна ще припомня моето откровение : когато над обичта, другарството, състраданието и мъдростта се постави каквато и да била логическа фигура ( религия, политика, икономика и т.н.) - със сигурност имаме основата за масови психози !
цитирай
5. universalnite1neo - Ре 2. raders
16.08.2011 22:05
:)) За такива случаи има много точна поговорка : Не е луд този , който яде баницата , а който му я дава !
цитирай
6. universalnite1neo - 3. malchaniaotnadejda7
16.08.2011 22:20
:) Привет , Надежда , радвам се да се срещнем отново тук !

И отново правиш коментар , който да стимулира към размисъл ( изобщо не се притеснявай за обстоятелственост ) . Да ти призная - този постинг с откъса от "Тил Уленшпигел" бе провокиран от разходката ми в неделя до Бачковския манастир , където в околностите можеше да се види същото , което ти споделяш за Ватикана . Но крайно време е да се обърнем към изкуството - напълно съм съгласен :) Сигурно си спомняш за постинга ми с тайното послание на Микеланджело - как да сравняваш такива шедьоври с търсенето на комерсиалния ефект .... без думи съм !

Най-сърдечни поздрави и много вдъхновение да те съпътства ! :)
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - :) Благодаря ти сърдечно, Нео!
16.08.2011 23:11
И на теб желая всичко най-добро и светло!
А споделеното от теб за Бачковския манастир доста неприятно ме изненада. Дядо ми е учил там за свещенник на младини, вечна му памет. Когато внезапно посетих манастира 20 годишна - така се случи, без да искам се озовах пред онази тъмна стара икона, точно на рождения ми ден, там нямаше и помен от това, за което говориш. Мислих да споделя в коментара по горе, а то... Жалко. Да, разбира се, помня постинга ти! Беше забележителен.. Поздрави и хубава вечер!:)
цитирай
8. get - Според древната традиция на Цър...
17.08.2011 11:26
Според древната традиция на Църквата, за признатите при тайнството покаяние грехове, в зависимост от тяхната тежест, се налагат определени наказания, т.нар. епитимии. Римо-католицизмът е въвел практиката, тези наказания да бъдат напълно или частично отменени поради различни заслуги именно чрез индулгенциите.
Индулгенция(понятието) се появява за първи път през 11 век при папа Александър II. За да насърчи участието в Кръстоносните походи клермонският събор (1095-1096) обявява на участниците в тях, както и на лицата, подпомагащи по различен начин осъществяването им, пълни или частични индулгенции(опрощение).
С течение на времето тази практика се разпространява, развива, но и търпи редица извращения. Наказанията, които трябва да бъдат наложени за извършени тежки грехове, се заменят с по-леки – като изслушване на проповед, посещаване на храма в определен ден и т. н. Появява се и порочният принцип да бъдат раздавани индулгенции за бъдещи грехове. Лекомисленото отношение към индулгенцията, в т.ч. търговията с тях принуждават папа Инокентий III през 1215 година, да ограничи епископите в правото им да издават индулгенции. При някои от неговите наследници обаче, тъкмо папската институция започва да злоупотребява с тях.
В днешния разговорен български език понятието „индулгенция“ обикновено се свързва именно с проявленията на порочност при нейното издаване.
- Но следва да си поставим въпроса ЗАЩО ??? - Роденият в Мюнхен, Шарл де Костер (1827-1879), в семейството на «управляващият делата на папския нунций», написва това откровено антиклерикално произведение ?!!
Осемдесетгодишната война (или Нидерландско въстание(буржоазно) е продължилата от 1568 до 1648 война за освобождение на разбунтувалите се „нидерландски провинции” от властта на Испания.
Между 1585 и 1604 Англия(!) също участва със свои войски, в подкрепа на бунтовниците.
В хода на войната новосъздадената, Република Съединени провинции се превръща в световна сила и преживява безпрецедентен икономически, научен и културен подем.
- Дали, казвайки(прочитайки) горното, сме открили същественото ? – Ще оставя на вас да отговорите !?

От Гет ктист
цитирай
9. monaliza121 - Привет, Нео!
17.08.2011 18:37
Прочетох коментара на Надя и няма да се съглася с нейното описание на Ватикана. Бях там миналата година и видях само едно прилично магазинче за сувенири на изхода. Ватикана е съкровищница, неподлежаща на описание. Но това не е тема на постинга ти. Религиозното лицемерие не е чуждо на никоя религия. Опороченото значение на думата "индулгенция" е свързано именно с използването й като средство за обогатяване. И до днес при католическа меса, преди вярващите да поискат прошка за греховете си, се раздават кошнички, в които всеки пуска своята лепта. Присъствах няколко пъти на католическа меса и събирането на пари ме разочарова.
цитирай
10. universalnite1neo - Ре 7. malchaniaotnadejda7
17.08.2011 21:26
:) Да , за жалост такива са реалностите с Бачковския манастир ... затова най-голямата истина си остава да търсим божественото у самите себе си . Поздрави ! :)
цитирай
11. universalnite1neo - Ре 8. get
17.08.2011 21:30
:) Съгласен съм с изнесената фактология от теб , но според мен основното е в следното : Догмата на християнството живее в един измислен свят, в който едно поколение индоктринира следващото. Говори се за Божията воля и откровение, докато всъщност неговата догматика както видяхме е била решена от един римски император, разни епископи и объркани хора, които са търсели политическа и икономическа власт преди духовното проникновение.
Тогава какво чудно има в явлението "Индулгенции" ?
цитирай
12. universalnite1neo - Ре 9. monaliza121
17.08.2011 21:34
:) Привет , монализа 121 !
Благодаря ти и за това лично впечатление , което сподели за Ватикана .
Имаш право - основната тема е за манипулацията от страна на хора, които са превърнали стремежа към духовност в доходен бизнес . В това отношение има стотици примери . Все пак вярвам, че идва времето , когато ще бъде отхвърлено това индоктриниране и ще потърсим истинското заложено божествено у нас самите , без да са ни нужни посредници за това .
Сърдечни поздрави ! :)
цитирай
13. get - - Безрезрвно бих се съгласил, ако пред очите ми не е фиалата от българското(!) ... !?
17.08.2011 22:44
universalnite1neo написа:
:) Съгласен съм с изнесената фактология от теб , но според мен основното е в следното : Догмата на християнството живее в един измислен свят, в който едно поколение индоктринира следващото. Говори се за Божията воля и откровение, докато всъщност неговата догматика както видяхме е била решена от един римски император, разни епископи и объркани хора, които са търсели политическа и икономическа власт преди духовното проникновение.
Тогава какво чудно има в явлението "Индулгенции" ?

... от Над Сент Миклош ... http://en.wikipedia.org/wiki/Treasure_of_Nagyszentmikl%C3%B3s (четвърто изображение от горе на долу "Жена държана от Орел") !!

- Също и ранно "християнските" изображения, на "Христос като Орфей" ... http://www.religionfacts.com/jesus/image_gallery/4C_christ_as_orpheus.htm ... по-вероятно е обратното ?!!

- Повлияните от орфизма питагорейци, говорещи за "троичност" при строеж-а на света и прояви(ипостази) на божественото ??! ... и ред други неща, които с течение на времето ... респективно утвърждаване християнството (от съвременният му вид) придобиват ново тълкуване и звучение - Но въпреки всичко, ако един търпелив изследовател се заеме, може да преоткрие първообраза и истината !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
14. universalnite1neo - Ре 13. get
17.08.2011 22:57
:) Има и друг момент - когато Иисус бе тук , изобщо никой не е имал предвид да се създава такова нещо като християнство .... Но какво ли на тази планета е оцеляло в оригиналния му замисъл ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite1neo
Категория: Хоби
Прочетен: 1933635
Постинги: 148
Коментари: 2421
Гласове: 10700
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930