Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 11:53 - Дезинформацията и нейните проявления
Автор: universalnite1neo Категория: Други   
Прочетен: 13670 Коментари: 28 Гласове:
51

Последна промяна: 25.11.2010 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всички медии съществуват за сметка на рекламата. Може ли да се очаква от тях тогава критика по адрес на изхранващите ги ? Може ли изобщо да очакваме, че те говорят и показват истината ? 
  Все пак човекът е удивително "животно". Толкова дълго са го убеждавали, че живее в прозрачна демокрация, че в крайна сметка е повярвал в това.
  Солидните и стабилни доходи във всеки бизнес са възможни само при наличие на постоянна и растяща с времето клиентела. Ако например компанията произвежда лекарства, изгодно ли е да продава по-ефективни - такива, при които с една таблетка болестта да изчезне ? Не - категорично ! За рентабилността й са нужни не здрави, а болни хора. При това в интересите на икономическия растеж е желателно болните да се увеличават всеки изминал ден.
  Отново пример : фирма произвежда дълго време някаква продукция - полезна и търсена, но изведнъж на пазара се появява чужд аналогичен продукт, но много по-евтин и с добро качество . Каква опасност ! Няма чудно, че фирмите се обединяват в корпорации - национални и мултинационални, за да следят неотклонно стабилното течение на печалбата да не бъде нарушено от някоя нова технология. 
  Да вземем за пример учен, който години наред е изучавал някаква теория. след това е добил международна известност като доказан специалист в тази област, но в един момент открива, че теорията му е коренно погрешна. Колко биха били учените, които в така описаната ситуация да си признаят честно, че са сгрешили, като по този начин зачеркнат цялата си научна кариера и авторитет ? 
  Хубав пример е Никола Тесла - открил неизчерпаем , идеален в екологично отношение и напълно безплатен източник на енергия . Тогава защо и досега воюваме за нефта и си хабим здравето с атомни електроцентрали ?
  Представете си, че научните открития демонстрират по категоричен начин пълната несъстоятелност на някои политически изгодни и икономически печеливши теории (например глобалното затопляне по "наша вина" ). Нима не е по-изгодно за членовете на специалната комисия на ООН да продължат с фалшификацията на научни данни, отколкото да спасят хората , макар и от измислена от тях катастрофа ?
  Има азбучна истина: колкото по-малко мисли човек, толкова по-лесно е управляван. Целта на управлението в съвременното общество на потреблението е превръщането на всеки в потребител ! Мислещите с главата си виждат поставените от Системата капани, те трудно могат да бъдат манипулирани. Те купуват само нужните им неща, а не онези, които Системата постулира за нужни. Те не са обичани и постоянно са поставени под натиск да капитулират. Системата е създала нова порода интелигенти : псевдоенциклопедисти, горди с това, че знаят всичко ... което е нужно на Системата.
  Златно правило на дезинформацията е, че излишъкът от информация действа по-добре от дефицита й. За кое е по-добре ? За незабележимото превръщане на информацията в дезинформираност. За да се купува не това, което е нужно на всеки, а това, което е наложено като мисловен модел, изхождайки от стандартния набор от "знания". При това под "покупка" се има предвид не само купуването на вещи : в широк аспект се продават и иновативни идеи, "модни" течения, културни и дори духовни ценности.
  Не всичко, предложено от Системата е лошо, както и не всички алтернативи обезателно са добри. Но това може да бъде осъзнато само със собствения усет и ум, а за целта те трябва да се използват .

По материали от Интернет 


Тагове:   нейните,


Гласувай:
56



1. savremennik - Един от най-разпространените п...
25.11.2010 12:22
Един от най-разпространените примери за масов контрол на съзнанието в така нареченото свободно и цивилизовано общество е навлизането и употребата на телевизорите. Това не означава, че всичко по телевизията е създадено, за да промива мозъци. Но голяма част от днешните телевизии се управляват от големи корпорации, които имат да защитават огромни финансови интереси.
цитирай
2. universalnite1neo - Ре 1. savremennik
25.11.2010 12:25
;) Стара истина , но все така актуална ... за съжаление !
цитирай
3. ferdi - Хубаво казано..
25.11.2010 12:36
Поздрави! :)
цитирай
4. universalnite1neo - Ре 3. ferdi
25.11.2010 12:44
:) Моля , необходимо си беше . Поздрави и за теб :)
цитирай
5. savremennik - ;) Стара истина, но все така акту...
25.11.2010 13:42
universalnite1neo написа:
;) Стара истина , но все така актуална ... за съжаление !

Включете която и да е информационна радио или ТВ станция. Обикновено ви предоставят няколко минути престъпления, извършени от работническата класа, много рядко престъпления на интелектуални работници, няколко минути за спорт, смесени истории, произволни политически игри с думи и поглед върху времето. Това ли са важните неща, новините? Основните медии открито подкрепят интересите на индустриалния затвор. Историите се фокусират върху криминални групи от малцинствата и представят заплахата като по-голяма, отколкото в действителност е. Целта е да бъдем държани в състояние на страх, като това позволява на елита да атакува която група пожелаят, без страх от последствия. По този начин медиите продължават да творят безкрайното изкуство на дехуманизацията.
цитирай
6. universalnite1neo - Ре 5. savremennik
25.11.2010 13:48
По тазкива причини престанах да гледам телевизия и да слушам радио !
цитирай
7. karambol5 - Напоследък страшно се дразня от ...
25.11.2010 14:46
Напоследък страшно се дразня от голяма част от телевизионната продукция .
Осбено от сутрешните блокове .По-голяма дезинформационна система от тях няма !
Гледам и полудявам от бяс ! Та за това и си ги спестявам в последно време .
Има и много ценни неща ,но доакто ги отсееш.........се натоварваш с куп глупости !
Все някога ще свикна спокойно да гледам новини и сутрешни блокове ,но като гледам може и да не е скоро !
Товами е полезно де ,зщаото мисля все по-добре с главата си !
Поздрави за поместеното !
цитирай
8. bowman - ?! ;)
25.11.2010 15:08
Защо ли проституцията не е легална и си нямат награди, подобни на "Пулицър", Хватката на "Човещинката" всъщност е "единственият" виновник за всичко, пък какво лошо да си човек ? Човешко е !
Този пример отваря поле за нов прочит на библейският текст -" Пътят към ада е послан с добри намерения" .
Особения момент е лъжата , понякога дори рафинирана и възможността до живот , срещу скромна сума да тренираме разпознаването и по този начин журналистиката е начина да развиваме своето неверие и подозрителност умение което за някого е по ценно от един по-добър свят за който се борим ;) .
Нали ! ;) ??
цитирай
9. universalnite1neo - Ре 7. karambol5
25.11.2010 15:18
:)) Добре те разбирам , нали по тази причина спрях да ги гледам . И ми е много по-добре, особено в енерго-честотен аспект ( ти знаеш какво имам предвид ) . Поздрави и за теб !
цитирай
10. universalnite1neo - Ре 8. bowman
25.11.2010 15:20
:) Да, защо не ? Както се казва - всяко зло за добро ( или поне да се опитаме да го направим ) . За себе си мога да кажа, че това ми стана като modus vivendi - навсякъде да отсявам ...
цитирай
11. universalnite1neo - Ре 9. daimyo
25.11.2010 15:23
Не мога да се съглася конкретно за дезинформация на misbis . Освен всичко друго , може би не съм безпристрастен, понеже двамата сме от един и същи Висш Аз ( не знам дали знаеш какво означава това обаче ) ....
цитирай
12. galatceq - Всичко тук казва и моето мнение за ...
25.11.2010 16:19
Всичко тук казва и моето мнение за дезинформацията ! Поздрави за теб ! ;)
цитирай
13. universalnite1neo - Ре 13. galatceq
25.11.2010 16:23
:) Благодаря !
Още помня знаменитите ти размисли за системата , така че не съм учуден от привлекателността за теб на тези факти , изложени тук .
цитирай
14. анонимен - За нефта
25.11.2010 16:48
Той е като кокаин за системата , която описваш добре . Махнете нефта и на практика няма да има система .
цитирай
15. universalnite1neo - Ре 15. анонимен - За нефта
25.11.2010 17:02
:)) Хареса ми това сравнение ... но де да беше само нефта ...
цитирай
16. balkanec - Много верни наблюдения
25.11.2010 19:56
Поздрави
цитирай
17. universalnite1neo - Ре 17. balkanec
25.11.2010 19:58
:) Благодаря !
Тези наблюдения не ги считам само за мои , те са на всеки, който се е пробудил съзнателно . А най-хубавото е, че са от живия живот !
цитирай
18. анонимен - Не отричам рекламата като начин на ...
25.11.2010 21:52
Не отричам рекламата като начин на информация. Съгласна съм, че натрапчивата реклама е едно от многото средства за манипулация на обществото. Как точно - не мога да си обясня. На мен специално ми действа отблъскващо и някои стоки не ги купувам именно заради начина на рекламирането им. Чудна ми е следната ситуация: по телевизията върви филм, хубав, интересен, завладяващ вниманието, и на най-интересното място - хоп, реклама. Значи, всичкият труд на целия екип, сътворил филма, е отишъл по дяволите. Всички внушения, за които са работили много хора, са пометени от някаква тъпа реклама за прах за пране. И да не е тъпа - все едно. И да смениш канала - край, ти си вече разконцентриран. Чудя се как филмовата гилдия търпи това посегателство и не протестира. Необяснимо ми е. А може би обяснението е много просто - пари, пари и пак пари
цитирай
19. universalnite1neo - Ре 19. анонимен
25.11.2010 21:56
С последното изречение давате отговора на "загадката" :) Това е движещия мотив !
цитирай
20. анонимен - Рекламата я възприемам като ком...
25.11.2010 22:09
Рекламата я възприемам като комарите и мухите- досадни, отвратителни.
цитирай
21. universalnite1neo - Ре 21. анонимен
25.11.2010 22:13
;) Това вече е нихилизъм - а не е необходимо. Как биха се информирали хората без рекламата все пак ?
цитирай
22. анонимен - напоследък
26.11.2010 09:35
парите са бог, а рекламата е техният пророк
цитирай
23. demar - "колкото по-малко мисли човек, толкова по-лесно е управляван"
26.11.2010 09:46
Управниците го знаят и използват много добре.
И не говоря за за мишоците в парламент и правителство,те също са управлявани,
а за истинските управници - тези с медиите, нефта, парите....
цитирай
24. universalnite1neo - Ре 23. анонимен
26.11.2010 16:04
... Дори от доста отдавна , сега просто е по-драстично
цитирай
25. universalnite1neo - Ре 24. demar
26.11.2010 16:05
:) Абсолютно - споменатите в коментара ти са просто една "шоу-армия" за замазване на очите !
цитирай
26. ckarlet - Една голяма истина си публикувал, ...
30.11.2010 09:11
Една голяма истина си публикувал, Universalnite1neo!
Прекрасен ден ти желая!
цитирай
27. universalnite1neo - Ре 27. ckarlet
30.11.2010 14:34
:) Благодаря ти ckarlet , и твоят ден да бъде прекрасен !
цитирай
28. анонимен - Браво
03.12.2010 14:31
С радост установявам, че има доста будни хора в България :)
Браво и само напред :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite1neo
Категория: Хоби
Прочетен: 1932720
Постинги: 148
Коментари: 2421
Гласове: 10700
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930