Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 07:05 - Мисли и предсказания от Беинса Дуно ( Петър Дънов )
Автор: universalnite1neo Категория: Други   
Прочетен: 111615 Коментари: 124 Гласове:
38

Последна промяна: 18.06.2010 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Има три вида хора : глупави, умни и мъдри. Глупавият непрекъснато се занимава с миналото, умният се стреми да прочете бъдещето, а мъдрият живее с настоящето.

  Забелязано е, че ако няколко души ви обичат, един непременно ще ви мрази. Ако девет души ви обичат, десетият ще ви мрази и по сила омразата му ще се равнява на любовта на деветимата.

  Насилието унищожава хората, но не ги променя. Чукът, след като няколко години е удрял камъка, се е изтъркал и унищожил. Такава е съдбата на всички насилници и тирани - те самите се унищожават.
 
  Според мене сегашното проповядване на Христа в сравнение с истинското проповядване е особен род разбойничество.

  Животът на Луната е под кората й. Тези кратери, които виждате, са изкуствено построени от жителите на Луната - те са кондензатори на слънчева енергия. Там живеят около 100-150 адепти.

  Айнщайн е от четвъртото измерение и няма да идва повече на Земята.

  Женитбата на Земята е два вола, свързани в един юлар. И двата орат и пъшкат. Сегашният брак е изобретение на черната ложа.

  Внимателни бъдете към цветята, към клоните, камъчетата, изворите. Така ще възпитате съзнанието си. Българинът в това отношение има още много да работи. У него деликатните чувства не са развити. Хване едно клонче, скърши го и го захвърли, откъсне цвете и го захвърли.

  Има светски хора, които са по-щедри и по-благородни от вярващите. Веруюто не определя характера на човека.

  Нашето пространство в сравнение с пространството, в което живеят духовете е като плоскост.

  Когато душите на убитите отидат в астралния свят, създават условия за нервни заболявания и разстройства у хората.

  И предсказаните, и определените неща могат да се променят. От човека зависи да подобри или влоши съдбата си.

  Който е работил съзнателно върху себе си и се е справял със земните си желания, той лесно се освобождава от тялото си.

  Всички жестоки хора днес са обсебени от лемурийците. Те са от третата раса. Много от бялата раса ще бъдат вързани и ще останат зад шестата раса, за да се изправят.

  За да отстоявате на нападението на астралните същества трябва да се групирате по няколко заедно, да създадете помежду си хармонична среда, в която да действа любовта. Тя е оръжие против всички външни и вътрешни нападения.

  Животът се проявява между полюси, т.е. между контрасти. Тази е причината, дето при гениалния всякога има един глупец. Колкото по-мъдър е човек, толкова по-големи глупаци го обикалят.

  Когато вълкът напада овцете, веднага му теглят куршума, когато човек убива подобния си, във време на война, не само не го съдят, но получава награда, кръст за храброст.

  Вие я имета, я нямате 100 прераждания и искате да ставате светии. Светията е минал 777 прераждания и е имал 12 кардинални прераждания и чак тогава е станал светия.

  Ще стане силен трус. Цяла Франция ще потъне. Част от Русия и Турция и част от Германия.

  След 100 години и помен няма да остане от сегашния ред и порядък на нещата. Друг ред, коренно различен от този, ще има на Земята.

  Животът ще се влошава все повече и повече. Той ще стане непоносим. За лошите хора настъпва черен период. Тъмната епоха изтича. Сега сме в епохата на Водолея, което значи чистота. Астралният свят вече е почистен. Бъдещата култура се отличава с три неща : повдигането на жената, повдигането на бедните и слабите и застъпване на правата на човека.

  Една кутия може да ви разправи всичко, което се върши вън от България. Не само ще чувате какво правят хората в далечни страни, но и в скоро време ще можете да виждате какво правят хората в най-отдалеченото кътче на Земята. Един ден ще дойдем до положение да виждаме какво се върши не само на този свят, но и на онзи свят.

  Всички пророци и мъдреци ще се въплътят в славянството до края на 20-ти век.

  Ще станат големи кръвопролития. В много държави ще има граждански войни, но която е по-близо до Бога, по-лесно ще мине. Тогава силите небесни ще се възмутят, ще дойдат големи земетресения - където е суша, ще стане море. Тия, които се спасят след тия страдания, ще влязат в царството Божие.

  Сега опасността не е от болшевишката или други революции, това са детински работи. Но иде едно раздвижване на Земята, при което бедни и богати ще хвръкнат из въздуха. Иде едно положение, при което и богати, и сиромаси ще бъдат засипани с пепел. Може след десет години да е, може след сто години да е, но ще дойде.

  Съвременната култура се нарича славянска, но няма нищо славянско в нея. И ако върви по този път, ще я постигне съдбата на миналите култури.

  Тези, които си заминат през 1943 година, ще дойдат през 1973 година, защото имат важна работа.

  София е втори Йерусалим - Вечния мир ще се сключи в София. В София ще се свика първият йерусалимски събор. Нова библия ще се напише на български език. Българските земи край няма да имат. Църквата "Св. София" в Цариград ще бъде християнска.

  7000 напреднали съшества, адепти, ще бъдат родени в славянските страни до края на 20-ти век и те ще образуват една голяма вълна на подем.

  В 22-ри век ще се възстанови царството Христово на Земята.

  В Европа иде едно земетресение, което ще започне от Север, ще разтърси цяла Европа, така, че ще се помни с хиляди години. Обяснява се и причината за него. В Стария Завет се казва : "Гледайте да не станат вашите дела и мисли толкова лоши, че да не може Земята да ви търпи вече."

  Не, материализмът няма да даде нищо в света. Когато културата изгуби своя идеализъм и стане материалистична, тя е осъдена на смърт. Когато една религия изгуби своя идеализъм и стане материалистична, тя е осъдена на смърт.

  Готовите души ще възкръснат, а онези, които не са готови, ще заспят и ще чакат още хиляда години, докато дойдат други нови условия в бъдеще.

  В България има много ясновидци. Това е добър признак. То показва, че Духът работи в България.

  Кое е същественото за българина ? Той е най-твърдият елемент, който съществува. Всеки човек, който слиза на Земята, трябва да мине през българите, за да добие твърдостта, да му ударят печата на твърдостта. Най-доброто семе, което най-добре расте, това е българинът !

  Съвременните хора са дошли до едно положение, по-горе от което не могат да се повдигнат. Защо ? Защото като им се изнесат известни истини, те започват да се подиграват. Тази черта особено се забелязва у българите, които не оценяват нещата и са готови винаги да се подиграват, да се надсмиват. Това се дължи на факта, че религиозното чувство у тях е слабо развито. Затова горната част на главата им, където се намира центърът на религиозността, е сплесната. Отвърстието на религиозното чувство им създава големи нещастия.

  Чрез славяните трябва да се внесе нещо ново -щедростта. Тя е качество на славяните. Славяните сега носят силите на душата - Любовта. Те са хора на човеколюбието. Те носят културата на братството. В ощославянския организъм България представлява волята.

  Ако не изхвърлим от ума си едни стари възгледи, не може да се роди нова мисъл.



Тагове:   мисли,   предсказания,


Гласувай:
39




1. galatceq - :) Супер компилация си направил. ...
18.06.2010 08:55
:) Супер компилация си направил. Особено мислите за материализма - колко са верни само !
цитирай
2. universalnite1neo - Ре 1
18.06.2010 09:00
Точно така, придобил е вече застрашителни размери вследствие всички възможни манипулации и лъжи , емитирани в колективния разум ;)
цитирай
3. galatceq - За подигравките и присмехът също ...
18.06.2010 09:08
За подигравките и присмеха също съм съгласна - и във вчерашния мой пост имах такъв посетител . Всичко знаят и могат , не искат да чуят нещо различно :(
цитирай
4. universalnite1neo - Ре 3
18.06.2010 09:13
:) Не те подминават май ...
Дънов е видял доста ,за да стигне до този извод. Още едно потвърждение до какви размери е стигнал крайният дисбаланс .
цитирай
5. missi - дъновистите са особено племе
18.06.2010 09:18
хем не са съгласни с църковното учение,хем се врат в Църквата.Преките ми наблюдения върху тях ,ме подтикват да ги определя като капсулирани сектанти с агресивно поведение.Нищо лично,просто опит:)
цитирай
6. solinvictus - Който се рови в миналото е глупак ...
18.06.2010 09:26
Който се рови в миналото е глупак -йес
Вторият йерусалим е Константинопол
Българите не са славяни (виж последните ГМО изследвания)
Ясновидството ще залегне в обучението на нашите деца (виж щайнерски училища)
Пророци и мъдреци все още не са се въплатили
Числото 7 е сакрално за Митра
Под кратерите на Луната ще търсят някакви метали сигурно(за далавера и сигурно китайците ша са първи) .....и т.н.
цитирай
7. universalnite1neo - Ре 5
18.06.2010 09:36
:) Случайно да съм казал , че съм дъновист ?! Отново прибързаното мислене ...
Номерът е не да си дъновист или каквото и да било, окончаващо на -ист , а да можеш да отсяваш от всичко ;)
цитирай
8. universalnite1neo - Ре 6
18.06.2010 09:53
:) Йерусалим е в духовен смисъл ...
Пророци и мъдреци все още не са се въплатили - знам ли .... ами ако са ? ;)
Луната - http://universalnite000.blog.bg/drugi/2010/02/25/lunata-poznata-i-nepoznata.499780 ( още една гледна точка )
цитирай
9. galatceq - :)) И тук знаещите се месят. Става ...
18.06.2010 10:03
:)) И тук знаещите се месят . Става забавно :)
цитирай
10. universalnite1neo - Ре 9
18.06.2010 10:05
Не си учудена , нали ? Карай да върви ;)
цитирай
11. universalnite1neo - Пропуснал съм едно многозначит...
18.06.2010 10:30
Пропуснал съм едно многозначително предсказание :
Великият океан сега се приготовлява за една бъдеща култура. И вие ще се пренесете на новия континент, който ще се издигне във Великия океан. Земята ще се измени климатически и органически. Наближава тя да дойде в съприкосновение с една друга слънчева система, която ще окаже грамадно влияние върху нашата слънчева система .
цитирай
12. solinvictus - Петата раса -мда Космическият ...
18.06.2010 11:01
Петата раса -мда
Космическият Етер и Великият океан ще си дадат среща в България!
Предсказано е ,че ще се случи на сатадион "Васил Левски" на концерт на Мадона(най ревностната поклоничка и фенка на дъновизма)
Само съм забравил според дънов Луната в близкия космос ли беше или на 800 000 000 км?
цитирай
13. анонимен - Мадона в свои интервюта казва,че се увлича от Кабала,
18.06.2010 11:18
а дъновистите не са агресивни.Те са набожни хора,пеят,молят се и играят Паневритмия,след като посрещнат изгрева на слънцето.
цитирай
14. solinvictus - да знам ги! обичат словото, св...
18.06.2010 11:45
да знам ги!
обичат словото,свободата,занят всички закони за правата на гражданите и са като жълта лампа за неспазването им!
Но само когато те си търсят права ,я се опитай да им противоречиш в техен сайт или да им влезеш в лагера на Рила да питаш некой техен "мирянин' това -онова?

ми дънов ползва кабала с пълни шепи! и не само...
Пък Мадона се увлича по едни дето имат емблема "пирамида с око"
цитирай
15. universalnite1neo - :))) Къде е Мадона, къде са мислите и ...
18.06.2010 11:54
:))) Къде е Мадона, къде са мислите и предсказанията , които публикувах ????
Продължавайте в същия дух, да видим какво ще излезе ;)


Нео Нула
цитирай
16. анонимен - Хохохо, някой пак се опитва да ни ...
18.06.2010 12:21
Хохохо, някой пак се опитва да ни пробутва бълбуванията на франкмасона брат Дънофф (абе, в езотериката фамилиното име нямаше ли огромно значение или наш'то дъно го имаме за връх?).
цитирай
17. анонимен - 14 - ти ,прав си за лагера на Рила,
18.06.2010 12:21
не всеки може да влезе,на хората с негативна енергия им е труден достъпа.
цитирай
18. universalnite1neo - Хохохо, някой пак се опитва да ни ...
18.06.2010 12:24
анонимен написа:
Хохохо, някой пак се опитва да ни пробутва бълбуванията на франкмасона брат Дънофф (абе, в езотериката фамилиното име нямаше ли огромно значение или наш'то дъно го имаме за връх?).

:) Освен хохохо, дали можеш малко и да поразсъждаваш над казаното ? Пак повтарям - не съм дъновист . А ако съдя от изказването ти - сигурно си апологет на някоя "права вяра" ....
цитирай
19. анонимен - 18. universalnite1neo
18.06.2010 12:35
Аха, апологет съм, ама не на права вяра, ами на Ути Бъчваров... Ти хапваш ли си сладко-сладко от бурканчето с мед, в което има лъжица лайна? А предупреждаваш ли и останалите за това? Щото ние, утияните, казваме на хората за тази "незначителна" еднолъжичкова подробност. Ае, бегай у лево и не се опитвай да ме анализираш, нискочели.
цитирай
20. svilen75 - Дънов е най-големия срам за Бълг...
18.06.2010 12:38
Дънов е най-големия срам за България. По-голям и от Бай Ганьо. Кекав комплексар с мания за величие.
цитирай
21. miaa - Привет, Нео Нула! Петър Дънов "Живот без добродетели е подобен на градина без цветя."
18.06.2010 12:39
Аз се сещам за някои негови мисли, мъдри и приложими за нас хората!
" Препоръчвам на всички съвременни хора Абсолютната чистота..
След нея иде Светостта! Те са синонимни думи! След светостта иде Служенето..И най- после иде Любовта! Стремете се да замените лошите образи с чисти, картинни образи, за да запазите чистотата на вашето съзнание. И тогава и Вселената ще ви съдейства за да направи живота ви по- добър и по- лек".
цитирай
22. universalnite1neo - Аха, апологет съм, ама не на права ...
18.06.2010 12:39
анонимен написа:
Аха, апологет съм, ама не на права вяра, ами на Ути Бъчваров... Ти хапваш ли си сладко-сладко от бурканчето с мед, в което има лъжица лайна? А предупреждаваш ли и останалите за това? Щото ние, утияните, казваме на хората за тази "незначителна" еднолъжичкова подробност. Ае, бегай у лево и не се опитвай да ме анализираш, нискочели.

:) Коментарът ти говори достатъчно ....
цитирай
23. universalnite1neo - Дънов е най-големия срам за Бълг...
18.06.2010 12:40
svilen75 написа:
Дънов е най-големия срам за България. По-голям и от Бай Ганьо. Кекав комплексар с мания за величие.

:) Видният капацитет Свилен75 ? Трябваше да се досетя ;) Успех , Свилене !
цитирай
24. universalnite1neo - Аз се сещам за някои негови мисли, ...
18.06.2010 12:42
miaa написа:
Аз се сещам за някои негови мисли, мъдри и приложими за нас хората!
" Препоръчвам на всички съвременни хора Абсолютната чистота..
След нея иде Светостта! Те са синонимни думи! След светостта иде Служенето..И най- после иде Любовта! Стремете се да замените лошите образи с чисти, картинни образи, за да запазите чистотата на вашето съзнание. И тогава и Вселената ще ви съдейства за да направи живота ви по- добър и по- лек".

:) Добре казано , Миа , пожелавам ти да не губиш чистотата на съзнанието !

Нео Нула
цитирай
25. анонимен - Побързай с наставленията, че ко...
18.06.2010 12:49
Побързай с наставленията, че корабът-майка скоро заминава да надзирава венерианците.
цитирай
26. solinvictus - "Чистите" са казвали на ...
18.06.2010 13:02
"Чистите" са казвали на катарите, а пък тая чистота на душата идва от Ахура Мазда(Мъдрият Бог) Митра = Бага
- дънов е копипейст !
Аном 17 - рзбира се, че става въпрос за енергия!
камъчките боядисани с вар са именно това предпазване от тая негативна енергия и дежурния по лагер тоже!единственият начин на премахване на тая енергия е членския внос

интересно в центъра на лагера защо не слагат пентаграма?
и ена Негова статуя като Христос ,макър че той се вживява като негов "Отец" - внушил си е
цитирай
27. solinvictus - :))) Къде е Мадона, къде са мислите и ...
18.06.2010 13:08
universalnite1neo написа:
:))) Къде е Мадона, къде са мислите и предсказанията , които публикувах ????
Продължавайте в същия дух, да видим какво ще излезе ;)


Нео Нула

мадона е посетила единствено гроба на дънов,ако не ти е известно да ти кажа!
има причини заради които би го направила :
-платено и е да го направи
-споделя учението на дънов
-споделя близка философия и не може да прави разлика

ако мадона споделя философията на дънов ,от която си копнал цитати или твои размишления ,можем ли считаме че и тя е дъновистка?
как мислиш?
цитирай
28. bven - Привет,Универсални! Много хубав и силен матерал:
18.06.2010 13:14
Кое е същественото за българина ? Той е най-твърдият елемент, който съществува. Всеки човек, който слиза на Земята, трябва да мине през българите, за да добие твърдостта, да му ударят печата на твърдостта. Най-доброто семе, което най-добре расте, това е българинът !

цитирай
29. анонимен - за МИСЛИ И.....
18.06.2010 13:19
АКО МИСЛЕЩИТЕ СЕ ОБЕДИНЯТ ОКОЛО ИДЕЯТА ЗА СВРЪХОГРАНИЧЕНА УПОТРИБА НА ФИСКАЛНИ ЗНАЦИ.......например : Не купувам нищо, което не ми е безкрайно необходимо- лекарства, ако е чай събирам си го сама,произвеждам си зимнина,зеленчуци,плодове,яйца,месо.Не купувам дрехи ! Само в секънд хенд ! Пестя вода и ток !Не ползвам ТЕЦ-уплътнявам с нова дограма и изолация!Радвам се повече на природата, купувам по крайна духовна необходимост хубава музика и не ходя на заведения.Не взимам кредит по никакъв повод !!! Предпочитам спонсорирани матинета ит.н. КАКВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ С ПАЗАРНАТА ИМ ИКОНОМИКА,ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ И БЮДЖЕТ ? А ДЕМОКРАЦИЯТА , КОЯТО УЖ СЕ КРЕПЯЛА НА СВОБОДНОТО ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО- А ВСЪЩНОСТ
" КОНСУМАТОРСКО " ОБЩЕСТВО, КОЕТО КАТО ТЕРМИТИТЕ ЩЕ ИЗПЛЮСКА КЛОНА , НА КОЙТО СЕДИ ! ! ! !
цитирай
30. universalnite1neo - Ре 27
18.06.2010 13:24
Естествено, че не може да се счита за сигурна дъновистка, все едно да поставиш под общ знаменател всички българи ... Но мен Мадона и нейният пиар никога не ме е интересувал , това са само залъгалки ;)
цитирай
31. universalnite1neo - Ре 28
18.06.2010 13:25
:) С удоволствие приветствам един човек, който вниква в есенцията . Поздравления !
цитирай
32. universalnite1neo - Ре 29
18.06.2010 13:26
Много трезва мисъл има у вас , най-искрените ми уважения !
цитирай
33. svilen75 - Охо, видния "капацитет&q...
18.06.2010 13:35
Охо, видния "капацитет" Универсалния хахо :))), трябваше да се досетя, че рано или късно ще се срещне с Дънов.
П.С. За първи път с Миси да сме на абсолютно едно и също мнение. Макар че, предполагам продиктувани от различни гледни точки, поздрави, Миси :).
цитирай
34. missi - O) разумно обобщение
18.06.2010 13:37
solinvictus написа:
Петата раса -мда
Космическият Етер и Великият океан ще си дадат среща в България!
Предсказано е ,че ще се случи на сатадион "Васил Левски" на концерт на Мадона(най ревностната поклоничка и фенка на дъновизма)
Само съм забравил според дънов Луната в близкия космос ли беше или на 800 000 000 км?

10x :)))))
цитирай
35. universalnite1neo - Ре 33
18.06.2010 13:37
:) Нима сте на едно мнение с Миси ? Браво , ти прогресираш в такъв случай , още веднъж ти желая успех !

Нео Нула
цитирай
36. universalnite1neo - Ре 34
18.06.2010 13:39
:)))) И аз бях дълбоко впечатлен от въпросното прозрение на Жоро Павето ( нали така се е писал като име ) ;)
цитирай
37. universalnite1neo - Вместо обобщение :
18.06.2010 13:43
В стар постинг бях писал следното :

Непрекъснато срещам хора, които внезапно са се пробудили и са започнали да виждат света в нова светлина. Те не могат да разберат защо преди не са могли да видят онова, което сега е очебийно за тях. Но причината е проста. По-рано в живота си те са действали предимно и единствено чрез съзнателното ниво, онази част от нас, която е подложена на големите ограничения на физическото тяло. То може и да е, и в повечето случаи е програмирано от съобщенията, които непрекъснато получава чрез очите и ушите в този контролиран от дисбаланса свят и ние можем да повярваме на някои нелепости. Когато отново се свържем с всички нива, нашите възприятия отразяват напътствието на нашата по-висша мъдрост и разбиране, и ние виждаме в какъв побъркан свят живеем. Когато се осъществи това повтроно свързване, то може да заприлича на преливане на язовирна стена, докато познанието и информацията прииждат в съзнателното ниво. Това може да е травмиращо време, през което вие ще се питате какво става с вас и вашия живот
цитирай
38. svilen75 - А може би Миси прогресира. . . :) ...
18.06.2010 14:15
А може би Миси прогресира ... :)
Както и да е, тя много добре го е казала - дъновистите са нещо като нищо и най вече "капсулирани сектанти с агресивно поведение". Също така е много вярно, че Дънов не прави нищо ново, а само копи-пейст. И този копи-пейст, този миш-маш от християнство и езотерика не е едно обединение на най-доброто от различни философии.
цитирай
39. анонимен - ан.26,по някои въпроси мога да те осветля:
18.06.2010 14:19
Белите камъчета са просто за красота,членски внос се събира ,за да се плащат наемите ,тока и водата на залите ,в които се провеждат сбирки и концерти ,спонсорират се издателствата ,които отпечатват книги с беседи на Петър Дънов,купуват се общо някои хранителни продукти за лагера и се води отчет за средствата пред всички,публично,няма злоупотреби.Относно пентаграмата,защо не я чертаят ,не зная,трябва да попиташ някой дъновист,мисля ,че няма нужда ...както и от статуята.
цитирай
40. erato7 - Моите поздравления за постинга!
18.06.2010 14:20
Моите поздравления за постинга!
цитирай
41. universalnite1neo - Ре 38
18.06.2010 14:22
:) Ще опитам за последно да ти обясня нещо - това, че съм написал нещо от Дънов изобщо не значи, че одобрявам всичко , казано от него , тук давам само мислите, които допадат на мен лично . По същия начин правя и с християнството , будизма и т.н. Единственото условие е да си непредубеден и да отсяваш - сляпото приемане, както и отричане е еднакво безполезно . Това е !

Нео Нула
цитирай
42. monaliza121 - Има три вида хора : глупави, умни и мъдри...
18.06.2010 14:23
Замислих се, колко мъдри хора живеят в България, само и единствено в настоящето, защото нямат възможност да помислят за бъдещето. Управляват ги глупави хора, които се ровят непрекъснато в миналото, а къде са умните? Помъдряха ли? Оглупяха ли? Толкова ни липсват...
цитирай
43. universalnite1neo - Ре 40
18.06.2010 14:23
:) Благодаря, радвам се , че ти е допаднало ! Хубав ден :)
цитирай
44. svilen75 - Характерно за всички сектанти е, че ...
18.06.2010 14:30
Характерно за всички сектанти е, че не могат да сътворят и една свястна мисъл, затова цитират "видни" личности.
Да, ама аз съм против разпространението ан сектантството. И всяко едно цитиране, на неща, които ни харесват и публикуваме увеличават влиянието на тези секти. Освен това Дънов до голяма степен копира, най-вече когато става дума за философски размисли. Както и много други сектантски лидери. Защо не цитираш тогава оригинала? Дънов е копирал и паневритмията, нея може да не цитираш в оригинал ;). Все пак Дънов не е Толстой. Толстой може и да е сектант, но "Война и мир" е класика. Докато Дънов какво е написал??? Сектантски глупости, това е.
цитирай
45. universalnite1neo - Ре 42
18.06.2010 14:31
:) Много ми хареса този въпрос . И понеже нямам претенцията да съм неоспорим източник на истина , ще предложа моето лично мнение , което може и да не е съвсем точно : умните, които липсват са сред нас, но все още имат страх, който ги сковава за нещо по-решително, прекалено голям натиск изпитват, за да се осмелят да изявят по-решително присъствието си .
цитирай
46. universalnite1neo - Ре 44
18.06.2010 14:35
Далеч съм от сектантство и прави вeри, всичко е въпрос на лична гледна точка ;)
цитирай
47. svilen75 - Абе като ти гледам постовете хич не ...
18.06.2010 14:40
Абе като ти гледам постовете хич не си далеч от сектантсво и "прави" вяри. По-скоро си затънал до гуша в ... знаеш какво.
цитирай
48. universalnite1neo - Ре 47
18.06.2010 14:42
:) Свилене, като чета какво ми пишеш - караш ме да се радвам, че сега няма Света инквизиция , като нищо да си ме пратил на кладата вече ;) Дай малко по-джентълменски ;)
цитирай
49. анонимен - Свилен75
18.06.2010 14:51
Я кажи от какъв оригинал е преписана Паневритмията,че живо ме интересува.
цитирай
50. solinvictus - . . . Докато Дънов какво е написал??? ...
18.06.2010 14:56
svilen75 написа:
... Докато Дънов какво е написал??? Сектантски глупости, това е.

Според мен си в грешка и то много грозна!дънов е написал около 5000 беседи,всъщност той не ги е писал а диктувал нещо ката Мохамад(да му се светли името)и е написал в Бостон един труд за готите как са ни дарили култура и те (германцка)рецезента му е бил протестантин както и стипендията и обучението му!
този труд е повод да се праят конференции в България и това си е кражба на наша история!
но понеже дъновистите не са сектанти а носители на онзи светъл еон или етер ,по скоро "етър" който ще ни осветли и промени!
във символиката на дъновистите са взели мого от други учения,но това със вратата стълбата ореола(слънчев)кърти отсякъде!повечето символи да не кажа сичките са ги откраднали от митраизма!

Там един ми обясняваше за членския внос и проозрачността ,за ООД-то ли става въпрос или за хамерика!
много са ми мили хората които са носители на добрата дума и пожелания ,но когато разберат ,че не се споделя религията им от отсрещния се вижда цялата овешка злъч и омраза в тея хора !
какъв еволюшън!
цитирай
51. svilen75 - Не съм почитател на никакви боже...
18.06.2010 14:58
Не съм почитател на никакви божества, не проповадвам никаква религия, не членувам в никаква секта, че да се изживявам като "Светата инквизиция", така, че бъди спокоен. Аз съм си най-обикновен атесист. А Паневритмията Дънов я е преписал от Рудолф Щайнер - друг виден хаховец, почети малко преди да пишеш.
цитирай
52. razkazvachka - Петър Дънов и дъновистите нямат много общо помежду си
18.06.2010 15:01
единият е учен, а другите са последователи, които са му повярвали, но нямат научната база, от която той е тръгнал
Чудя се как някои неграмотници, които нито са чели, нито мислят, нито познават обекта на коментарите си, имат хъса да коментират!
Само, може ли да смениш цвета - трудно се чете...
цитирай
53. svilen75 - О, да, знам, че Дънов има няколко, ...
18.06.2010 15:02
О, да, знам, че Дънов има няколко, незнам точно колко, т.н. "беседи". Но, извинете, освен като апотеоз на човешката глупост, за друго не могат да послужат. А дъновистите са си най-обикновени лицемери. Като всички сектанти.
цитирай
54. svilen75 - Хей, разказвачке, ще поясниш ли в ...
18.06.2010 15:03
Хей, разказвачке, ще поясниш ли в коя точно наука се труди Дънов??? А?
цитирай
55. universalnite1neo - Ре 52
18.06.2010 15:08
:) Готово - сменен е . И много на място припомни, че Дънов не означава дъновист , това са различни понятия ;)
цитирай
56. universalnite1neo - Ре 51
18.06.2010 15:10
90 % от обкръжението ми са също атеисти. Но аз - нито съм религиозен , нито атеист . Свикнах с всичко наоколо .
цитирай
57. анонимен - до Свилен 75
18.06.2010 15:18
Може ли малко по-точно,от кое произведение на Рудолф Щайнер е преписана Паневритмията?
цитирай
58. solinvictus - аха това е ерес в дъновистите и от ...
18.06.2010 15:20
аха това е ерес в дъновистите и от скоро май!
да, да дънов и дуъновистите нямат нищо общо!Космическия дух се е вселил в тялото му ползвал го е и го е напусбал ,а учението е останало да ,така е!
съгласен съм с рзказвачката ,
че куцо и сакато де разбрал де не обясняват какво е искал да каже дънов.
всъщност той на български ли е говорил или на коЗмически ?хехехе
цитирай
59. svilen75 - ??? Уф, не искам да влизам в безсм...
18.06.2010 15:20
??? Уф, не искам да влизам в безсмислени спорове. Но не мога да не споделя удивлението си как човек може да е едновременно, или по-скоро нито религиозен, нито атеист. Не говоря за твърдо отстояване на доктрини, а за самоопределение и възгледи. Май подобни хора се наричаха агностици, ама нейсе, ти едва ли ще се определиш и като такъв. Много са ми интересни хора, които публикуват нещо от друг автор (при това без всякакъв уводен коментар), а пък после излиза, че не споделя точно тези възгледи??? Чудно ми е, ама нейсе. Като ти гледам постовете за аури, медитации и зелени човечета ми е чудно как се определяш като нерелигиозен? Или си религиозен, но не се представяш за такъв, за да се впишеш сред приятелите си? Ама, нейсе, както и да е. ега ще споделя едно мое лично "прозрение" ;) - когато човек се опитва да не бъде от тези, или онези всъщност се опитва да е всичко. Ама в крайна сметка се оказва, че е едно голямо НИЩО. Ама, нейсе, както и да е ;) :)))
цитирай
60. universalnite1neo - Ре 59
18.06.2010 15:24
:) Странно , но е така . Може да откриеш в ника ми тук - Нео Нула .
цитирай
61. анонимен - Solinvictus,
18.06.2010 15:24
В този пост никой не е отправил лоша дума към теб,ти си този,който обижда другомислещите.
цитирай
62. svilen75 - До 57
18.06.2010 15:25
Не знам, не съм го чел. Може би защото няма такова ;) Паневритмията е вид танц, чрез който се улавя космическата енергия ... и тем подобни глупости. А според мен си е чисто и просто религиозен ритуал. И като всеки религиозен ритуал той е механизъм за постигане на определени цели. При Щайнер се нарича Вритмия, май беше, а при Дънов - ПАНевритмия. Ще ме простите, но не съм се задълбочавал, предпочитам да се съсредоточа като цяло върху други неща от живота, които ме вълнуват и ме радват, отколкото да чета разни глупости, които не одобрявам, само и само да мога да ги разкритикувам точка по точка. :)
цитирай
63. universalnite1neo - Ре 63
18.06.2010 15:41
Смятам , че не интерпретираш коректно мисълта , а тя е : Глупавият НЕПРЕКЪСНАТО се занимава с миналото ;) Забелязваш ли намека ?
Все пак ще направя опит да дам и друг ракурс на минало, настояще и бъдеще - моя стара статия със заглавие "Доколко реално е времето" . Ако те заинтересува - ето линк : http://universalnite000.blog.bg/drugi/2010/05/11/dokolko-realno-e-vremeto.542775
цитирай
64. razkazvachka - Беинса Дуно е заимствано име
18.06.2010 15:49
а българинът Петър Дънов - е учил медицина, теософия и теология в Бостънския университет, преподавал е, а също е правил изследвания със студентите си относно светлината - чрез физически измервания, които се базират ЕДИНСТВЕНО върху науката и технологиите - на текстове, създадени от човека - дължина на вълните и възприемането им от човешките сетива - такива работи, които всяко българче се очаква да е учило в час по физика...
АМАН ОТ НЕГРАМОТНИЦИ!
От Искаро по-глибоко нема, от Витоша по-високо нема - освен самочувствието на невежите роби!
цитирай
65. universalnite1neo - Ре 65
18.06.2010 15:55
Аз ще те допълня за името Беинса Дуно - Беинса Дуно започва да се употребява в публикации едва в началото на 30-те години на 20 век. Според някои източници етимологията на името „Беинса Дуно“ е със санскритски корени и според една от интерпретациите може да се преведе като Този, който носи доброто чрез слово. Според други интерпретации на негови последователи, името е с корени в така наречения ватански език, който според Дънов е първичният протоезик на човечеството.
цитирай
66. solinvictus - В този пост никой не е отправил лоша ...
18.06.2010 16:01
анонимен написа:
В този пост никой не е отправил лоша дума към теб,ти си този,който обижда другомислещите.

ти явно не ползваш български или с някаква заповед си го постнал!
Обидата към мене е "бошлаф" работа ,мене папгали трудно ме обиждат ,но когато става въпрос за цитати на Божествените,не се стърпявам ,щото такива като тебе са пощенска кутия(рапорт даден рапорт приет) имате дежурни по кво беше ,че сега не се сещам ....

още на първият ред ме обижда вашия козмически разум:

Има три вида хора :
глупави, умни и мъдри.
Глупавият непрекъснато се занимава с миналото,
миналото не е важно за сектантите те са безродници -граждани на света

умният се стреми да прочете бъдещето,
прочитането на бъдещето е магия "магос" как са постигали древните това?

а мъдрият живее с настоящето.
На мъдрият му трябва познанието!
цитирай
67. анонимен - 65. razkazvachka
18.06.2010 16:04
И би ли осветлила аудиторията с какви пари е станало всичко това?
цитирай
68. eien - "Има светски хора, които са по-щедри и по-благородни от вярващите. Веруюто не определя характера на човека".
18.06.2010 16:10
Щедростта и благородството само - също!
цитирай
69. universalnite1neo - Ре 69
18.06.2010 16:15
Да, характерът е съвкупност от много характеристики, не на последно място към тях бих добавил и стемеж към намаляване на невежеството ( умишлено не казвам - увеличение на познанието, понеже съм осъзнал, че с разширяване кръга на познаваемите неща усещаш как се е увеличил и кръга на непознатите ;)
цитирай
70. kleopatrasv - За първи път Нанси Ан Тап, заговаря ...
18.06.2010 16:19
За първи път Нанси Ан Тап , заговаря за"шестата раса " и " децата индиго " в книгата си " Да разбереш любовта, чрез цветовете ", където описва своят опит и излага на показ своето виждане за човешката аура, оцветена с виолетово излъчване, като се опитва да наблюдава продължително време такива деца. Дълго време прави наблюдения, проучва техните способности и се опитва да разсъждава в книгата си, като обеснява феноменалните способности, които притежават. След задълбочени анализи доказва наблюденията си с теорията на различните природни закони и реални закономерности. Занимава я теорията на завихрянето на торсионните полета и начина на привличане и излъчване на енергия. И като заговорихме за енергия, то именно тези деца имат енергия в излишък и трудно се застояват на едно място, освен ако не вниманието им не е заето от нещо интересно. И забележете те почти не боледуват, винаги им е по-топло, притежават по - висока телесна температура от тази на останалите, не се нуждаят от много храна, не приемат много течности. Те са буйни, неспокойни, свръхвъзбудими, прекалено емоционални. Много са особеностите на новите деца, които ги отличават от останалите, но тук споменавам само някои от техните черти - те са особено нтелигентни и много съобразителни и находчиви с отговорите си, изненадват с мъдрост, заучават всичко много по - бързо, живеят по - самостоятелно , знаят какво искат, какво могат и към какво се стремят. Тяхната мисъл е по-ясна, по-всеобхватна и по-бърза, тя надскача всички ограниченията на логиката.
Индиговите деца лесно могат да се идентифицират по тяхната чувствителност, духовност, емоционална интелигентност и всестранност в интересите. Като деца, те много приличат на останалите деца и често не можем да повярваме в розличието им. Особеното във външността им, че са физически красиви, с проницателни зелени очи. По - емоционални и по-общителни са от останалите деца и имат силна воля и силно развито чувство за собствена стойност. Те знаят кои са и защо са тук
цитирай
71. solinvictus - а българинът Петър Дънов - е учил ...
18.06.2010 16:21
razkazvachka написа:
а българинът Петър Дънов - е учил медицина, теософия и теология в Бостънския университет, преподавал е, а също е правил изследвания със студентите си относно светлината - чрез физически измервания, които се базират ЕДИНСТВЕНО върху науката и технологиите - на текстове, създадени от човека - дължина на вълните и възприемането им от човешките сетива - такива работи, които всяко българче се очаква да е учило в час по физика...
АМАН ОТ НЕГРАМОТНИЦИ!
От Искаро по-глибоко нема, от Витоша по-високо нема - освен самочувствието на невежите роби!

Eто точно такова мислене имах впредвид "облъчено" и кухо ,всички тия измислици са сложени в биографията му за да е "велик",и проверката го компрометира и за това сега говорят коЗмически неща!

покажи ми някакви трудове от него време- примерно
Освен за готите(това му е дипломната работа три листа и половина)
дай да ги видим тия научни изследвания и теологични теории дето е развивал?
поне един
айде от мене да мине!

цитирай
72. анонимен - Do svilen75
18.06.2010 16:22
Не си чел оригинала,но твърдиш,че е преписан?Всъщност Паневритмията представлява съвокупност от музика,текстове на песни и хореография на движения и упражнения.Музиката за 27 от упражненията е композирана от П.Дънов,а 28-то упр. и "Слънчевите лъчи'' са композирани от негов ученик.Текстовете на песните:''Аум'',''Мисли'' и ''Изгрява слънцето'' са от П.Дънов,а текстовете на останалите песни са от негови ученици.Хореографията на упражненията е направена лично от П.Дънов,а разучаването става с помощтта на Катя Грива,Весела Несторова и ученичката на Айсидора Дънкан,хореограф Ярмила Ментцлова.
цитирай
73. universalnite1neo - Ре 71
18.06.2010 16:23
:) Благодаря, Клео ! И аз съм убеден , че индиговите деца са тук . Дори ще направя връзка с едно от споменатите тук предсказания на Дънов : Всички пророци и мъдреци ще се въплътят в славянството до края на 20-ти век.
цитирай
74. internationalist - Ако наистина,
18.06.2010 16:45
всичко това е казано от Петър Дънов,хммм.
Има много позитивни неща,от Православна и общочовешка точка. Те са близки до абсолютната истина,която човешкият мозък не е способен да обхване.
Ако трябва да се изразя като мирянин с теологични понятия:
-Явно, че Дънов не е случаен човек и е съветван от по-висши,духовни сили.
Най-вероятно съветника му е бил Ангел паднал от царството Божие,лутащ се между Доброто и Злото,но не поклонил се на Сатаната.
цитирай
75. watchtowerman - Приятели!
18.06.2010 16:51
Водите спор за Дънов, без да знаете нищо конкретно за него. Кой за кой Дънов е! Има Дънов в днешно измерение, има Дънов отпреди 40 години, има такъв отпреди 60, 80, 100 и т.н. Дънов е онова, което пишат за него, от него самия няма никакви писмена. Дънов е стенограма, а стенограмата...?! Иди доказвай кой я писал, дописвал, измислял... Дънов Днес е това, което не бил в миналото. Последователи и непоследователи го извайват за да се хранят от образа му - що книги, що статии, що портрети, що филми - о-о-о, Бизнес.
Приятели, търсете Дънов, преди Големия Бизнес с неговото име.
цитирай
76. universalnite1neo - Ре 75
18.06.2010 16:52
:) Наистина е от него , а за това кои са му били съветниците - остава да предполагаме .
цитирай
77. missi - разказвачке,като пеете оди
18.06.2010 16:57
що не добавите как Дънов е разправял че има по още един чифт органи,а?И други нелепици,като как евреите се спасили заради него и т.н.
цитирай
78. universalnite1neo - Ре 76
18.06.2010 17:00
Нали знаеш колко е трудно да оспориш нещо, което ти приписват, след като си напуснал вече това физическо ниво . И при Исус е същото ...
Намерението ми беше да предложа мисли на Дънов като вариант за хармонизация на съзнанието , но както видя от някои коментари - имаше обратен ефект. Все пак да не забравяме, че такива хора имат омраза на първо място към себе си , а тя впоследствие се проектира и към околните .
цитирай
79. universalnite1neo - Ре 78
18.06.2010 17:04
Дали не е време да коментираш някои от мислите в постинга , а не коментарите към него ?

Нео Нула
цитирай
80. universalnite1neo - Ре 81
18.06.2010 17:14
Напълно сигурен . Книгата е " Въведение в Божественото учение на учителя Петър Дънов" , издание 1996 г.
За смисъла - по-вероятно го е казал като предупреждение към хората, които в ежедневието си се вълнуват само от минали събития ; и сега ги има много .
цитирай
81. universalnite1neo - Ре 83
18.06.2010 17:19
:) Моля , няма за какво . Само не разбрах за червените бабички - в какъв смисъл ги споменаваш ?
цитирай
82. universalnite1neo - Ре 85
18.06.2010 17:26
:)) А, сега разбирам. Колкото до политиката - това е най-голямата измама в човешката история ; предпочитам по-хармонизиращи съзнанието занимания !
цитирай
83. flycatblu - Това лично ли го приемаш или просто ...
18.06.2010 19:57
Това лично ли го приемаш или просто оставяш другите да го приемат...или поне прочетат...Доста странна мисъл българина да е най-твърдия...каква е връзката с останалото, пък това дето за нова библия или подписването на някакъв мир в България...!?
цитирай
84. universalnite1neo - Ре 87
18.06.2010 20:01
Не е ли най-твърдия наистина ? Справка - историята .
Колкото до втория ти въпрос - това си е проекция в бъдещето и нейната реализация в тази реалност зависи от преобладаващата мисъл на колективно умствено ниво .

Кой как ще го приеме - свобода на избора, аз съм го направил за себе си .

Нео Нула
цитирай
85. yuliya2006 - Цял свят се прекланя пред мене, а аз ...
18.06.2010 20:25
Цял свят се прекланя пред мене ,
а аз се прекланям пред Учителя
Петър Дънов от България."
Алберт Айнщайн
цитирай
86. yuliya2006 - 297. Светлината е външната страна ...
18.06.2010 20:40
297. Светлината е външната страна на мисълта, а виделината - вътрешната. “Бог е виделината на света.” Светлината е първото лице на Бога, а топлината е Неговото подобие.298. След няколко хиляди години ние ще можем да пътуваме когато пожелаем до Слънцето и другите планети. И днес има хора, които отиват до Луната, Слънцето и планетите, но те не дават гласност на тези свои излети. Отиват инкогнито.299. Всички, които са ви обичали досега, оценихте ли ги? На всички, които са ви направили някаква услуга, благодарихте ли им?300. Защо някои хора са по-щастливи? Те мислят по-добре, чувстват по-добре и постъпват по-добре. Но вие не виждате, че е така. Вие не сте меродавната мярка. Бог е, който оценява и дава.301. Душите от невидимия свят слизат групово на Земята и се разпределят по цялото земно кълбо. Тези души са свързани помежду си така, че успехът на едни зависи от успеха на другите и загубите на едните зависят от загубите на другите. Когато някой се оплаква, че работите му не вървят добре, това се дължи на факта, че на всички души, с които той е свързан, също не им върви. И ако на едного тръгне работата добре, на всички останали тръгва.Колкото по-напреднал е един дух, толкова по-голяма е групата, която го съпровожда.302. Всеки човек, добър или лош, който ви е посетил, всякога оставя своето влияние върху вас. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите, че от всеки човек се отделя една тънка материя, която пада като сянка върху онзи, с когото се среща. И вследствие на тази сянка, този човек изпитва известно неразположение на духа. Добрият и чист човек не оставя такава сянка върху хората.303. И простият, и знаещият са едно пред Бога.Възкресението е пробуждане на Космическото съзнание, то е свързано с Бога, то е познание за Бога. Да познаеш Бога, това значи да възкръснеш за нов живот.304. Възкресението е състояние - минаване на душата в онова същинско състояние, в което е съществувала, преди да е била въплътена в материята. Веднъж въплътена, тя се опорочава, затова всички хора без изключение са нечисти. Затова човек трябва да прави неимоверни усилия, за да може със силата на духа да очисти сърцето, ума и тялото. Причината за нечистотата е самата материя.305. Има хиляди същества, които се намесват в процеса на вашата мисъл, които ви съдействат, за да реализирате вашите мисли и желания.306. Бог е в мене и аз в Бога всичко мога.307. В животните се отразява човешкият живот и животинският живот се отразява върху нас. Хубавото, което имаме, го дължим на животните. А пък лошото, което те имат, го дължат на нас.308. Искате хората да ви обичат. Дали ли сте нещо от себе си за тях? Жертвали ли сте нещо?309. Ако ви е налегнала някаква мъка, препоръчвам ви да си направите разходка по течението на един извор. Няма да вървите срещу течението. На връщане ще минете по друг път, ще направите един кръг. Или можете да прочетете някоя хубава книга или нещо от Евангелията. В свещените книги се крие огромна магнетична сила.310. Ще дойде ден, когато никой няма да може да ви помогне, въпреки всичките ви приятели. Единственият, който може да ви помогне, е само Духът Божий.311. Единственият, който може да ви избави от смъртта, е самият Бог. Нито ангелите, нито светиите, никой не може да ви спаси. Само Бог е, който спасява хората.312. Мъчно се умира. Речете да излезете от тялото, но сте свързани с хиляди конци, отпреди хиляди години. Тъкмо се приповдигнете, и пак се връщате в тялото си. Би трябвало да влизате и излизате напълно свободно от него.313. Всяко страдание е възможност за придобиване на нещо велико и благородно. Никой в света не се е повдигнал без изпитания.314. Никога не искайте един човек да ви плати повече, отколкото струва предметът. Щом не иска да ви плати, тогава нека мине от вас даром.315. Мислите ли, че се иска много голямо знание да разберете един човек добър ли е или лош? Добрият човек гори и свети. Лошият човек нито гори, нито свети.316. Щом възприемем Божественото знание в себе си, ще създадем една нова култура. Старата култура може да служи още дълго време, но новата култура на Син Человечески ще я замести.317. На Господа можем да се помолим с три думи: “Господи, искам да помагам.” Или: “Господи, гладен съм.”318. В бъдеще при вас ще остане само това, което сте обичали и което ви е обичало. Всичко, което се е въртяло около вас без любов, ще си отиде, както течащата вода си отива.319. Ако ти обичаш някого, каква нужда има той да те обича? Това е едно неразбиране. Ако аз съм изработил една стока, продавам я и всякога искам да получа нещо в замяна на стоката, та това не е никаква любов.320. Умрял е някой и ние плачем за него. Какво е умирането? Ако на някой човек съблекат старите дрехи и го пратят на баня да се очитси, трябва ли да плачем, че е изгубил старите си дрехи и се е облякъл в нови?321. Приятната миризма на цветята е любовта, която те изпращат на всички.322. Средно развитият човек има триста милиарда клетки, които живеят с него, учат се с него. А гениалният има 150 хиляди милиарда душички. Той е техен цар. В бъдеще тези клетчици ще се увеличат. Като идва човек на Земята, увеличава тези душици. Като не постъпва добре, те намаляват. Когато обича, когато е радостен, се увеличават. Радостта, която чувствате във вашето сърце, е присъствието на една новодошла душа. Степента на тази радост изразява степента на развитие на душата, която е дошла. Колкото душата е по-просветена, толкова радостта е по-голяма.323. Звездите в нашата галактика са 150 милиарда.324. Когато човек остане сам със себе си, когато няма никой покрай него, той е в реалното. Има ли около него хора, той е в света на сенките.325. И болестта, и неволята са благословения за човека. Неволята е неволя, докато е неразбрана. Щом я разберете, тя вече не е неволя. Недоволството се дължи на чрезмерните желания на човека, които той не може да отглежда. За да има красиви мисли, той трябва да има храна, да ги отглежда.326. Казваш на някой приятел: “Съжалявам, че съм те обичал.” Какво означава този израз? Значи, че не си в състояние пак да обичаш. И отминаваш. Върни се и поправи погрешката си. Как? - Кажи: “Радвам се, че те обичам.” В противен случай Господ ще съжалява, че и той те обича. “Понеже Бог те обича, и аз те обичам.” - Това ще трябва да бъде мярката.327. Някой казва за някого: “Не мога да го обичам този човек.” Щом ми каже това, аз зная, че той не обича Бога. Любовта превъзмогва всички мъчнотии. Когато човек обича, за него няма лоши хора.328. Когато човек възприема всичко с любов, внася живот в себе си. Плодовете, растенията, зърнените храни са все живи души. Когато ги ядете с любов, те ще ви предадат това, което Бог е вложил в тях - това е именно благословението. Така е и със Словото. Като четете Свещените книги с разбиране и любов, ще имате положителни резултати.329. Аурата зависи напълно от човешкия ум. При каквито и условия да сте, не допущайте да ви измъчват. Това, което ви мъчи, е по-силно от вас. А щом станете вие по-силни, то не може да ви мъчи. Една мисъл ви мъчи, докато не я разберете, едно желание и една постъпка ви мъчат, докато не ги разбирате, щом ги разберете, мъчнотиите изчезват. А неразбирането осакатява аурата.330. Аурата - това е кожата на духовното тяло. Човек трябва да има здравословна аура, за да постигне нещо.331. В Шестата раса хората няма да умират. При заминаване те ще се дематериализират.332. Мисли ли човек, нещастията не идват при него. Нещастие и съдба, болести и противоречия има всякога за онзи, който не мисли. Човек, който мисли, дългове няма, той обича, учи, работи.333. Защо сме нетърпеливи? - Защото не мислим. Този, който мисли, има специално ухание.334. Казвате: “Астрологическите условия тази година не помагат.” Ако те не помагат, вие можете да си помогнете. Има един Юпитер у вас, който може да помогне, когато външният Юпитер не помага. Има и един Сатурн у вас. Има и една Венера у вас. Външните когато не помагат, вътрешните ще помогнат. Вие знаете, но до тази астрология не сте дошли още.Всичките мъчнотии човек може да преодолее, макар и да се поохлузи малко кожата му.335. Всичко, което пожелае човек, може да го постигне само в даден момент, защото часът, денят, седмицата, месецът, годината са външната обстановка на нещата. Едно растение по естествен, обикновен, начин ще даде плод след четири-пет години, а има и един начин в природата, когато плодът може да стане за четири-пет часа. Тези неща само мимоходом ви ги казвам, те са за бъдещето. Знания се изискват, за да поискаш плод и той да бъде пред тебе след няколко часа.336. Обичайте, без да се влюбвате. Влюбването е подхлъзване в крива посока.337. Доброто е храна за човешката аура.338. Каже ви някой: “Не те обичам. Мразя те!” Това ви действа като удар и на мястото на удареното се получава рана. Защо това толкова ви наранява, наскърбява, обезсърчава? Ако един не ви обича, друг ще ви обича. Друг ще дойде, ще ви направи компрес на раната и ще ви мине. Ще ви излекува. После може да си кажете: Има един, който ме обича. Бог ме обича. Той е повече от всичките.339. Човек идва на Земята, за да изправи погрешките си, а не за удоволствие.340. Ако в твоята душа няма любов, това, което направиш отвън, нищо не струва. Не мисли, че като си дал някому сто хиляди лева, си направил добро.341. Обезсърчението се дължи на това, че вие сте далеч от любовта, далеч от знанието. Понеже нямате любов, нямате и знания. От любовта идва доброто в света. Може да постигнете това, което искате, само по пътя на доброто.342. Човешката мисъл е в състояние да изпъди всякаква болка вън от тялото. Има сили в човешкия ум, които са в състояние да изхвърлят вън от организма всякаква зараза и всякаква болест.343. Във всички плодове е скрита Божията любов. Хлябът, въздухът, светлината, храната - това е Божията любов.344. Колкото повече сребро има в кръвта си човек, толкова повече ще се ползва от енергиите на Луната. Среброто е най-добрият техен проводник. Тези енергии чистят организма. Каквито са отношенията между среброто и Луната, такива са между златото и Слънцето. Ако човек има злато в кръвта си, Слънцето ще може да му действа и да го лекува.345. Преди да започнете една работа, кажете си: “Господ и аз ще направим това.” И ще успеете.346. Концентрираната мисъл и съзнателната молитва са условия за ограждане на човека, за да се запази от лоши външни влияния. Щом е ограден, той не се простудява и заразни болести не го нападат.347. “Ще се подобри положението ми” - служете си с това изречение, когато ви е налегнало отчаянието. С внушение може да си служите за лекуване, за усилване на паметта, за насърчаване, за понасяне на страдания, за самовъзпитание.348. Хората могат да бъдат носители на знанието, но извори не могат да бъдат. Божественото създава идеите, а не човешкото.349. Почти всички планети имат точки в главния мозък на човека.350. Когато видите, че един човек прави погрешка, използвайте я, за да се учите. Защото трябва да знаете, че всяко нещо, което става на Земята, е колективен акт. Вие не знаете защо един човек се е подхлъзнал някъде и е направил погрешка.351. Когато всички планети, звезди и съзвездия светнат в човешката Вселена, тогава човек няма да стои вързан за Земята, той ще може всичко. Всяко тяло, пречистено и обновено, образува една великолепна планета.352. Ако твоята любов събужда любов към всички живи същества, ако усили твоя идеен живот, ако не търсиш никакви облаги от човека, когото обичаш, тя е Божествена. Ако чрез твоята любов внесеш в хората, които обичаш, живот, светлина и свобода, тя е Божествена.353. Когато Духът надвие плътта, тогава започва истинският живот.354. Ще жертвате всичко, за да имате всичко.355. Ако спазвате Божествените закони, вие ще превърнете лошите си съседи, лошите си синове и дъщери, лошите си колеги в добри.356. Това, което има начало, няма край. И това, което има край, няма начало.357. Докато Божията любов и Духът Божий не изпълнят човека, той е странник, той е като чужденец на Земята.358. Щом си в хармония с Бога, ти ще си в хармония с цялото битие. Това е Космическото съзнание.359. През тази седмица ще употребявам само най-хубавите, най-добрите думи. Всичко, което ми се случи, ще го считам за добро.360. В душата си не бива да унижавате никого, никога! Ще почитате всички и няма да се месите в аурата на когото и да било.361. Когато правиш добро, скрий го, никой да не знае. Нека само Бог да те знае. Когато правиш зло - открий го. Нека те знаят всичките хора, за да се изправиш.362. Празното време разваля живота.363. Верен и истинен е този, който винаги постъпва по един начин, а не по различни начини. Човек, който обича, никога не може да каже от сърцето си лоша дума, понеже Бог е там.364. Физическата светлина се пречупва, но има една астрална светлина, която не се пречупва на физическото поле. Където пада тази светлина, предметите стават невидими. Ако облеете човека с нея, той става невидим.365. Всеки отделен ден има различна енергия. Във всеки ден различни разумни същества функционират. Дните се различават един от друг, месеците - също, годините - също.366. Формула за ограждане: “В изпълнението на волята на Бога е силата на човешката душа.”367. Земята се върти около Слънцето за една година, а Слънцето и цялата Слънчева система се въртят около централното Слънце (Алфеола) за двеста милиона години. Пресметнете тогава колко години са ви нужни, за да обиколите и проучите само нашата Слънчева система, и тогава да питате има ли Господ или не, има ли други същества, други йерархии, или не.368. Никой никого не може да направи щастлив. Пътят за постигане на щастието е равновесие на физическото поле. Равновесие да има в чувствата - да не падате при всяко чувство. Равновесие да има и при мислите - да турите всяко нещо на мястото му, абсолютно никого да не ограничавате, да оставите всички същества свободни, всяко да се движи по свой път
цитирай
87. yuliya2006 - Мисли на Учителя Петър Дънов за л...
18.06.2010 20:43
Мисли на Учителя Петър Дънов за любовта между хората

Този, когото обичаш, трябва да бъде тъй свещен, както твоят образ и да не внасяш абсолютно никакво петно върху него.

Съвременните хора не могат да разберат любовта, понеже не могат да се разделят от старите схващания.Те мислят, че като обичаш един човек, трябва да го нахраниш, да го облечеш, да му дадеш легло и пр. Някой може да каже, че при любовта ще задоволиш нуждите на онзи, когото обичаш: ако е жаден, ще му дадеш вода; ако е беден, ще му дадеш условия; ако е невежа, ще му дадеш знание; ако е скръбен, ще го утешиш. Но ако той има всичко това, ако няма нужда от това?

Това е само външната страна на любовта. Любовта дава нещо повече от това, което можеш да дадеш или направиш външно на човека. Любовта си има една, по-велика, по-дълбока вътрешна страна. При любовта има взаимна обмяна между душите, преливане на душите.

Любовта е най-нежното цвете, което трябва да се развие далеч от погледите на хората. За любовта ти никой не трябва да знае. Любовта с език не се предава. Онзи, който те люби, не говори, но ти чувстваш, че в тази душа има любов. Проговори ли за любовта си, тя се изгубва.

Когато се обичат, хората предават настроенията и разположенията си един на друг. Когато между двама души съществува известно подобие, те взаимно предават своите мисли и чувства.Каквото мисли и чувства единият, ще го мисли и ще чувства и другият. Ако единият е добре или зле разположен, и другият ще има същото разположение.

Когато обичаш едно същество, макар то да е далеч, твоята любов ще го закриля, подкрепя и огражда.

Прояви своята любов, без да търсиш любовта на хората. Връзката е Божествена, когато човек има такава широка любов, че като обича, да не очаква да му дадат нещо в замяна.
Щом очаква, той не е никакъв извор.Той е щерна.

Като търсиш любовта на някого, ти всякога ще имаш терзание. Когато някой ти кажа, че те обича, кажи му: "Ти вършиш волята Божия". Не питай другите: "Ти обичаш ли ме?" Щом питаш, всичко ще изгубиш. Кой как ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. А ние как обичаме, това е наша работа.

Престъпление е човек да изисква от някого той да не обича другиго, освен него.

Любовта носи изобилието.

При любовта между двама души единият е активен, а другият - пасивен. Двамата не могат да бъдат едновременно активни, Това състояние не остава винаги в същото положение. Като люби известно време, човек става пасивен. У него има вече желание да го обичат. Ето, защо, който люби, след време става пасивен, а когото любят, от пасивен става активен и почва да люби.

Когато любовта между двама души е активна и в двамата, те стават положителни и се отблъскват. Ако са мъж и жена, в такъв случай остават бездетни.

Ако искате някой да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, която да е хармонична, както между тоновете в музиката. В това правилно съчетание, в това различие именно седи хармонията, от която ние се възхищаваме.

Никой няма право да запита приятеля си или когото и да е, обича ли го. Зададе ли такъв въпрос на приятеля си, любовта между тях ще изчезне. Обичате ли някого, и той ви обича. Няма защо да го питате. Щом питаш, ти не вярваш вече.

Ако кажеш на някого, че го обичаш, с това все едно, че искаш да му кажеш: "Както аз те обичам, и ти трябва да ме обичаш".

Отрицателните сили в света не могат да докоснат човека на любовта. Те не намират храна в него, понеже не са в хармония с неговото естество.

Когато имаме любовта целият свят работи за нас, а когато я нямаме, ние сами работим, и затова работите ни не вървят.

Човешката любов, ако не е облагородена от Божествената, може да изсмуче соковете на онзи, когото обича.

За всеки човек е определено, кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича.

Искате ли да знаете, дали даден човек ви обича, спрете се в съзнанието си. Ако мисълта за този човек никога не изчезва от съзнанието ви, ще знаете,че той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му, и двамата се обичате.

Не може да мислиш за някого, ако той не мисли за теб.

Няма по-голяма нещастие от това, да видиш любовта и да я нямаш
цитирай
88. yuliya2006 - ЗА ЗДРАВЕТО Петър Дънов 2. 1. ...
18.06.2010 20:46
ЗА ЗДРАВЕТО
Петър Дънов
2.1. Здраве
Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце. За да придобие човек тия качества, трябва да има знание. Всеки има дух, душа, сърце и ум, но не всеки е могъл да ги развие - да развие такива качества у себе си, които да го направят здрав.
Здравето има отношение не само към физическия свят, но и към сърдечния и умствения свят. То е резултат на действието на висшите закони, т.е. на законите на разумния свят. Да бъдеш здрав, това значи да си в хармония с Първата Причина на нещата, с ближния си и със себе си.
Който иска да има цветущо здраве, непременно трябва да е свързан с Бога, да има един непрекъснат приток в себе си от Божествена енергия.
Човек може да бъде физически здрав, да има разположение да хапне и пийне добре, но духовно може да не е здрав, да няма разположение да направи някакво добро. Като прави добро човек се храни духовно. Ако няма разположение да прави добро, това показва, че е духовно болен. Да бъде човек духовно здрав, това подразбира здрави и устойчиви чувства.
Здравето зависи от съзнанието на човека. Мирът, здравето, мощта, добрите чувства и всички сили, които съществуват в човека, произтичат от неговото съзнание. Който живее в областта на съзнанието, и без пари в джоба си е спокоен, той от нищо не се плаши, а концентрира мисълта си към възвишения свят.
Хората мислят, че каквато и храна да употре­бяват, както и да мислят и да чувстват, могат да бъдат здрави. Това е невъзможно. Здравето е свързано с чистите мисли и чувства, с чистата и доброкачествена храна.
Здравето е вътрешен процес. Ако организмът не е здрав отвътре, каквито и благоприятни външ­ни условия да има, той не може да ги използва. Какво е нужно, за да бъде здрав? Да определи от­ношението си първо към Бога, после към своята душа и най-после към ближния си. Ако тези отно­шения са правилни, човек ще бъде здрав.
Силата и здравето не идват от външната храна. Бог храни човека отвътре и му дава сила и жи­вот да работи, да решава задачите си. Който мно­го яде, много плаща.
Здравето е резултат на правилна обмяна на енергиите в организма на човека, от една страна, както и на правилна обмяна между душите, от друга страна. Дойде ли някаква болест, тя е нарушение.на закона за правилната обмяна.
За да поддържа хармонията на своя органи­зъм, човек трябва да храни мозъка си със светли чувства, сърцето си - с чисти чувства, дробовете си - с чист въздух и стомаха си - с чиста здравословна храна.
Който иска да бъде здрав, трябва да увеличи количеството на любовта и енергията в себе си. Възприемайте повече енергия от Слънцето, ако искате да сте жизнерадостни. Радвайте се на изгряващото слънце, ако искате да продължите живота си.
Законът за чистотата е един от основните закони на Битието. От него зависи здравословното състояние на всички и хигиената на душата. Всички заразни болести се дължат на нечистотата. Както съществуват микроби във физическия свят, така съществуват микроби в духовния и в умствения свят.
Здрав човек наричаме този, у когото всеки орган има свой определен тон и свои определени вибрации. Щом всички органи у човека действат правилно, от тяхната дейност се произвеждат приятни и хармонични тонове. Ако дейността на човешките органи е правилна и създава музика, човек може да се нарече напълно здрав. При то­ва всеки музикален тон има и свой определен цвят.
Какви са признаците, по които се познава здравият човек? Когато човек е здрав по тяло, по сърце и по ум, от него излизат три ухания. Здравото тяло издава особено приятно ухание. Възвишените чувства издават друг вид ухание. Щом едно от трите ухания отсъства, човек е болен в известно отношение.
Истински здрав е онзи, който от сутрин до вечер е подвижен, лек, готов за работа. Той не знае какво е болест, не се оплаква от нищо, готов е да помага на всички.
По какво се познава здравият човек? Когато здравият човек погледне вечер или денем към небето, той веднага се чувства весел, радостен, благодари за всичко, което има. Който не може да се зарадва, като погледне към небето и не благодари за всичко, което му е дадено, той е болен човек.
Мнозина ме питат защо трябва да бъде човек добър. Много просто. Човек трябва да е добър, за да бъде здрав. Доброто, добродетелта е първото условие за здравето на човека.
Който има силна воля, той е здрав човек. Неговата кръв е чиста; ръцете, краката, гръбнакът му са здрави. Здравото тяло е резултат на силна, разумна воля.
На първо място здравето зависи от мисълта на човека. Като знае законите на мисълта и правилно ги прилага, човек е здрав.
На физическия свят човек трябва да пази нормалната топлина на организма си. От нея зависи здравето му. В духовния свят той трябва да пази вътрешния огън, да не го загасва. Той е наречен „свещен огън".
За да гори свещеният огън постоянно, това зависи от правилното кръвообращение, от правилните мисли, чувства и постъпки на човека.

източник www.spiralata.net
цитирай
89. universalnite1neo - Ре yuliya2006
18.06.2010 20:50
:)) Благодарности , Джул , много хубаво допълнение към моя постинг направи ! Всичко най-хубаво и светло ти желая :)
цитирай
90. yuliya2006 - Начало » Мисли » Петър Дънов Петър ...
18.06.2010 20:50
Начало » Мисли » Петър Дънов
Петър Дънов
(1864-1944)
българин, основател на философско учение

Не подавай на всяка цена ръка на сриналия се в калта. Не знаеш защо е паднал...

Човек не може и не трябва да бъде нито абсолютно добър, нито абсолютно зъл.

Достатъчно е да погледнете през очите на любовта,за да видите красотата навсякъде.

Когато обичаш някого заради добрите му качества, ще го обичаш и лошите му качества.

Ако искаш да обичаш не трябва да се страхуваш,ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш.

Който не е господар на тялото си, той живее в чуждо тяло-друг е неговият господар.

Ценете чувствата на хората, както цените своите. Ако сгрешиш не се извинявай, но се вдълбочи в себе си и там изправи погрешката си. Външното извинение нищо не допринася.

Доброто от злото не може да се отдели, те вървят заедно в живота.

Който може да слезе най-долу то може да се качи и най-горе.

Бъдете силни за доброто, слаби за злото.

Злото е непроявена любов.

Ако крадеш ще те крадат, ако съсипваш, ще те съсипват. Ако обезчестяваш, ще те обезчестяват. Каквото правиш, такова ще намериш.

Когато си доволен от малкото ще дойде и голямото.

Пазете се от раздвоение в ума и сърцето.

Природата обича само онзи, който има високи идеи.

Знанието се превръща в сила когато се прилага.

Не всякога приятното е добро.

Който не разбира смисъла на злото, само той се страхува от него. Обаче който го разбира, той гледа на него като огъня може да причини хиляди пакости и добрини на човека, така и злото може да причини пакости и добрини.

Направи добро и го забрави и то ще се върне при тебе с плод.

Не можеш да убедиш хората в нещо, ако ти сам не вярваш.

Злото се явява във формата на същество което обича.

Ако искаш да ти е мирна главата не хвали доброто и не кори лошото.

Човек не може и не трябва да бъде нито абсолютно добър, нито абсолютно зъл
цитирай
91. yuliya2006 - Великите българи: трети (после...
18.06.2010 20:54
Великите българи: трети (последен) прочит
Кампанията ‛Великите българи“ пристана на своя си най-логичен свършек – както предвидихме, Васил Левски е най-великият българин. С огромна преднина, близо три пъти преди втория Петър Дънов. След него идват хан Аспарух, цар Симеон І, княз Борис І, Христо Ботев, светите братя Кирил и Методий, Стефан Стамболов, Иван Вазов и Паисий Хилендарски
цитирай
92. анонимен - Огън да го гори за всички злини, к...
18.06.2010 21:19
Огън да го гори за всички злини, които струпа над България.
цитирай
93. universalnite1neo - Ре 96
18.06.2010 21:23
???? Който много кълне - него го стига ....Какви злини е струпал точно ?
цитирай
94. yuliya2006 - Учителят Петър Дънов е сред най-...
18.06.2010 21:39
Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура.
Основните теми на неговите лекции са: мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др.
Дава упражнения за дишане, медитация и концентрация .
Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света.





За положителната роля на Учението в българската култура говори фактът ,че то е представено по време на Европейския месец на културата - Пловдив'99, а създателят му - в книгите:
"Духовните водачи на България", "100-те най-влиятелни личности в българската история".
След 1989г. БНТ излъчи над 15 документални филма за Учителя и Школата му
цитирай
95. solinvictus - Това за величието на дънов е много ...
18.06.2010 23:07
Това за величието на дънов е много яко ,сичките членове имаха партийно поръчение да гласуват от възможно най мого ПиСита и го направиха по велик и от Ботев - каква нищета!
Лелки стискаха бележчици с това какво тря да напраят!
между другото по тоя начин си вкараха автогол с неговото величие!

бързото копиране на Беседите Му ,вече е съвършенно упражнение!
Остава да ги прилагате !
успех!
цитирай
96. watchtowerman - Деца, информация от свидетели!
18.06.2010 23:22
Началник на военното духовенство:
Сакел. Тодор Хлебаров.
Дъновистите и тая година имаха конгрес в Търново, който трая от. 6 до 15 август. Понеже в същото време и аз бях поканен от търновското Свещеническо братство да държа няколко сказки по дъновизма, аз имах възможност да присъствам на откриването на това сектантско сборище, както и да видя, макар и отстрани, живота на събраните от цяла България дъновисти в търновските лозя.
Трябва обаче предварително да кажа, че дъновисткият конгрес съвсем не прилича на обикновените конгреси: тук не се четат никакви реферати, не се говорят никакви речи, освен тая на "Учителя", не се водят никакви спорове; тъй че, ако някой отиде на тоя конгрес с цел да научи нещо за целите и задачите на дъновизма, за неговите средства и методи на действие, той ще остане дълбоко разочарован. По тия важни въпроси тук не се говори нищо, те са "тайна", знайна само на "Учителя Това показва, че дъновизмът никак не е обикновена обществена организация, а е религиозно - мистична секта, чиито същински цели и вътрешният й живот старателно се крият от външни погледи
Самата реч на Дънов беше и по форма, и по съдържание една невъзможна импровизация, в която нямаше нито една положителна мисъл. Той започна с "живота, който приличал на музика, и имал своите минорни и мажорни ноти"; после говори за някаква "космическа целувка", за "любовта, на младите сърца, която щяла да обнови света" и най-сетне - за това, че "миналият наш живот и последователните прераждания, през които е минала нашата душа, могли най-лесно да се определят по линиите на дланта ни и по формата на черепа ни;
цитирай
97. watchtowerman - Продължение!
18.06.2010 23:23
За сътворението на света
Дънов казва: "Господ създаде света, знаете ли защо? - Защото ония духове, които бяха създадени най-първо, станаха кристали; след това се създаде нашата земя, за да се образуват нови клетки... Един кристал, един диамант трябва да стане жива клетка, за да може да се развива като растение. Ако вникнете добре в тая мисъл ще разберете, че и най-благородното растение трябва да преобърне своите дървени неподвижни клетки в месо и кръв, за да може да чувства и да се движи, както се чувстват и се движат животните" .
Според Дънов всичко се движи и изменя, като преминава от една форма на битието в друга: духовете стават кристали, кристалите ще станат растения, растенията ще еволюират в животни, животните ще станат човеци, а човеците - ангели. "Учителят" без страх нагазва в еволюционизъм и дарвинизъм.
До какви абсурди достига Дънов може да се вижда и от следните негови думи:
"Едно време мъжете и жените раждали, но отсетне мъжът изгубил способността си да ражда и останала само жената да върши това. Библията казва: Авраам роди Исаак.а не казва, че Сара роди. Докогато мъжете раждали, светът бил в отлично положение, но когато те престанали да раждат, светът се развалил"
Тук Учителят пропуска да даде обяснение по какъв начин е бил “оплождан мъжа.
Накрая той се опита по стар навик да пророкува, че същински мир в Европа щял да настане през 1925 година, но на това част от публиката му отговори с гръмък и весел смях, който силно смути "Учителя"; този малък инцидент дойде съвсем неочаквано да покаже, че голяма част от публиката, която изпълваше салона, бяха хора любопитни, а не дъновисти.
Моето впечатление е, че логическият апарат на Дънов силно се е изхабил и не е далеко денят, когато той ще потърси убежище в известното отделение на Александровската болница.
Между търновци ходят разни тъмни слухове за живота на дъновистите в лозята, но които аз смятам да излишно да предавам тук. Ще кажа само това, което ми разправи човек, който всяко лято прекарва в своето лозе, съседно на това на дъновистите:
"Какво да ви кажа, господине! Живеят като цигани и дори по-лошо от цигани. Циганите поне имат чадъри, под които нощно време се прибират, а тия и денем, и нощем са на открито, ей тъй, както ги виждате. Тук лягат, тук стават и тук се хранят; сутрин рано посрещат изгрева на слънцето, после закусват, след това се пръснат из околните чукари какво правят, какво струват, никой не знае. Нощно време по двама, по трима се лутат като сенки из мрачината. Кой каквото да ми приказва, господине, не са добри хора, особено тия жени и тия млади момичета, които да дошли без мъжете си и без родителите си, какво дирят тука?!..."
цитирай
98. анонимен - watchtowermen,
18.06.2010 23:36
Не се учудвам на тази информация,при всички режими е имало доноси,както и информатори на Църквата.Повечето доноси са наблягали на слабостите в това духовно движение,каквито безспорно е имало ,особено в първите му години.Смятам обаче ,че нито един донос не може да умаловажи неговото значение за духовната култура на България,както и разпространението му по света.
цитирай
99. universalnite1neo - Чета мненията и си мисля : дали ако не ...
18.06.2010 23:37
Чета мненията и си мисля : дали ако не бях казал, че това са мисли на Дънов щеше да има такава дискусия за и против ?! Дали да не направя експеримент в следващ постинг пак с негови мисли, но да оповестя, че са от неизвестен автор ? Интересно би било ....
цитирай
100. watchtowerman - Продължение
18.06.2010 23:40
Дънов е причина много семейства да се съсипят...
Заявление за развод:
Бракоразводна жалба
През 1911 година, 24 април, влязох в законен брак със сегашната си жена, смятайки, че ще намеря в нея истински другар и съпруга. тя биде увлечена от български Распутиновци. Отначало аз не схванах опасността, в която тя се втурна и с голяма примирителност търпях всичко, още повече смятайки, че това ще обърне към добро и благост нейното сърце. Нейните скитания денем и нощем по срещи, събрания и общения, аз мислех, че ще минат като мерака на новоувлечените. Но за голяма моя и на децата ми беда това не стана. Манипулациите, на които подлага "учението" на Дънов мозъка и сърцето на човека, а особено на жените, доведоха моята съпруга до безумие. Тя престана да ме гледа като неин мъж и другар, а като карма - толкова настоятелно проповядвана от техния "Учител" Дънов. През войната тя дотам е забравила домашното огнище, че не се свъртала вкъщи ни денем, ни нощем. Приемала е в мое отсъствие всевъзможни типове - развалени мъже и жени, които само пред нея минават за светци. У нея са идвали най-често някой си свети Петър, така се зове един от Пловдив преродената Иродиада, някаква си пак от Пловдив, Дънов - преобразен "Иисус Христос" е посрещан в къщата ми без мое знание и съгласие. Разиграването на маси, нощните "общения" и теософските хипнотизации доведоха нещастната ми съпруга дотам, че те възбудиха в нея такъв еретически кураж, че един ден, затова, че не съм я пуснал да отиде на една нощна среща с "виденията", тя извика яростно и ми каза: "... всичко туй е мое (аз бях приписал къщата на нейно име); вземи си шапката и си върви; аз не те признавам за мъж; аз имам Предложение за женитба от мой духовен брат, с него ще живея и ще се разполагам; ти си проклет от Дънов" .
През м. август ставаха депутатски избори и аз, като кандидат за народен представител, трябваше да замина. Направи ми впечатление, че тя с писма и телеграми постоянно запитваше кога ще се върна (друг път не правеше това, напротив, по цели месеци едва ли ще се сети да напише една отворена картичка). Злочесто любопитство да видя какво значи то ме накара да В това време моята "благонравна" съпруга се вдига и на 16 август заминава за Търново, където трябвало да стане тяхното "духовно общение"; оставя децата и слугинята - за по-сигурно прикритие в Царева ливада, а тя сама ходила по Търновско за "съвет при Иисус Христос"и стои там по "седянки и ливади" до 26 август, когато се връща в Царева ливада при децата да ми телеграфира. Тя "осветила душа и тяло", но децата изоставени от слугинята, ходейки из селските бунища, се заразили от шарка и легнали болни. Какво е правила в Търново от 16 август до 26 същия месец точно не зная, тя криеше своето стоене там и беше заръчала на своите "братя" и "сестри" да отричат нейното стоене там, но знам едно, че "сестриците" били разделени от Дънов и "неговите апостоли" на "младички" и "старички" и "старичките" били оставени в града, понеже не могли да "ходят", а "младичките" били отведени по палатки и по колиби и през нощите, в "тайнствеността", толкова дирена от това "учение", са се отдавали на "духовни общения" и "причастия". Това престъпление на моята "другарка" ми се видя като последно доказателство, че тя е изгубена съпруга за моя брак. Бих изложил съвсем себе си, ако се впусна в подробности, но ще Ви кажа, че в тия дни аз видях вече ясно себе си измамен съпруг, останал сам - подиграван от всички.
Какво представлява тая ерес и нейният водител, кои са неговите последователи и пр. вие можете да видите, ако поискате делото на дъновизма от Св. Синод, но от собствени изучавания то е отрицание на всякакъв брак, другарство, благочестие и пр., то е нещо като "духовно общение в горите и ливадите", а на теория то е само буламач от най-диви еретически схващания.
В невъзможност да се живее с една жена, отлъчена от църква и дом и в постоянни терзания на моите чувства към вяра и семейство; в явна лудост да имам до себе си една безчовечност, забравила съветите на светия олтар и обещанията на венчалния обред; пред риска за душите на моите деца и окончателното изгубване на моя мозък пред нейните безумия и диви схващания; пред опропастяване на кариерата ми и нахлуване дивата фанатизирана свирепост на една еретичка, аз моля милостта на истинските служители на Бога и нашата църква - да разтрогнете този злочест брак и омърсени вече връзки; да спасите мене и децата ми за църквата и Христовото общество. Моля да се призоват за свидетели..., които ще установят, че къщата ми се е обърнала на ад, поради кавгите ни по тая ерес.
цитирай
101. watchtowerman - Дъновизмът не е култура!
18.06.2010 23:49
А Конспирация!
Джиду Кришнамурти е имал ЧЕСТТА ДА ГО ПРИЗНАЕ през 1929 и да обяви разтуряне поне на неговия дял от Консрирацията. По този начин "торпилира" Ани Безант една друга окултистка и конспираторка. Ама не виждам катастрофата на Ани Безант да се е отразила на медииното й присъствие на книжнитата у нас. Ани Безант е ПРОВАЛ, а Конспирацията продължава да рапространява идейте й, идей, които по НИЩО не се различават ни от Щайнер, ни от Дънов, ни от Блаватска няма смисъл да продължавам...
цитирай
102. universalnite1neo - Ре 105
19.06.2010 00:00
:) Знаеш ли коя е най-голямата конспирация, от която произтичат всички останали ? Това е Изначалната идея !!! Именно тя ни е създала илюзията да се възприемаме като нещо отделно , да спорим, да защитаваме или отхвърляме идеи . А всъщност сме си едно и също нещо - важното е , че има игра-илюзия ;) Точно това имаше предвид Исус, когато каза , че е седнал на трона на Отца ;) В този смисъл - и аз съм Бог , и ти си Бог , и всичко е Бог , разликата е , че едни са го осъзнали, а други - още не ;)

Нео Нула
цитирай
103. watchtowerman - Много елементарно се измъкваш - universalnite1neo.
19.06.2010 00:17
Коментираме ТВОЯТА СТАТИЯ за Дънов, а не такава за Исус! Така, можеш да намесиш и осбвобождаването/заддържането на Маргините като една друга конспирация. Само че да се конкретизираме за Конспирацията наречена "Дънов" или "дъновизъм", която ти разглеждаш. Нямам нищо против да дискутираме и за другите конспирации, но първо пиши за някоя от тях...За или против каквато позиция си имаш...
цитирай
104. watchtowerman - А аз пускам още свидетелства...
19.06.2010 00:18
Гара Дупница, 3 септември, 1917 год.

Г - н секретар,
Изказвам хиляди благодарности задето е интерниран във Варна П. Дънов, този брат, който хипнотизираше жените, и ло-скоро се отказваха от дома си и мъжа си, и тичаха по него като луди. Случаят е и с моята жена, от мобилизацията насам 2 години не се е свъртала вкъщи (съм софийски жител). Живеел във Варна в хотел, откъде взема пари да плаща на хотела, вярвам, че неговите подкрепители, т. е. жените, които му ближат ръцете, да го поддържат с пари, макар и да крадат от залъка на децата си.
С почитание:
Старши подофицер Г. Ив. Керемитчиев.
цитирай
105. universalnite1neo - Ре 107
19.06.2010 00:21
:) Защо мислиш, че се измъквам ? По-горе съм казал мнението си по тази тема ;) Просто реших да ти дам мащабната картина , но както искаш - това също е част от играта-илюзия .

Нео Нула
цитирай
106. watchtowerman - Разпускането на Ордена на Звездата
19.06.2010 00:26

Орденът на Звездата на Изток е основан през 1911 г., за да провъзгласи пришествието на Мировия учител. Кришнамурти е назначен за Глава на Ордена. На 2-ри август 1929 г., в деня на откриване на ежегодния Звезден лагер в Оммен, Холандия, Кришнамурти разпуска Ордена в присъствието на 3000 негови члена. По-долу е даден пълният текст на великолепната реч, която той произнася по този повод.

***

Ние възнамеряваме да обсъдим тази сутрин разпускането на Ордена на Звездата. Мнозина ще се зарадват, а други вместо това ще се опечалят. Това не е повод за ликуване, нито пък за опечаляване, защото е неизбежно, както ще обясня по-нататък.
Може би си спомняте историята за това, как дяволът и неговият другар си вървели по улицата, когато видели пред себе си един човек да се спира, после да се навежда и да вдига нещо от земята. След като го разгледал, той го пъхнал в джоба си. Другарят запитал дявола: "Какво взе този човек?" - "Той намери парченце Истина"- отвърнал дяволът. - "Тогава лошо ти се пише"- рекъл другарят му. "О!, съвсем не. - отвърнал му дяволът - Възнамерявам да го накарам да я организира".
Аз поддържам, че истината е земя без пътища и вие не можете да подходите към нея по никоя пътека, чрез каквато и да е религия или секта. Това е моето виждане и аз се придържам към него абсолютно и безусловно. Истината, която е неограничена, необусловена, недосегаема посредством какъвто и да е път, не може да бъде организирана; нито пък трябва да се учредява някаква организация, която да ръководи хората или да ги насърчава да вървят по някакъв определен път. Ако първо разберете това, тогава ще видите колко невъзможно е да се организира вярване. Вярването е съвсем личен въпрос и вие не можете и не трябва да го организирате. Ако вие го сторите, то умира, кристализира, превръща се във вероизповедание, секта, религия, която се налага върху другите. Точно това се опитва да направи всеки по света. Вярата е стеснена и превърната в играчка за тези, които са слаби, за тези, които в момента са разочаровани. Истината не може да бъде свалена долу, а напротив, човек трябва да направи усилие сам да се издигне до нея. Не можете да свалите върха на планината в долината. Ако искате да стигнете планинския връх, трябва да прекосите долината, да изкачите стръмнините без боязън от опасните пропасти.
Така че, това е първата причина според мен, поради която Орденът на Звездата трябва да се разпусне. Независимо от това, вие вероятно ще учредите други Ордени, вие ще продължите с принадлежността си към други организации, търсейки Истината. Аз не желая да принадлежа към никаква организация от духовен тип, моля разберете това. Бих се възползвал от организация, която ще ме отведе в Лондон, например. Това е съвсем различен вид организация, просто механична, като пощата и телеграфа. Бих използвал кола или параход, за да пътувам, те са само физически механизми, които нямат нищо общо с духовността. Още веднъж утвърждавам - никаква организация не може да води човек към духовността.
Ако бъде създадена някаква организация с такава цел, тя става протеза, слабост, заробване и би осакатила индивида, пречейки му да расте, да утвърждава своята уникалност, която се съдържа в откриването за самия него на тази абсолютна, необусловена Истина. Тъй че, това е другата причина, поради която реших, понеже се случи да бъда Глава на Ордена, да го разпусна. Никой не ме е убеждавал да взема това решение.
Това не е велико деяние, защото не желая последователи, подчертавам това. В мига, в който последвате някого, вие преставате да следвате Истината. Мен не ме засяга дали обръщате внимание на това, което ви говоря или не. Искам да извърша нещо в света и възнамерявам да го сторя с непоколебима концентрация. Аз се занимавам само с едно същинско нещо - да освободя човека. Желая да го освободя от всички килии, от всички страхове, а не да основавам религии и нови секти или да установявам нови теории и нови философии. Тогава вие естествено ще ме запитате защо обикалям по света, говорейки непрекъснато. Ще ви кажа по каква причина правя това: не защото желая последователи, нито защото желая специална група от специални ученици. (Хората обичат да се отличават от своите събратя, колкото и смешно, абсурдно и тривиално да бъде тяхното отличаване! Не желая да насърчавам този абсурд.) Нямам нито ученици, нито апостоли, нито на земята, нито пък в духовната реалност.
Нито съблазънта на парите, нито желанието за удобен живот ме привличат. Ако желаех да водя удобен живот, не бих дошъл в Лагера или във влажна страна! Говоря прямо, защото искам с това да се приключи веднъж завинаги. Не желая тези детински обсъждания година след година.
Веднъж един репортер, който ме интервюираше, счете за великолепно дело това, да се разпусне организация, която наброява хиляди и хиляди членове. За него това бе велико нещо: "Какво ще правите след това, как ще живеете? Няма да имате последователи, хората няма да ви слушат повече". Ако има даже само петима да слушат, да живеят, да обърнат лице към вечността, това ще бъде достатъчно. Каква полза ще има да присъстват хиляди, които не разбират, които напълно са затънали в предразсъдъци, които не желаят новото, а напротив - ще приспособят новото да подхожда на техните стерилни, застояли себичности? Ако говоря рязко, моля не ме разбирайте погрешно, това не е от липса на състрадание. Ако отидете на хирург за операция, не е ли милостиво от негова страна да оперира, даже и да ви причини болка? Затова по същия начин, ако говоря рязко, това не е поради липса на истинска обич - напротив!
Както вече казах, имам само една цел: да освободя човека, да го подтикна към свободата, да му помогна да се изтръгне от своите ограничения, защото единствено това ще му дари вечно щастие, ще му донесе безусловната реализация на самия себе си.
Тъй като съм свободен, необусловен, цялостен - не част, не относителната, а цялата Истина, която е вечна - желая тези, които се стремят да ме разберат, да бъдат свободни; не да ме следват, не да си правят от мен килия, която ще се превърне в религия, секта. Напротив, те трябва да се освободят от всички страхове - от страха от религията, от страха от Спасението, от страха от духовността, от страха от смъртта, от страха от любовта, от страха от самия живот. Както художникът рисува картина, понеже рисуването му носи наслада, защото това е неговото себеизразяване, неговата слава, неговото благоденствие, така и аз върша това, а не защото искам нещо от някого.
Вие сте привикнали към авторитета, или към атмосферата на авторитета, който си мислите, че ще ви води към духовността. Вие си мислите и се надявате, че някой друг може би чрез своите изключителни сили, чрез чудо, ще ви пренесе до тази област на вечна свобода, която е щастието. Целият ви възглед върху живота е основан на този авторитет.
Вие ме слушахте досега три години, без да има някаква промяна, освен в неколцина от вас. Сега анализирайте това, което говоря, бъдете критични, за да можете да го разберете - цялостно, фундаментално. Когато търсите един авторитет да ви ръководи духовно, вие автоматично сте склонни да изградите организация около този авторитет. Чрез самото създаване на тази организация, която си мислите, че ще подпомогне този авторитет да ви води към духовност, вие сте се наврели в килията.
Ако говоря така открито, моля помнете, че го правя не поради грубост или жестокост, не поради ентусиазъм към някаква цел, а защото искам да разберете какво говоря. Това е причината, поради която вие сте тук и би било загуба на време, ако не обясня ясно и недвусмислено своето виждане.
Осемнадесет години вие сте се подготвяли за това събитие, за Пришествието на Мировия учител, 18 години вие сте организирали, търсили сте някой, който да влее нова радост във вашите сърца и умове, да преобрази целия ви живот, да ви вдъхне ново разбиране; някой, който да ви издигне до ново стъпало в живота, да ви вдъхнови с нова смелост, да ви пусне на свобода. А сега виждате ли какво се случва!? Размислете, поразсъждавайте над това и открийте по какъв начин това вярване ви е направило по-различни - не с привидното отличие на носените от ордена знаци, което е посредствено и абсурдно. По какъв начин едно такова вярване е премахнало всички несъществени неща от живота ви? Това е единственият начин да се отсъди в какво отношение сте по-свободни, по-велики, по-опасни за всяко общество, което е изградено върху лъжливото и несъщественото? С какво членовете на тази организация на Звездата са станали по-различни?
Както казах вече, вие сте се подготвяли цели 18 години за мен. Не ме интересува дали вярвате, че съм Мирови учител или не. Това има твърде малко значение. Откакто вие принадлежите на този орден, вие сте отдавали своята симпатия, своята енергия, признавайки Кришнамурти за Мирови учител - отчасти или напълно. Напълно от тези, които наистина търсят, а само частично от онези, които се задоволяват със своите половинчати истини.
Вие сте се подготвяли 18 години, а вижте, колко много трудности съществуват в начина на вашето разбиране, колко много усложнения, колко посредственост. Вашите предразсъдъци, страховете ви, авторитетите ви, новите и старите ви църкви - всичко това аз считам за пречки в разбирането. Не мога да се изразя по-ясно от това. Не искам да се съгласявате с мен, не искам да ме следвате, а да разберете това, което казвам.
Това разбиране е необходимо, защото вашето вярване не ви преобрази, а само ви обърка, защото не сте склонни да приемете нещата такива, каквито са. Вие желаете да имате свои собствени богове - нови богове вместо старите, нови религии вместо старите, нови форми вместо старите - и всички те еднакво лишени от ценност, всички те - прегради, всички те - ограничения, всички те - протези. Вместо старите духовни отличия вие имате нови духовни отличия, вместо старите си обожания, имате нови обожания. Вие всички зависите от някой друг в духовността си, в щастието си от някой друг, в просветлението си от някой друг. И въпреки че вие сте се подготвяли за мен цели 18 години, когато ви кажа, че всички тези неща не са необходими, когато кажа, че трябва да ги отхвърлите и да потърсите вътре в себе си просветлението, славата, пречистването и непокваряемостта на себето, никой от вас не желае да го стори. Може и да има неколцина, ала те са много, много малко.
И тъй, защо да има организация?
Защо измамни, неискрени люде да ме следват - мен, въплъщението на Истината? Моля помнете, че не казвам нещо остро и нелюбезно, но стигнахме до положение, при което трябва да приемете нещата такива, каквито са. Миналата година казах, че няма да правя компромиси. Тогава малцина ме послушаха. Тази година заявявам това съвършено ясно. Не знам колко хиляди по целия свят - членове на Ордена - са се подготвяли 18 години за мен, обаче сега те не желаят да се вслушат безусловно, цялостно в това, което говоря.
Както казах и преди, целта ми е да направя хората безусловно свободни, защото считам, че единствената духовност е неизкривеното себе, което е вечно, хармонията между разсъдъка и любовта. Това е абсолютната, безусловна Истина, а тя е самият живот. Затова искам да пусна на свобода човека, ликуващ като птица в безбрежното небе, необременен, независим, екстатичен в тази свобода. И аз, за когото вие сe подготвяхте 18 години, сега казвам, че трябва да се освободите от всички тези неща, да се освободите от вашите усложнения, вашите обвързаности. За това не е необходимо да имате организация, основана върху духовно вярване. Защо да има организация от пет-десет човека по света, които разбират, които се борят, които са отхвърлили всички посредствени неща? А за слабите хора не може да има организация, която да им помогне да открият Истината, защото Истината е във всекиго; тя не е далече, тя не е наблизо. Тя е вечно тук!
Организациите не могат да ви освободят. Никой човек отвън не може да ви освободи; нито организираното обожание, нито принасянето ви в жертва на някаква кауза, ще ви направи свободни. Вие използвате пишеща машина, за да пишете писма, но не я поставяте на олтара, за да я обожавате. Ала точно това вършите, когато организациите станат ваша главна грижа.
"Колко члена наброява организацията?" Това е първият въпрос, който ми задават всички вестникарски репортери. "Колко последователи имате? От техния брой ще преценим дали това, което казвате е истина или лъжа". Не знам колко са те. Това не ме интересува. Както казах, даже и един човек да се освободи, би било достатъчно. Още веднъж, вие си въобразявате, че само определени хора държат ключа към Царството на щастието. Никой не го държи. Никой няма авторитета да държи този ключ. Този ключ е във вашето собствено себе. И в развитието, в пречистването, в неизкривяването на това себе е Царството на Вечността.
Затова вие ще разберете, колко абсурдна е цялата тази структура, която сте изградили, търсещи помощ отвън, зависещи от другите в удобствата си, в щастието си, в силата си. Тези неща можете да намерите само в себе си.
Вие сте привикнали да ви се казва колко много сте напреднали, какъв е духовният ви ръст. Колко детинско! Кой друг освен вас самите може да ви каже дали сте красиви или грозни отвътре? Кой друг освен вас може да ви каже дали сте неподкупни? Вие не сте сериозни в тези неща.
Но тези, които наистина желаят да разберат, които се стремят да открият това, което е вечно, без начало и без край, ще вървят заедно с нараснала сила, ще представляват заплаха за всичко, което не е съществено, за нереалностите, за сенките. И те ще се концентрират, ще се превърнат в пламък, защото разбират. Такова тяло трябва да създадем, това е моята цел. Поради това истинско разбиране ще съществува и искреното приятелство. А поради това сърдечно приятелство - което изглежда не познавате - ще има и истинско сътрудничество от страна на всеки. И това не е поради авторитета, не е заради спасението, не е заради принасянето в жертва в името на каузата, а защото наистина разбирате, а оттук и сте способни да живеете във вечното. Това е по-велико нещо от всички удоволствия, от всички жертвоприношения.
И така, тези са някои от причините, поради които, след внимателно обмисляне от две години, взех това решение. То не е моментен импулс. Към него не ме е подтиквал никой. В тези неща не съм убеждаван. От две години мисля за това - бавно, внимателно, търпеливо - и сега реших да разпусна Ордена, на който се случи да бъда Глава. Можете да образувате други организации и да очаквате някого другиго. Това не ме засяга, нито пък направата на нови килии и нови украси за тях.
ЕДИНСТВЕНАТА МИ ГРИЖА Е ДА НАПРАВЯ ЧОВЕКА АБСОЛЮТНО, БЕЗУСЛОВНО СВОБОДЕН.

Статията е взета от http://www.yogakriya.com
цитирай
107. utopichno - :))
19.06.2010 02:13
Харесвам Петър Дънов, има много истина в думите му. Но все пак повечето от възгледите му са остарели и не са приложими в нашата съвременност. Имаме нужда от друго :)
цитирай
108. анонимен - Швеция що не потъне до планините на самите
19.06.2010 02:49
Що не потънат расистите в Швеция?
цитирай
109. mimayordanova - АКО МИСЛЕЩИТЕ СЕ ОБЕДИНЯТ ОКОЛО ...
19.06.2010 02:49
анонимен написа:
АКО МИСЛЕЩИТЕ СЕ ОБЕДИНЯТ ОКОЛО ИДЕЯТА ЗА СВРЪХОГРАНИЧЕНА УПОТРИБА НА ФИСКАЛНИ ЗНАЦИ.......например : Не купувам нищо, което не ми е безкрайно необходимо- лекарства, ако е чай събирам си го сама,произвеждам си зимнина,зеленчуци,плодове,яйца,месо.Не купувам дрехи ! Само в секънд хенд ! Пестя вода и ток !Не ползвам ТЕЦ-уплътнявам с нова дограма и изолация!Радвам се повече на природата, купувам по крайна духовна необходимост хубава музика и не ходя на заведения.Не взимам кредит по никакъв повод !!! Предпочитам спонсорирани матинета ит.н. КАКВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ С ПАЗАРНАТА ИМ ИКОНОМИКА,ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ И БЮДЖЕТ ? А ДЕМОКРАЦИЯТА , КОЯТО УЖ СЕ КРЕПЯЛА НА СВОБОДНОТО ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО- А ВСЪЩНОСТ
" КОНСУМАТОРСКО " ОБЩЕСТВО, КОЕТО КАТО ТЕРМИТИТЕ ЩЕ ИЗПЛЮСКА КЛОНА , НА КОЙТО СЕДИ ! ! ! !

Анонимен! Истина е! Пиши ми... ако искаш...
цитирай
110. анонимен - Нов Славянски Съюз
19.06.2010 02:50
Славянско обединение! По б е да!
цитирай
111. анонимен - Ани Безант е казала и тя мн стойностни неща
19.06.2010 02:53
Ама защо сбивате духвниците 1 с друг. Всички са си различни и си имат право по своему
цитирай
112. yuliya2006 - Танцът на Дънов - световна ценно...
19.06.2010 03:07
Танцът на Дънов - световна ценност
"Всички се прекланят пред мен, а аз - пред Учителя от България", казва Айнщайн


Уникалният български танц Паневритмия, създаден от бащата на Бялото братство Петър Дънов, е на крачка да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО с културни и природни паметници от световно значение. Номинацията на Танца на живота или както други го наричат Танца на единението бе направена от стотиците почитатели на духовното учение на именития българин. Очаква се кандидатурата на бъде подкрепена от различни министри на културата в целия свят. Авторитетът на сънародничката ни Ирина Бокова като Генерален директор на ЮНЕСКО, също ще помогне повече хора да вникнат по-дълбоко във философията на Паневритмията. В момента българските светини, които са в списъка на ЮНЕСКО, са Националният парк "Пирин", Мадарският конник, античният град Несебър, Казанлъшката гробница, Свещарската гробница, Боянската църква, Ивановската скална църква, Рилският манастир, Резерватът "Сребърна".
Идеите на именития българин Петър Дънов, чието духовно име е Беинса Дуно, имат поддръжници в много страни, обяснява оперната певица Ина Дойнова. Тя допълва, че Паневритмията е част от системата му за физическо, духовно и божествено усъвършенстване на човека. Този уникален танц събира в себе си движението, музиката и поезията, изтъква Ина Дойнова, която свири и на пиано. Тя е изнесла много концерти с музиката и песните на Учителя в различни страни - САЩ, Великобритания, Русия, Полша, Швейцария. Паневритмията ще освободи съвременните хора от егоцентризма им и ще ги накара да мислят и да действат като едно семейство, казва чаровната брюнетка и припомня, че редица велики умове са се прекланяли пред Петър Дънов. Сред тях е създателят на Теорията на относителността Алберт Айнщайн, който е казал: "Всички се прекланят пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България." Великият руски хуманист и писател Лев Толстой тръгна на преклонна възраст за България, за да се срещне с мировия учител от варненското село Николаевка. Известният моделиер Пако Рабан също е сред поддръжниците на хуманистичните идеи на Беинса Дуно и преди няколко години посети България, за да се поклони на гроба му
цитирай
113. koki4e - Прочетох тук публикуваните жалби на изоставени съпрузи .
19.06.2010 10:54
Не се съмнявам,че е имало и такива случаи,някои хора проявяват фанатизъм,който е вреден за тях и семействата им,но това духовно учение не толерира фанатизма.Напротив,то подкрепя творческите изяви на личността ,безкористната служба на обществото и успешната реализация във всяка професия.Дава възможност да се възприемат нови идеи и да се пдкрепя прогреса за хуманни цели.
цитирай
114. solinvictus - това духовно учение е затворена ...
19.06.2010 14:00
това духовно учение е затворена система!то не търпи други ,ако не го харесваш си неграмотен хехе
за да разбереш какво точно е искал да каже дънов ти трябват двама трима философи(пишман),които и на тях не им е ясно ама се напъват да ти обяснят!
КоЗмическото пространство е голяма тема! ...и ЕТЕРА хехе
не ми отговори на въпросът ,понеже нямам намерение да префърлям 5000 те беседи за дънов:
луната близък коЗмос ли е или не?
славяните са другата глупост повтаряна от дънов -антибългарска теория
цитирай
115. watchtowerman - Изказването на Айнщайн е
19.06.2010 14:44
толкова негово и истинно, колкото са верни и истински дипломите на Дънов...
цитирай
116. zahariada - Поздрави!
19.06.2010 18:55
Като гледам коментарната лента се радвам, че изпревари мойта идея. Бях решил да го пускам. Като гледам коментарите с размери на блог-постове се питам: След като Учителят Петър Дънов е толкова противоречива, дори мразена личност, защо не пишат, а чакат някой да им подхвърли кокал за да започнат да гризат. Нейсе, както се казва. Тези, които са израстнали в София дали си спомнят къде се събираха дъновистите. Ако някой помни, нека каже.
цитирай
117. svilen75 - Ами защото сме позитивни ;) :). Аз ...
19.06.2010 21:06
Ами защото сме позитивни ;) :). Аз лично предпочитам да се занимавам с други неща, отколкото да използвам времето си да критикувам Дънов или други хаховци. А те са толкова много. Говоря за това да напиша постинг примерно. Но това не означава, че като видя памфлети за някой шаман трябва да си трая.
цитирай
118. yuliya2006 - ЕЙ, 121..МНОГО ВИСОКОМЕРНО ГО ДАВАШ БРАТЛЕ..МНОГО..
19.06.2010 21:55
ПЕТЪР ДЪНОВ..ХАХО...ТО ВРЕМЕТО СЛЪНЦЕ ПОКАЗВА КОЙ Е ТАКЪВ ДА ЗНАЕШ!

Духовно и културно влияние [редактиране]
Творчеството и дейността на Дънов са обект на изучаване и анализи от учени и духовни водачи.[15]

Кардинал Джузепе Ронкали, посланик на Ватикана в България преди Втората световна война, по-късно избран за папа Йоан XXIII, казва: „В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов.”
По повод годишнина от рождението на Алберт Айнщайн през 1989 г. Френското национално радио излъчва предаване с негови изказвания, между които е и следното: „Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България.”[16]
Според мемоарите на Боян Боев, един от учениците на Петър Дънов, в разговор с него в Мюнхен през 1910 Рудолф Щайнер, основателят на антропософията, му казва: „На славянството е определено велика мисия. То, и в частност България, ще допринесе много за духовното повдигане на човечеството. Върнете се в България, там има мощно духовно движение, начело на което стои велик духовен посветен.”
Джиду Кришнамурти, лидер на Теософското движение, отхвърля идеята да бъде провъзгласен за Майтрея и Христос и споделя пред участници в световен теософски конгрес в Холандия, че Мировият учител е в България.Последното в това твърдение се отнася към събора от 2-ри август 1929 в Оммен,Холандия и рязко противоречи на речта произнесена от Кришнамурти в този ден по повод разпускането на "Ордена на Звездата".[5]
Онисабуро Дегучи, водач на японското духовно движение Оомото, споделя: „Аз съм един мъдрец, Учителят е в България.”
Алфред Лемоние, професор от Тулузкия университет, Франция, при посещението си в България се обръща към Дънов с думите: „Ние дойдохме да Ви благодарим от всичката си душа и всички си дух, също така и да Ви искаме нови благословения, съвети, пример, физическа, морална и интелектуална сила, за да можем по-добре да служим на Цялото.”
След 1925 г. учението на Дънов придобива световна популярност чрез редица публикации във вестници, списания и книги.

В Италия Алдо Лавини публикува в списание ”Ил Месаджеро дела Салуте” (1927) обширна биография и проучване за дейността на Петър Дънов. Излизащият в Палермо вестник „Алфа”, орган на Сдружението за психически експериментални науки, го нарича мистичен апостол на християнството в своята пълнота и величие. В Локарно издателство „Йога” подготвя и издава девет избрани беседи в превод на поетесата Мара Белчева и уводни думи на професор Джино Сордели. Луиджи Белоти, директор на Италианската академия за наука, литература и изкуство, в слово при откриването ѝ (24 октомври 1929) провъзгласява Учителя Петър Дънов за неин духовен ръководител.
В Чехословакия списание „Ди Глоке” публикува негова биография, а философът Рудолф Буркерт в книгата си “Божието царство на земята” го нарича „Пророк на бялата раса“.
В Германия вестник „Реформблат” отпечатва статия под заглавие „Предвестници на новата култура”, в която за Всемирното бяло братство се казва: „Истинската стойност на това движение не е само в неговите идеи, но и в непоколебимата му сила да се реализират тези идеи в живота.” Там е представен като „красива фигура, дишаща доброта.” Германското движение „Меншхайтспартай” (1932) се обявява за част принадлежност към Всемирното бяло братство в България.
Агнеса Хофман, деятел на Католическата либерална църква в Холандия, посещава България през 1928 година и споделя: „Аз дойдох да се срещна с Учителя Петър Дънов. Малко са Учителите на човечеството.”
В САЩ са публикувани на английски деветнадесет негови беседи, отбелязани с отзиви в пресата.
Розенкройцерското общество в Оушънсайд, Калифорния, изказва впечатленията си от беседата „Великият закон” по следния начин: „Този, който е писал тези прекрасни и възвишени мисли, познава дълбоко тайните на живота.”
В Канада списание „Торч“, орган на Канадското астрологическо общество, публикува отзив за беседата „Великият закон”: „По своите достойнства тази малка книжка няма равна на себе си в цялата американска ораторска литература. Авторът е проникнал дълбоко в работата на духовната алхимия на вселената, показва как всяка добродетел спомага за изграждане на индивидуалното и общото благо на човечеството.”
В Полша списание „Хейнал” публикува отзив на Агни Пилшова: „Има много окултни школи по света, но тази в България се отличава с нещо специфично. Тя се старае да упражни възпитателно въздействие върху обществото чрез добрия си пример.”
В Швейцария пресата отпечатва отзив за книгата на Георги Радев „Учителят говори” (съставена по текстове на Дънов): „Никога досега не сме срещали толкова истини, изнесени в такава сбита форма, така живо и красиво.”
Във Франция Михаил Иванов, един от най-ревностните му ученици, създава през 1953 г. в Бонфен Всемирно бяло братство[17] , което в следващите години разгръща десетки духовни центрове по всички континенти. Последователите на Иванов практикуват паневритмия и специално изучават „мистичния български език”, за да пеят в оригинал музикалните упражнения на Дънов.
След демократичните промени в България стотици хора от цял свят посещават ежегодния дъновистки събор край Седемте рилски езера, за да участват в „Школата на Планината” и да изпълняват свещения за дъновизма танц паневритмия.
През 2005 г. интернет сайт, посветен на Дънов, стартира инициатива за многоезично превеждане на неговото литературно наследство на руски, немски, английски, испански, френски, полски и други


цитирай
119. razkazvachka - еврейски
20.06.2010 02:34
анонимен написа:
И би ли осветлила аудиторията с какви пари е станало всичко това?

цитирай
120. solinvictus - работил е, и е спестявал, после от ...
20.06.2010 09:32
работил е ,
и е спестявал,после от благо-творител-ност .зимал е от богатите и не е давал на бедните.така е подпомагал и "Вожда и Учителя на българския народ"с наема ,който все пак е бил реален ,не козмически!
Всъщност това няма значение важни са посланията ,които прави .
Както и "Вожда" (личният пример не е важен)избяга след септември '23 у саветския саюз
цитирай
121. yuliya2006 - Беседа държана от Учителя на 11. Х. ...
20.06.2010 22:17
Беседа държана от Учителя на 11.Х.1925 г. в гр.Русе



ВЕЛИКИЯТ ЗАКОН



Съвременното човечество разрешава много важни въпроси, но още не са се спрели да видят, кой е най-важният въпрос, коя е най-важната задача, която трябва да разрешат- спор има за това. За сега разрешават икономическия въпрос, въпросът за хляба, като мислят, че този въпрос е най-важният. Така е, но питам: въпросът за хляба, който от хиляди години насам се разрешава, разрешен ли е напълно досега? Той се разрешава съмо временно, само частично и в резултат пак остава неразрешен. Друга някои казват, че най-важен въпрос за разрешение е въпросът за просветата. И действително хората от хиляди години все се просвещават, но разрешен ли е този въпрос? И той не е разрешен. Трети пък разрешават друг въпрос. Те казват, че всяка държава трябва да бъде силна, мощна, да има силна армия, да може да отстоява на неприятелите си. Така е, но коя държава чрез силата си е разрешила въпроса за своето съществуване? Кажете ми една държава, която да е засилила своето съществуване поне за през 2-3 хиляди години. Всички до сега съществуващи държави са се повдигали и изчезвали. Следователно, има един важен въпрос в света, който и до сега още не е разрешен. Този въпрос нито е народен, нито обществен, нито е въпрос на учените хора. Народите имат с какво да се занимават; обществените хора също тъй имат ред въпроси, с които да се занимават, но най-важната задача, с която хората трябва да се занимават е въпросът за човешката душа, или ако щете кажете, въпросът за човешкия дух, но не и за човешкия ум, защото човекът е нещо повече от човешкия ум. Човешкият ум е само един слуга на човешкия дух. Човешкото сърце е също слуга на човешкия дух и човешката воля е слуга на човешкия дух.Човекът по произхода си, по своето естество е нещо велико! Ако вие разбирате човека, ако вие вярвахте в него, не но в това, което външно се проявява, щяхте да видите, колко велико нещо е човекът! Нима вие ще наречете човек онзи търговец, който ви продава плат? Нима вие ще наречете човек, онзи професор, който преподава в училището и ви нагрубява? Нима вие ще наречете човек онази майка, която на 5-6 месеца помята своето дете и го изхвърля някъде? Нима вие ще наречете човек, онзи баща, който използва сина си? Нима вие ще наречете човек онзи държавник, който издава неразумни закони?

Трябва да се определи, какво нещо е човекът. Казва се, че човекът е същество, което мисли. Не, той е нещо повече от това, което мисли. Следователно, великото в света не може да се определи напълно. Най-важният въпрос, който занимава учените хора в света, това е въпросът за висшия съзнателен живот. Вие ще кажете, че този живот се ражда в подкрепата на светлината, топлината, храната, облеклото и т.н. Живот, който се ражда от подкрепата на топлината не е живот. Това е известна енергия, която се нуждае от подкрепа. Животът сам ражда всички тия неща. Когато приемем живота, той сам носи в себе си светлината; той сам носи в себе си топлината; той сам носи храната; той сам носи своето облекло. Животът е нещо мощно, когато го разберете. Сега вие казвате: ами учените хора какво говорят за живота? Учените хора, ще ме извинят, но те не разбират, какво нещо е животът, ще им кажа: заповядайте да възкресите този мъртъв! Как лекуват те болните хора? Какво знаят за болните? Нищо не знаят. Болните днес и с лекари умират и без лекари умират. Тогава защо ни са лекарите? И с учители хората умират и без учители умират. И с учители хората крадат. И с учители злословят и без учители злословят. И със свещеници крадат и без свещеници крадат. И с държавници крадат и без държавници крадат. Тогава де е заслугата на човечеството? Ще каже някой, че трябва да има ред и порядък в света. В какво седи редът и порядъкът? Че и най-лошите хора като си направят съдружие и те си турят ред и порядък. И пчелите имат ред и порядък. Когато ви турят близо до един кошер, вие веднага избягвате. Защо? Ред и порядък имат. Картечница имат те! Ще ми кажете: важният въпрос да разрешим ние, въпросът на живота. Най-после вие казвате: човек умира и се свършва всичко. Съгласен съм, умират хората, но вие разрешили ли сте, какво нещо е смъртта? Смъртта именно показва, че хората не са разрешили истинския въпрос за живота, не са намерили още живота.

Ние се спираме върху стиха: “Дя възлюбиш Господа Бога твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичката си сила и с всичкия си ум, и ближния си, както самаго себе си”. Защо? Защото източникът на този велик живот, за който става въпрос е Любовта. Някои питат: какво нещо е Любовта? Любовта е източник на този живот, който носи светлина и топлина, и храна, и облекло, и сила – всичко носи в себе си. Тъй се определя и животът и на опит. Всички онези, които са разрешили въпроса така, за тях е казано в Писанието: “Това е живот вечен, да позная Тебе Единнаго Истиннаго Бога!” Ние под думата Бог не подразбираме едно същество отвън, на което хората могат да се кланят, но подразбираме извора на живота, който може да се прояви в нас, туй безграничното. Това показва, че безграничното може да се прояви като гранично. Следователно ние хората на този свят, като проява на това безгранично, решаваме една велика задача- вечният живот да се прояви в граничното вътре. За да се прояви този живот, непременно трябва да имаме знания, мъдрост, които ще създадат хармонични отношения между всички хора. Всеки човек трябва да знае, защо е дошъл на Земята. Ако ви запитат, защо сте дошли на Земята, вие ще си повдигнете главата и ще кажете: това не е важен въпрос. Чудни сте вие! Ако ме запитате защо съм дошъл на Земята, аз ще ви кажа защо съм дошъл. Ако запитате малкото дете от първо отделение защо отива на училище, ще ви каже: отивам да се уча. Това дете веднага ще извади буквара си. Ами кой ти е учител? И това знае. Ами баща ти и майка ти кои са? Знае. Всичко знае това дете. Ако ви запитат кой е баща ви, коя е майка ви, ще кажете: не зная. Ами къде отивате? Не зная. Дошли сте тук на Земята, какво ще учите? Не зная. След като свършите земния си живот, къде ще отидете? На онзи свят. Това положение не е само с вас, не е и с философите. От хиляди години философите в своите трактати разрешават въпросите: има ли Господ, няма ли Господ, има ли душа, няма ли душа, и най-после някой от тях казват: няма Господ, няма душа. Всички въпроси се решават много лесно. И пияниците като се напият, набият се добре и всичко се свършва. Не, с това не се свършва всичко. На другата вечер пак същото, напият се, набият се и работата се свършва. На третата вечер пак същото. Казвам: да, свърши се само за тази вечер, но не и за утре. Вие казвате за някой човек: свърши този човек, умря. Да, свърши само временно, но не и за вечни времена. Нищо в природата не се губи. Вие питате: ами къде отиде този човек? Аз питам: откъде е дошъл? Откъдето е дошъл, там и отишъл. Къде отива този човек? Законът е следният: нещата всякога отиват там, откъдето са дошли. И всички неща, разумни или каквито и да са, се връщат все там към Бога. Туй разумно начало, което е безкрай, безконечно, ние наричаме закон за любовта.

Сега всички хора признават,че по въпроса какво нещо е животът има спор. Ние казваме, че няма никакъв спор. Защо? Защото качествата на живота са разумност, светлина, топлина и др. Може ли да има спор за живота при това положение? Щом има спор животът не е разумен. Всички хора имат еднакви схващания за живота и всички го желаят. Всички признават любовта и я желаят, но кога? Докато са млади признават любовта. Щом остареят, отричат я. В любовта има едно качество, то е следното. Когато обикнеш един предмет или едно лице, то придобива ценност. Защо? Защото ти можеш да обичаш само тия предмети, които носят живот в себе си. А всяко нещо, което носи живот в себе си, придобива цена. Щом го обикнеш, ти се грижиш за него, пазиш го. Щом обикнеш някой свой приятел, ти му пишеш писма, говориш му все хубави работи. Щом го разлюбиш, забравяш го. Какво нещо е любовта? Любовта е сила, която разширява човека, дава му подтик. Накои хора казват, че човек като се влюби, не учи вече. Това не е вярно. Любовта носи подтик за знание. Онзи човек, на когото сърцето се запали, той учи, той работи. Някои казват, че любовта прави хората разсеяни. Това, което прави хората разсеяни, не е любов. Когато някой вълк иска да изяде някоя овца, това не е любов. Когато някой се влюби в парите на някого, иска да ги открадне, това не е любов. Когато някой се влюби в нивата на някого, че иска да я вземе, това не е любов. В любовта има това качество, че когато човек залюби, не само че оценява нещата, но неговото сърце се разширява и той става щедър. Онзи, който люби, кесията му всякога е отворена и той мяза на извор, който постоянно изтича. Той не е като онези варели, в които се налива вино и в които постоянно се мери колко изтича и колко остава. Той мяза на чешма, която постоянно тече и не изтича. Следователно, можеш ли да течеш като един извор, любовта е дошла в тебе. Можеш ли да виждаш доброто във всички хора, можеш ли да виждаш смисъла на нещата като погледнеш горе на небето, ти си при вратата на този велик божествен живот и любовта е дошла в тебе.

Аз ви говоря за една велика наука, която има основа във вас. Вие имате опитности от живота и аз смятам, че това е така. Дали вие признавате това или не, то е друг въпрос. Вие сте идвали много пъти на Земята в разни форми. Дали помните това или не, дали го признавате или не, това е написано в аналите на природата. Какво вярвате вие, това не е важно. Важно е какво е написала природата. Може да ми възразите: ние не помним. Че и онзи, който е пил нищо не помни, но кръчмарят всичко помни. Той е писал всичко в своя тефтер. Писал е: на еди коя си дата, вие изпихте с еди кой си, еди колко си вино и ракия. Нищо не помня. Той те дава под съд и съдът казва: ще му платиш парите! Ама нищо не помня. Помниш, не помниш, ще платиш. Че и природата има една велика книга, която записва всичко. Вие защо не признавате? Защо не помните? Защото имате да плащате на кръчмаря. Тия, които помнят, са ония кредитори, които имат да вземат. Тия, които не признават и не помнят са ония, които имат да дават. Човекът е едно същество, което много пъти е излизало от Бога и се е връщало. Така е писано. Какво е вашето верую и в какво вярвате, то е личен въпрос, защото всички същества имат по едно верую. Не е важно да вярваме в нещо, но истинският въпрос за нас е, въпросът за любовта. Ние се занимаваме с най-важния въпрос. Ние не се занимаваме, кой ще дойде в България на власт. Кой е най-богатият човек в света и с това не се занимаваме. Кой е най-ученият човек и с това не се занимаваме. Защо? Защото това са въпроси, които и децата могат да разрешат. Ние разрешаваме един от най-важните въпроси, животът, основните закони на живота. Искате ли да живеете, искате ли да се осмисли живота ви, искате ли да се подобри живота ви, ние ще ви посочим начин. Ще ви кажем: възприемете любовта! Вие ще ми кажете: коя любов? Любовта на младите? Не. Любовта на старите? Не. Защо? Защото младите изневеряват и старите изневеряват. Младите изневеряват и се оженват за други, а старите изневеряват, не си плащат дълга и си заминават. Ние казваме за някого: Бог да го прости! Стар беше, обещал на някоя мома, че ще се жени, а той умрял. Няма защо да умира. Човек, който обещава нещо, не трябва да умира. Той трябва първо да си изпълни обещанието и после да умре. Щом обещава нещо и умира, той има задни цели. Вие може да го извините, но ние не го извиняваме. В закона на любовта всяка благородна мисъл, всяко благородно чувство, всяко благородно желание трябва да се изпълни, без разлика на това, дали то се отнася за майка, за баща, за деца – законът за всички е един и същ. Ние трябва да покажем на света, че носим в себе си великия живот на Бога, че той живее в нас, и ние трябва да живеем като него. Защо отричат Бога? Хората отричат Бога, понеже имат да му дават. Защо вярват в Бога и го приемат? Защото искат да вземат от него пари на заем. Тъй щото според мене и едните, които вярват в Бога и другите, които го отричат са все заинтерисувани хора. Ние, обаче имаме друго мнение за Бога. Ние искаме да му служим, защото вярваме, че всичко сме приели от Него. Ние не отиваме при Бога да му искаме пари на заем, ние не се отказваме от своите задължения, но ние знаем, че в света има една велика мъдрост, която ни очаква за в бъдеще. Какво знае съвременната наука? Много неща знае, но туй, което днес знаят и най-учените хора, и най-големите философи след 2000 години и децата ще го знаят. Децата тогава ще бъдат по учени отколкото съвременните философи. Питам тогава: де е нашата наука? Това не е упрек, но казвам, че човек още не се е проявил. Когато аз дойда в дома ви, и вашето сърце трепне недоволство, защо аз съм дошъл, как мислите, човек ли сте вие? Излизате и ме питате: какво търсите? Моля ви се, има ли едно място в дома ви за мен? Няма място. Или, друга причина: жена ми, децата ми не са тук. Ще ми кажете, че няма място за мен, че има хотел, дето мога да отида и т.н. Моля ви се, това човек ли е? Но ако кажа, че нося да ви дам 100 000 лева звонкови, веднага ще ми намерите място, жена ви, децата ви веднага ще се съберат някъде и ще се освободи за мен място. И цяло агне ще заколите даже. Защо? За стоте хиляди звонкови. В какво седи вашата човещина и вашето благородство тогава? Сега вие ме гледате и си казвате: дали този човек говори истината или не? Аз ви питам: кой от вас е постъпил тъй, както Бог иска? Този въпрос трябва да разрешим най-напред. Вие, русенци, разрешили ли сте този въпрос? Вие благородните тук, разрешили ли сте този въпрос? И когато всички хора, във всички градове и села, живеят тъй, както Бог иска, тогава няма да има бесилки, няма да има затвори и всеки ще бъде на своето място. Тогава вратите на всички хора ще бъдат отворени и като те срещне някой, ще каже братко, заповядай у дома, аз от дълго време те чакам. Много съм доволен, че те срещнах. И ще започнете да се разговаряте. Вие ще кажете: де ще му излезе краят? Чудни сте вие! Аз като вляза в този дом няма да го подям, аз ще донеса своето благословение. Един от великите адепти на древността, някой еврейски пророк бил той, живял някъде из Палестина. Пътувал дълго време. Една вечер, за да пренощува някъде спира в дома на един беден човек и го помолил: “ човече Божи, мога ли да пренощувам при тебе тази вечер? На радо сърце, домът ми е отворен, но нямам нито една трошица хляб. Виж, потърси някъде из кюшетата, не е ли останало поне едно парченце? Намира най-после едно малко парченце. Пророкът го взима, благослови го и веднага на трепезата се явява един голям хляб. Събуди и децата си, нека дойдат всички да ядат!” Човекът, който живее по Бога като влезе в някой дом носи и своето благословение със себе си. Вие можете да ми възразите на това, но то е самата истина в света. Ако дойде този адепт в света и донесе едно житно зърно, ще каже: “вземете това житно зърно, то ще разреши икономическите въпроси за хляба. В колко години? В 12 години. Няма да го изядете, но ще го посадите в земята и след 12 години то ще даде толкова изобилно плод, че ще можете да ядете и вие, и роднините ви, и приятелите ви. Знаете ли колко тежко ще бъде това житно зрънце? Колкото цялата земя. Следователно всяка малка частица от живота съдържа грамадна енергия и ако ние живеем по Божия закон, по закона на любовта, тази сила ще може да се развие.”

И сега съвременните хора, които не разбират живота казват: нас ни трябват пари. Действително парите се наплодиха, но храната се намали и вследствие на тази алчност нашия организъм се развали. Сега ние имаме много, но не можем да ядем. Най-големият милиардер в Америка, Рокфелер , който разполага с гори, с имения, с къщи страда от стомах, нищо не може да яде и лекарите му препоръчват да се храни само с овесена чорба. Той казва: при такова голямо материално богатство аз съм принуден да се храня като кон само с овес поради болния си стомах. Питам: какъв смисъл има сега живота? Казвате: човек трябва да има богатство! Много добре! Действително, търсенето на богатството, в това е смисълът на живота, ние го търсим криво. Любовта, това е великият живот, това е смисълът на живота, това е богатството на човешката душа. Когато намерим Бога или казано на друг език, когато Бог се всели в нас, ще се образува онази истинска връзка, която ще даде потик на живота. Тогава хората няма да се запитват има ли Господ или не. Когато някой ме пита има ли Господ, аз им казвам: ела утре вечер при мен! Като дойде, нахраня го, разговоря с него приятелски и го изпратя. “Ама ти нищо не ми каза за Бога”. Казвам му: ела утре вечер при мен! Дойде, пак го нахраня, разговоря се и си отиде, аз никога не разрешавам въпроса за Бога. Чудни са хората, които ме питат, има ли Господ или не. Че това е най-важният въпрос! Какво нещо е любовта? Ела утре вечер при мен! Аз не разрешавам и въпроса за любовта. Ако аз съм човекът на любовта, ако аз живея според божия закон, ти ще ме познаеш. Ако моите възгледи за тебе са неизменни, аз ще ти дам достъп в дома си и ще ти кажа: опитай ме! Не какво аз мисля, но как живея, това е важното. За да се разреши един въпрос, три важни фактора трябва да се съединят в едно: вашата мисъл, вашето чувство и вашето действие. Вие трябва да бъдете последователни във всички моменти. Ти можеш да питаш има ли Господ или не, но ще познаеш това, когато поискаш 1000 лева назаем и чуеш: заповядай! После поискаш други 2000 лева и пак чуеш: заповядай! Тогава ти ще се намираш като пред чешма, при която можеш да дойдеш с един голям джобур или с една голяма кофа и да я пълниш колкото искаш, но с условие сам да си ги носиш. Изобилие трябва на хората! Такова изобилие, че да се изморят хората и да кажат: достатъчно е това!

Казва Христос: да възлюбиш Господа Бога твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичката си сила, с всичкия си ум и ближния си, както самаго себе си. Значи човек цял трябва да се изпълни с божията любов. Някои хора казват, че като залюбят не могат да работят. Не, тогава именно ще дойде истинската работа в света. Засега има само труд, а не и работа. Работата ще бъде една велика задача на бъдещото поколение, на тези велики души, с които няма да се спори, има ли задгробен живот или не. Те ще бъдат душите, които ще разрешат въпроса за живота. Ако запиташ такъв човек дали те познава, той ще ти каже: ела утре вечер в дома! Ама ти от къде идеш? Ела утре вечер у дома! Ти ще отидеш при него, той ще те нагости добре, ще се разговори с тебе и ще се разделите. И най-после като се разделите, ще ти каже ела при мен, когато имаш нужда. Това е подтик в света. Кой каквото има, трябва да го изнесе на общия жертвеник. Сега хората имат крива представа за жертвата. Те мисля, че това, което жертват ще пропадне. Да ви определя какво нещо е житното зърно. Ако житното зърно не се пожертва и не падне на земята и умре, какво ще бъде положението на земеделеца? Онзи, който умира, той влага своята сила и тази сила се увеличава. Това е едно от качествата на жертвата. Някои учени хора казват: не трябва да се прави жертва, никому нищо не трябва да се дава. То значи никой да не сее, никой да не оре. Не, ще сеем, ще орем, но разумно. Следователно, ние трябва да имаме една солидна основа в живота си. Това, че си българин, не е основа. Това, че си учен човек, не е основа. Това, че имаш нови схващания за живота, не е основа. Истинската основа е любовта, а това е живот. Този живот ние го имаме, но още не сме го проявили. Сегашните научни теории за живота аз считам като локви, които се образуват от дъжда и хората от немай къде да пият от там вода, но вътре жабите крякат. Според мен, жабите са онзи материализъм, който съществува в хората и който ги кара да желаят за себе си все повече и повече неща. Знаете ли как хората схващат материалното в света? Ще ви приведа един пример. В царството на 10-та династия в Египет във времето на фараона Зинобий бил издаден един закон, според който всички престъпници се наказвали със смъртно наказание. Двамата египтяни сгрешили, опорочили с нещо Аписа и ги наказали със смъртно наказание. Фараонът определил да бъдат осъдени на доживотен затвор, но съдът издал следното решение: на единия от престъпниците се определило да носи на гърба си един чувал с 100 килограма жито, а на другия да носи на главата си една въшка. При това, те трябвало да носят наказанието си до тогава, до като някой поиска от тяхната тежест и ги облекчи. Съдът предоставил на двамата сами да си изберат наказанието, кой което пожелае. Единият от тях, по-умният си рекъл: как ще нося този чувал на гърба си, носи ли се такава тежест и поискъл въшката. На другия не останал избор и той трябвало да вземе чувала с жито. И така станало. Те трябвало да пътуват непрестанно. Според присъдата, никой нямал право да сваля товара си на земята, до като някой не ги спре и не поиска от това, което носят. Тръгнали двамата. Онзи, който носел въшката на главата си запитал другия: как ти е товара? Въшката не тежи, разбира се. Онзи, който носел чувала с житото, понеже много му дотежало обръщал се често към Бога с молитва: Боже, моля ти се, облекчи малко товара! Повървяли малко и един пътник ги спира. Какво носиш в този чувал? Жито. Дай ми малко от него! Той бръква с лъжицата си, изважда му малко жито и продължава пътя си. Ами ти какво носиш? Въшка. Не ми трябва въшка и продължава пътя си. Работата е там, че тази въшка почнала да се размножава и в продължение на 1 година тя се размножила в 200-300 въшки. Чувалът с житото на другия престъпник след 1 година намалял на половина от първоначалната тежест. Където отивали по селата, всички които чували, че един човек носи чувал с жито, спирали го и си поисквали по малко. Тъй че в продължение на 2-3 години му останало само 1 житно зрънце. Другият престъпник, с въшките на главата, никъде не намирал прием. В което село влизал като виждали, че има толкова много въшки, не го приемали. Той се видял в чудо от своето положение.

И ние, съвременните хора, разрешаваме въпроса по този начин. Материализмът това е въшката. Тази въшка ще изяде всички сокове на живота в човека. Когато въшката влезе в човека, тя се размножава, докато човек изгуби от себе си всяко благородно чувство. Ако ние изгубим всичко онова възвишено и благородно в нас, ако изгубим най-възвишените си идеи, чувства и мисли, ако изгубим божественото от себе си, питам: за какво живеем ние в този свят?

Казва Христос:” да възлюбиш Господа Бога твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичката си сила, с всичкия си ум и ближния си както самаго себе си”. В съвременната религия са изопачили това учение и казват: вярвайте в Бога! Не е казано да повярваш в Бога, но великият закон, който разрешава въпросите, казва да възлюбиш Господа! А сега хората взели този стих “ да възлюбиш Господа и го претълкували : “вярвай в Господа”! Когато се отнася за служение на Господа вярно е, че не може без вяра, но когато разрешаваме най-важния въпрос, необходимо е друго верую, с което ще можем да го разрешим. А то е:да възлюбим Господа! Някой ме питат: ти в какво вярваш? В нищо не вярвам. Че как тъй? Нищото е нещо. Питат ме: ти не вярваш ли в Бога? Покажете ми кой е вашият Господ, в когото ви вярвате! Казвате: ние вярваме в този Господ, в който вярваха майка ми, баща ми, дядо ми…Добре, майка ти и баща ти изпълниха ли закона на този Господ, в когото вярваха? Я отворете тефтерите да видя, какво направихте вие за този Господ, в когото вярвате? Има една интересна случка с такива тефтери, станала някъде из България. Един богат българин, търговец заболял сериозно и се пренесъл временно в онзи свят. Като се събудил, първата му работа била да извика синовете си и да им каже:”синко, я ми донесете двата тефтера, в които си държа сметките!”. Донасят тефтерите му, изгаря ги той, раздава каквото се пада на синовете си и им казва: “вземете, каквото е ваше, за да не ме разкарвате по съдилищата след смъртта ми. Аз ходих на онзи свят и видях кое е същественото за нас, искам да живея тъй както Бог иска”. Питам: де са вашите тефтери! Вие казвате: ние нямаме тефтери. Аз ще изнеса вашите тефтери, да видите какво сте в тях. Вашата съседка казала нещо за вас. Скоро изваждате тефтера и пишете. Еди кой си човек ви каже нещо обидно. Скоро написвате това нещо. И търговецът по същия начин вади тефтера си и пише, кой колко маслини взел, кой колко захар взел и т.н. Питам: каква разлика има между тази жена, този човек и търговецът, които записват всичко това в своите тефтери? Ами че и свещеникът има свой тефтер. Той казва: този човек не вярва в Бога записва си. Да, но като отиде в църквата да опява някого, иска след това пари. Казват му: нямаме пари. Не, аз без пари не опявам и отбелязва в тефтера си. Тогава нека да бъдем последователни във великия живот, във великата любов, която разрешава основно въпросите, която туря за основа на живота братството, не това братство, което съществува само ден и половина, но братството, което устоява на всички изпитания. Един свещеник ми казва: вашето учение не е право. Не е важно, дали е право или не, но аз ще ти дам едно правило: като опяваш, освен, че не трябва да взимаш пари, но на всяка бедна вдовица ще дадеш нещо от джоба си. После като отидеш на съда да кълнеш някого, освен, че не трябва да направиш това, но ще напълниш джоба си и ще дадеш на тия, които се съдят, за да не се смразяват.Тогава ще кажете: ами де ще му излезе краят? Краят ли? Имайте вяра,че Господ не ви е поставил на Земята да вършите тия неща, но да изпълните неговата воля както трябва. Да изчезнат тия лъжи от света! Онзи, когото Бог е поставил на известна служба на Земята, трябва да постъпва другояче. Ще ми цитират няколко стиха, че всяка власт е от Бога дадена. Не, има нещо пропуснато в този стих: “всяка праведна власт е от Бога дадена”. Че болщевиците в Русия имат власт! Ще кажете, че вашата власт е от Бога, а тяхната не е. Не, законът е следният: всяка праведна власт е от Бога дадена. Във всяка праведна власт влиза законът на любовта. Не е въпрос съдията непременно да осъди престъпника. У турците имаше един добър закон. Дойде обвиняемият и съдията го пита: ти имаш ли да даваш на този човек? Имам. Върни, каквото му дължиш. Такова разрешение на споровете по турския закон е много добре. А сега отлагат делото, мине година, две, докато най-после казват: де е правото? Няма никакво право. Казвам: това е само преминаване на времето, а ние сме дошли тук на Земята да разрешим един от важните въпроси.

Сега, като ви говоря така, вие ще кажете: тежко е това учение! Тежко е, защото тефтери имате. Ще изгорите тефтерите си! Ще кажете: не хващаме вяра на такива бабини деветини. Ще хванете вяра, защото утре като те затворят в гроба, ще те питат изгори ли тефтерите? Там ще гниеш час след час и червеите ще те ядат. Ще кажеш: върни ме, Господи, на Земята, да изгоря тефтерите си! Не, други ще ги изгорят. Всички вие, и майки и бащи, и деца сте на парила. Защо? Защото имате много тефтери. Господ има две книги, едната е книгата на живота, а другата книга на доброто и злото. Господ има право да държи тия книги. Той държи сметка за всичко. Бог има всичкото добро желание по отношение нас. Той не ни пита, защо вършим престъпление, но ни учи. Това, че има съдба, Божий съд, показва, че той иска да ни научи чрез тази опитност да изпълняваме неговата воля. Колкото и да е грешен един човек, но в момента, когато реши да живее по Бога, Бог заличава всичките му грехове. Бог казва: “ ето един човек, ето едно мое чедо, което е решило да живее според моя закон!” Бог е богат. Той може да плати за всички. За този, който не иска да живее по Бога, има една книга на живот, която се отваря и Господ написва за този човек всичко, което е нужно.

Днес не само българите, но всички съвременни хора са нещастни. Всички народи са нещастни. Защо? Защото най-важният въпрос не е разрешен. Този въпрос трябваше да го разрешат всички свещеници, владици, проповедници, не само в България, но и по целия свят. Те не го разрешиха. И държавниците не го разрешиха. Още два фактора има, които трябваше да го разрешат. Това са майките и бащите от една страна и учителите от друга, но и те не го разрешиха. Онези моми и момци, които се женят, които искат да разрешат този въпрос, трябва да се запитат, защо се женят. Казват за някоя мома: да оженим тази мома! Защо? Не, женитбата, която днес съществува в света, това е продажба. Не се минат и 4-5 години, виждаш този мъж бяга от жена си, развежда се, оженва се за друга. После и от нея бяга казва: побеля ми главата от тази жена! Ужасни змии са те! Хубаво, жените са ужасни змии, и мъжете са ужасни змейове, ами тогава де са хората? Ако всички мъже са лоши и ако всички жени са лоши, тогава де е човечеството? Това не е разрешение на въпроса. Под думата “змия” се разбира, че мъжете и жените са умни, но не са добри. Това е важното. Доброта трябва да се вложи във вашите отношения! Труден е този въпрос за разрешение, той е така труден, както са трудни за разбиране някои парчета в музиката. Той е така труден, както са трудни за разбиране, например някои парчета от Паганини. И за пиано има такива трудни парчета за разбиране и за изпълнение. Видиш някого, по цели дни свири, и едва след 10 години може да изпълни нещо хубаво. Мислите ли, че без усилие можем да разрешим въпроса за живота и любовта? Трябват усилия, но не се обезсърчавайте! Този въпрос е най-хубавият. Когато дойдете до въпроса да разберете Бога, сърцето ви ще трепне, ще се смекчи и такава светлина ще просияе в ума ви, че ще видите такива неща в света, каквито никога не сте виждали. Ще кажете: ако живеем така, как ще се прехранваме? Живеете ли по Бога, при вас ще дойде един велик Учител, ще ви даде една малка пръчица, която ще има магически свойства. Дойдеш ли до някое затруднено положение и се почувстваш гладен, ще тропнеш с тази пръчица и веднага пред теб ще се сложи богато наредена трепеза. Ще се нахраниш и пак ще тропнеш с пръчицата. Всичко това ще се прибере отново. И пак продължаваш пътя си. Питам: въпросите не се ли разрешават лесно! Вие ще кажете: то така е писано само в книгите, в приказките. Ами сегашният ни живот не е ли една приказка? Има ли нещо реално в него? Не е важно, дали вярвате или не в другия свят, но един ден, когато се намерите там, вие ще се смеете на сегашния си живот. Разправяше ми един българин един свой сън. Той имал много дългове и често се молил на Бога, да му помогне да си ги заплати. Една вечер, сънува, че идва някой и му носи една голяма торба пълна със злато. По едно време, изкача от някъде един негов съсед и казва: “ тази торба е моя”. Започват да се карат, да се борят двамата и в тази борба той ритва, но на масата, близо до леглото му имало една графа с вода. Пада графата на земята, счупва се, водата се разлива и той като се събужда, вижда всичко това, вижда, че държи чаршафа на масата, но торбата със златото я няма. Така и вие след смъртта си, като се събудите в онзи свят и като се огледате, ще видите, че нямате никакви пари от тия, които сте имали на Земята, а държите в ръката си само чаршафа на масата и на пода водата разляна от графата. Смешно е положението, в което ще се намерите. Право е, че съвременните хора трябва вече да се свестят. Едно помрачение има сега в тях. Стремежът им да се осигурят е прав, но те вървят по един крив път в постигането му и затова по този начин той никога няма да се осъществи. Че трябва да бъдем богати, съгласен съм с вас; че трябва да се осигурим, съгласен съм. Аз не съм за сиромашията. Ако е да сме богати, най-богати трябва да бъдем. Най-богат, според мен, е този, който носи живот в себе си. Най-богат е този, който носи светлина в себе си. Най-богат е този, който носи топлина в себе си. Най-богат е този, който носи храна и облекло в себе си. Най-богат е този, който носи любовта в себе си. Това е най-голямото богатство. Това проповядваме ние. Щом имате това богатство, всички други работи на земята лесно може да ги постигнете. Онзи човек, който е придобил живота в себе си, ще бъде едно благословение за себе си и за всички свои ближни и приятели.

И тъй, на всинца ви трябва вяра! Вие питате: всичко това, което се говори, вярно ли е или не? Аз ви питам: това, в което вие вярвате, вярно ли е или не? Ще ги поставим на опит. Ако искате да знаете, какво е моето верую, аз ще ви кажа: елате довечера у дома! Не само довечера, но и цяла година. Ние така разрешаваме въпросите, и вие трябва да ги разрешавате по този начин. На опит трябва да се подложи всичко! Въпросът не се разрешава с пари. Да ви дам една полица от 2-3000 лева, па даже и от 25000 лева, това не е правилно разрешение на въпроса. Парите спор ще родят. Аз мога само да ви дам една идея, аз мога да ви дам само едно житно зрънце, но това житно зрънце ще бъде за вас голямо благословение, стига да знаете как да го развиете.

Ще ви приведа един пример още от времето на Зинобий, египетски фараон. В негово време законите в Египет били много строги. Всеки престъпник се наказвал със смъртно наказание. Един от видните ученици на Бялото Братство, наречен Ешуа Бентам бил изпратен в Египет да държи своя изпит. Той трябвало да разреши тази именно задача: да намери някакъв разумен начин, по който да облекчи положението на тия хора, които се наказвали и за най-малката грешка със смъртно наказание. Като разреши задачата си, ще се върне пак в Школата на Бялото Братство и ще каже как я разрешил. По едно време, дъщерята на фараона заболяла от една неизличима болест и Ешуа-Бентам отива при него и му казва: “аз ще излекувам дъщеря ти, но искам една услуга от тебе.” Зинобий му отговорил: “ готов съм на всичко!” Искам от тебе, да дадеш заповед да донесат при мене всички ония престъпници, които според закона се осъждат на смърт с отрязване на ръцете, на краката или с изваждане на очите и т.н. В този вид ги донасяйте при мене. Еншуа-Бентам излекувал дъщерята на фараона. Тогава фараонът издал заповед: “всички престъпници, които се осъждат на смърт, след като се изпълни присъдата по отношение към тях, да се занесат на Ешуа-Бентам!” И започнали да ги пренасят един след друг в стаята му. Ешуа-Бентам знаял законите, по които могат да се излекуват и започнал да ги лекува: възстановил очите, на друг- краката, на трети-ръцете, а след като възвръщал здравето им напълно, изменил лицата им и ги освобождавал като им казвал да не разправят никому, как е станало тяхното излекуване. Всички тия хора станали негови ученици и тръгнали подире му. Запитвали ги: как ви привлече този човек? Те им отговаряли: тебе слизала ли е главата ти от раменете? Не е. Когато главата ти слезе от раменете, тогава ще разбереш кой е Ешуа-Бентам. На друг отговаряли: тебе ръцете ти били ли са отрязани? Не. Като ти отрежат ръцете, ще разбереш, кой е Ешуа-Бентам. Ами на тебе краката били ли са отрязвани? Не. Като ги отрежат, тогава ще разбереш, кой е Ешуа-Бентам. Ами на тебе очите, сърцето изваждали ли са? Не. Като ти извадят очите, като ти извадят сърцето, ще разбереш, кой е Ешуа-Бентам. Онзи, който носи любовта в себе си, трябва да намести главите на хората; той трябва да намести краката и ръцете им; Той трябва да постави очите и сърцето им на своето място. Нашите мисли и нашите чувства трябва да се наместят! Нашите умове и сърца трябва да се наместят!

Следователно съмнението, което съществува в съвременните хора трябва да изчезне и като се срещнат да имат вяра един в друг. Като ме срещнете след година, две да не намерите никакво противоречие между мислите, чувствата и постъпките ми и да бъдете готови да жертвате всичко за Бога. Бог е най-познатото, най-възвишеното същество в света. Всичко онова, което ни кара да се възхищаваме от хубавото в света, всичко онова, което ни тласка към възвишеното, към благородното, това е Бог, това е божественото в нас. Туй тихото, което говори в нас, това е Бог. Този тих глас говори във всички. Колко пъти съжалявате, че не сте го послушали и сте направили някаква погрешка! Божественото в нас не говори като някоя гърмотевица, но говори тихо и някой път като сгрешим, то казва: няма нищо, има начини да се поправи тази погрешка. Някой не иска да отстъпи някому нещо. Тихият глас отвътре пак казва: дай му , отстъпи му! Аз, умният човек, който виждам една мрава на пътя си, трябва да отстъпя, не трябва да я стъпча, а да заобиколя. Тя даже няма понятие, че някакво грамадно същество се движи към нея, но аз, който виждам, трябва да отстъпя. Значи Бог, който вижда всички наши нужди и слабости се е заел да оправи света. Светът ще се оправи, няма да остане така, но вие трябва да опитате това учение и да го приемете. Опитайте радостта и ще разрешите един от най-важните въпроси, който ви занимава-да възлюбите Господа във всичкото си сърце. Питам ви, вие любили ли сте Бога до сега? Казвате: аз съм го любил. Любил си, но какво? Ледът си любил. Любил си, но какво? Крушата си любил. Ледът се стопи, няма какво да любиш. Крушата изгни, няма какво да любиш. Когато залюбите Бога, туй безграничното, никога няма да изгубите. Той всякога ще ви говори и вашето лице ще придобие една особена светлина.

И тъй казвам: всички трябва да възлюбим Бога! Само тогава животът ни ще придобие смисъл. Тогава Бог ще ни научи как да любим и ти ще възлюбиш ближния си, както самаго себе си. Туй е най-голямото изкуство. За да се научим да любим, Бог трябва да влезе , да живее в нас, защото ние не сме любов, Бог е любов. Ние не сме живот. Бог е живот. Той ще ни научи като Учител как да любим, как да живеем. От нас сега се изисква да възлюбим Господа Бога своего с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичката си сила и с всичкия си ум. Това е най-лесното изкуство, което всеки от вас може да придобие.Вие може да ми възразите: аз ще почакам малко, ще си поседя, ще прочета този-онзи философ, че тогава. Хиляди философи може да прочетете, но и те не са разрешили този въпрос. Той е разрешен: възлюби Господа! То значи: да възлюбиш всичко в света, да разбереш, че всичко в света е разумно в своето проявление. И като излезеш вън и погледнеш звездите, сърцето ти да трепне. Като излезеш вън и погледнеш на Слънцето, сърцето ти и цялото ти същество да трепне. А вие как гледате на Слънцето? Някой казват, че Слънцето било огнено тяло. Аз виждам всяка сутрин, как Господ взима Слънцето като една голяма светеща свещ и обикаля с нея навсякъде. Той излиза от изток. Тъй виждам Слънцето. Зад това Слънце има друго нещо по-велико. И зад нашия живот по същия начин е скрито нещо велико. Зад това обикновено проявление на живота има друго нещо, което всеки от нас съзнава. То е божественото в човека.

Някои ме питат: в кой Господ вярваш? Ние вярваме в онзи Господ, който е любов, който е живот, който е светлина, който е топлина, който е храна, вода, облекло и всичко, което е в нас. Ние вярваме в онзи Господ, който не се нуждае да му служат по външен начин, но този Господ се нуждае от това, да изявяваме неговата любов навън. Той иска неговата любов да минава през нас тъй, както водата минава през земните пластове и се прецежда, за да излезе на повърхността чиста. Той иска всички да бъдем проводници на божията любов. Ако ние позволим на божията любов да мине през нас, ние ще имаме божието благоволение, ще имаме неговия кредит и всички ще се наречем Синове Божии. Какво по-хубаво от това да бъдем Синове Божии? Какво по-хубаво от това да живеем по Бога?

Ето един от най-важните въпроси, който трябва да се разреши! Всеки от вас може да го разреши моментално. След като разрешите този въпрос, вие ще излезете в света и ще се учите. Пред вас седи една велика, дълбока наука. На първо време вие ще трябва да придобиете вечната любов, вечния живот, да познаете Бога, да познаете вечната истина в нейната целокупност.



Беседа държана от Учителя на 11.Х.1925 г. гр.Русе
цитирай
122. watchtowerman - Благодаря за Айнщайново откровение!
21.06.2010 10:24
Сега вече ми е ясно защо след участието си в създаването на атомната бомба изчезва от научните си занимания. Ами отдал се е на изучаване на мистиката, окултизма. За да стигне до извода, че Дънов е "Най", като всеки учен, осланящ се на логиката и разумността, е трябвало да изчете, ако не всичките, поне повечето, а те са над 500 тома "събрани" съчинения на Дънов. И освен това, като всеки уважаващ логиката учен, преди да отсъди "ТОЙ Е!", е трябвало да прочете "прозренията" или "ученията" на поне 50 , подвизаващи се, и наименуващи сами себе си по това време на епохата, "Мирови учители".
Създателят на "сциентологията" - Лафайет Роналд Хъбард (1911-1986) казва:"Ака пишеш книги, ще получаваш жълти стотинки, ако създадеш религиозна група - ставаш милионер".
За папския посланик...Отново "Най", но сега вече "философ". Онзи или онези, които страдат от чувство за МАЛОЦЕННОСТ имат стремеж да се докажат като по-велики, а когато казват, че са "най"- велики, това вече е заболяване. Папският пратеник не би си позволил да каже подобни думи за човек, който нарича себе си "прероден Христос" - това и по Каноните на Католицизма си е Богохулство, което се идентифицира като еретическо - просто Дънов и "дъновистите" имат големия шанс, че се появяват сред толерантното Православие,(а да не би Просветлените, изпратили Дънов с мисията му в България да не са го предвидили този факт?!), защото сред католическа Европа, е няма да ги горят на клада, но ги пращат в затвора - както, така наречения "дъновист" Михаил Иванов, изпратен с "мисия" във Франция. Абе брат`чеди, нали "мисията" беше да подготвите "славянството" за "Новата епоха" - славяните ТРЯБВА да подготвяте за "мировата" роля, 6-та раса, а не "франките"?! И "пратеничето" Дъново "изгоря", отрече се от Учителя си, и създаде учение на своето си име. И к`во напра`и Омраам Айванов - отиде та проповядва у Америчко, откъдето тръгна "учението" Дъново - нали Там "подготвиха" Дънов за "мисията му"?!
цитирай
123. анонимен - работил е, и е спестявал, после от ...
25.08.2010 19:46
solinvictus написа:
работил е ,
и е спестявал,после от благо-творител-ност .зимал е от богатите и не е давал на бедните.така е подпомагал и "Вожда и Учителя на българския народ"с наема ,който все пак е бил реален ,не козмически!
Всъщност това няма значение важни са посланията ,които прави .
Както и "Вожда" (личният пример не е важен)избяга след септември '23 у саветския саюз


А един мармот завива шоколад...

Ти имаш ли идея как обикновен млад човек е можел да спести за билет до Америка и такса за университети там? Дънов е 100% плод на кривоносите чифути. Айнщайн го бил признал, Кришнамурти го бил признал... А те на кого бяха слуги? Единият даже го гласяха за нов Буда, инвестираха много в него, ама инвестицията така и не можа да даде очакваните приходи.
цитирай
124. анонимен - here & now
13.03.2011 19:23
Мисля че то дойде : "Сега опасността не е от болшевишката или други революции, това са детински работи. Но иде едно раздвижване на Земята, при което бедни и богати ще хвръкнат из въздуха. Иде едно положение, при което и богати, и сиромаси ще бъдат засипани с пепел. Може след десет години да е, може след сто години да е, но ще дойде."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite1neo
Категория: Хоби
Прочетен: 1922202
Постинги: 148
Коментари: 2421
Гласове: 10700
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031