Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 06:46 - истината за вмз - сопот
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 2709 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.05.2017 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
ЕТО ГО ПРЕСТЪПНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ ВЪВ ВМЗ СОПОТ! КАК БЪЛГАРИЯ ТОТАЛНО СИ ОСРА ВЪНШНИТЕ ПАЗАРИ. НОВИЯТ МИНИСТЪР НЕЗАБАВНО ДА ШУТИРА БЕЗОБРАЗНИТЕ ПРОТЕЖЕТА НА ЛУКАРСКИ И СИЕ!

ВМЗНа 14.05.2017 единствена АФЕРА извади на показ: СКАНДАЛ ВЪВ ВМЗ-СОПОТ! ИЗНЕСЛИ НЕГОДНИ, РЪЖДЯСАЛИ РАКЕТИ ЗА 11 МИЛИОНА В ИНДИЯ, КАРАТ РАБОТНИЦИТЕ ДА ИМ ПЛАЩАТ ЗУЛУМА С НЕУСТОЙКИТЕ!

На 23 май т.г. новият министър на икономиката Емил Караниколоов има предвидено посещение и във ВМЗ Сопот.

АФЕРА многократно е вадила наяве безобразията, вършени във ВМЗ Сопот от протежетата, назначени в ръководството на военния завод от бившия министър на икономиката Божидар Лукарски. Бойко Борисов, като предишен премиер /а и сега/ продължава да се прави на изоглавен и да не пипа точно онези, които затриха външните пазари на ВМЗ Сопот и докараха военния завод до положение – пълно безобразие.

Сега на вниманието на министър Емил Караниколов ще разкрием подробности от зловещия скандал, свързан с ВМЗ Сопот, заради който моментално управляващите протежета на Лукарски, трябва да изхвърчат от постовете си и да бъдат предадени на прокуратурата.

Както вече писа АФЕРА ВМЗ Сопот бе сполетян от пореден производствен гаф и голяма рекламация за „ВМЗ“- Сопот, дошла от Индия.

Наскоро доставените там ракети въздух-замя НУРС се оказва, че са ръждясали и с недопустима корозия по металните им части.

Как се стига до това, след като през последната една година в завода се влагат, по-точно – „целево похарчват“ десетки милиони за нови галванични линии?!

Благодарение на Лукарската “компания” във ВМЗ Сопот скъпо и прескъпо са ремонтирани цехове, в които само за труд, като поставяне на фаянсови плочки в битовите помещения, се е плащало почти по 90лв./м2 без ДДС!

На килограм са купувани десетки абсолютно неефективни и непроизводителни, но скъпо струващи металообработващи машини.

Всичките тези космически харчове от ръководството на „ВМЗ“ през 2016/2017 г. доста методично, последователно и на практика непрестанно бяха рекламирани от PR-ите на бившия министър на икономиката Лукарски, който най-редовно и много помпозно режеше лентички в Сопотската оръжейница. Най-вече за пред камерите на добре наплатени медии и журналисти.

Ето и я предисторията за Индия и ВМЗ “Сопот”:

Иначе Индия е традиционен, голям и сигурен пазар за българското оръжие, където вече повече от 40 години то се приема подобаващо добре, благодарение на много доброто качество на българската военна продукция.

В това отношение с годините се създават взаимоотношения на взаимно доверие и трайни търговски традиции.

До онзи момент в далечната 2007 г., когато НУРС-овете, произведени от Сопотската оръжейница и доставени от „Кинтекс“ АД не започват да създават сериозни проблеми на индийските ВВС, в т.ч. довели и до падането на техни самолети.

Последват рекламации, ремонти в Индия на место на дестки хиляди сопотски ракети; изпращане на комплектовки, детайли и прочее материали; на инструменти, оборудване и съоръжения, необходими за ремонтните дейности. Следва и продължително командироване на работници и специалисти от завода, които в продължение на няколко години ремонтират 100% от всичките доставени отпреди ракети, изпратени от завода производител като дефектни, поради вложени в тях стари и компрометирани компоненти.

Всичко това струва милиони и огромни средства на дружеството, а също така се отразява силно негативно на икономическите му показатели през онези години.

Но още по-лошото е това, че „ВМЗ“ губи доверието си като надежден производител, а „Кинтекс“ – като коректен доставчик на боеприпаси за този огромен и така перспективен световен пазар.

В последствие, през последните 10 години, бяха напълно преустановени продажбите на НУРС-ове от България за Индия.

В резултат на това пропуснатите ползи за дружеството са в размер на дестки милиони USD.

Днес, 10 години по-късно, след полагането на огромни усилия отново да се възстановят партньорските отношения между „ВМЗ“-Сопот и ВВС на Индия, с посредничеството на „Кинтекс“, се стигна до нова сериозна издънка, блгодарение на управленето на ВМЗ Сопот от Лукарските протежета – да се изпратят ракети със силно корозирали метални части.

Причините за поредния огромен международен скандал са следните:

Доставка на метали с гарантирано недобро качество от съмнителни търговци, но иначе на пределно високи цени, които метали впоследствие, като на конвейер, се съгласуват по документи от покорния и послушен персонал от административните отдели по технически показатели, за да бъдат след това, след този типично „сопотски Ве Ме Зейски трик“ допуснати до редовното производство на детайли, влагани в комплектацията на произвежданите там боеприпаси и ракети;

Силно принизена трудова и технологична дисциплина; липса на взискателност към изпълняваните технологични операции; пословична немарливост в работата на изпълнителския персонал. Който като правило е необразован, формално обучен и с много ниска квалифилация. Все порочни и недопустими прояви на безхаберие и липса на отговорност, довели до няколкото взрива, станали в завода през последните две години. До честите трудови злополуки, някои от които завършваха със сериозни травми, дори и с летален изход за хора от персонала на „ВМЗ“.

Всичко това е логичен резултат от некадърната кадрова политика на Лукарски, персонално назначил и комерсиално-яростно покровителствал това ръководство на завода, по времето на което се случват тези безобразия и производствено-технологични гафове. Довели до поредната рекламация от страна на индийския клиент.

Очертаващите се нови ремонти в далечна Индия, които отново ще бъдат за сметка на производителя на ръждивите, но иначе нови ракети, ще се отрази пагубно на финансовите резултати на дружеството занапред.

За срама, авторитета на производителя и отново загубеното към него доверие, да не говорим. Едно реанимирано доверие, така трудно и бавно извоювано отново, е съсипано, благодарение на кабинет “Борисов 2” с министър на икономиката Лукарски. Процес, който е продължил цели 10 години.

Вероятно следващото възстановяване на доверието към „ВМЗ“ може да се очаква вече едва след … може би 20 години.

Всичко това е сериозен удар по имиджа и на целя български ВПК. Защото „ВМЗ“-Сопот е пълноценен член на СБОИ и се възприема от външните клиенти като част от военно-промишления потенциал на България.

С всичките му предимства, положителни страни, недостатъци и подобни нови проблеми.

Апропо, подобен гаф е срутил пазари и на Кинтекс, фирма, която отново продължава да бъде под шефството на Лукарските “апапи”.

Afera.bg



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3629407
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031