Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2011 12:10 - Настъпването на новото време в творчеството на Албрехт Дюрер - съвместен постинг на Алекс и Нео
Автор: universalnite1neo Категория: Други   
Прочетен: 22706 Коментари: 50 Гласове:
51


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Този път сме се спряли на 2 от произведенията на Албрехт Дюрер : “Христос се появява пред Мария Магдалена” – от “Малките Страсти” ( създадена през 1511 г.) и “Слизането в Ада” – от 1512 г.

image

 

       В “Христос се появява пред Мария Магдалена” открихме много послания , които се отнасят за настъпването на новата епоха на Водолея. Най-важното е да се разбере, че Христос и Мария Магдалена са събирателни образи на всички , които са дошли тук за тази промяна . Христос – това са доброволците , които имат Христово ниво на съзнание и са свършили черната работа по подготовката за прехода към новото ; докато Мария Магдалена олицетворява всички , които ще приемат в наследство внесеното ново разбиране и ще имат задачата да го доразвият , като същевременно трябва да се справят и с нови препятствия по пътя си . Кои са елементите , навеждащи на тези изводи ?

 

      ГРАДИНАТА – зад гърба на Христос се намира старата епоха, с по-бедна и неукрепнала растителност, защото този период е характерен най-вече с обработка на почвата ( човешкото и планетарно съзнание ) за новите идеи и енергии. Обаче ако погледнем състоянието на градината от страната на Мария – дърветата са значително по-високи и стройни , дори се издигат над стената (за която ще стане дума отделно ) , т.е. идеите и енергиите са намерили своето положително развитие след положения труд от страна на Христос.

 

     ЛОПАТАТА – символ на пътя от старата епоха на Риби към новата на Водолея. Неслучайно единият й край започва над главата и гърба на Мария – над моментното състояние на смирение и все още неукрепнала увереност в настъпването на новото ниво на съзнание. Обърнете внимание на цвета на дръжката – в началото е тъмен, докато в края е започнал да свети . Другият край на лопатата е над изгряващото слънце ( символ на новото съзнание , новите енергии ) . Ако се загледате ще видите , че този край е двоен – продължението много напомня за полумесец . С това Дюрер показва и естествената хармония между Слънцето и Луната.

 

    ЗАД ГЪРБА НА МАРИЯ – светло е, началото на новата епоха, но и там пътят е труден, с препятствия. Вижда се как криволичи, в неговия край са очакващите хора.Те все още не са преодоляли всички ограничения, символ на които са стената и арката в квадрат ( който както се знае е класически символ на ограничение ) . Истинското начало ще бъде, когато те продължат по пътя, който се вижда как започва острани на арката и води към небето ( другите измерения ) . Това подсказва, че еволюцията на съзнанието продължава , епохата не е краен етап от нея .

 

    ВЪНШЕН ВИД И ПОЗИТЕ , В КОИТО СЕ НАМИРАТ ХРИСТОС И МАРИЯ – голият гръб и босите крака на Христос означава материално обедняване, което е неминуемо за края на епохата на Рибите . Повдигнатата периферия на шапката показва колко големи усилия са нужни, за да се преодолеят препяствията и съпротивата от страна на всички, свързани със старата епоха.

    Забележете извисената фигура на Христос – високо над стената, намираща се зад гърба на Мария. Не е просто съвпадение, че ръстът съвпада с най-високото дърво ( развитите познания ) .  Христос насочва показалец към третото око ( една от основните чакри ) на Мария , с което иска да каже – развий интуицията си, понеже тя ще е водеща в епохата на Водолея. Коленичилата поза на Мария в комбинация с кърпата на главата й показва едновременно неувереност и смирение пред делото на Христос. Защо е неуверена все още ? Поглеждаме нейните ръце – с едната е закрила делвата с вода ( символът на епохата Водолей ) – което показва , че не всичко е улегнало , има много въпроси и стари шаблони за изчистване. Другата й ръка сочи към кръста, намиращ се в Христос – намек за трудната раздяла с догмите , наложени от старата епоха , както и кръстопътно положение . 

 

    ДРУГИ ВАЖНИ ЕЛЕМЕНТИ :

   Слънцето (познанието) е изгряло още в старата епоха , а лъчите му се разпространяват навсякъде – неговата непреходност.

   Монограмът на Дюрер – намира се в градината от старата епоха , той е осъзнавал, че принадлежи към нея . Въпреки това положението му не е случайно – намира се по средата между най-ниската част от градината и коренът на едно от дърветата там , а горният му край е обърнат не къде да е , а точно към пътя , продължаващ след арката.


image

 

    “Слизането в Ада” – в нея е наблегнато на борбата за спасението на човешките души. Тук Христос отново е събирателен образ. Представена е и ролята на т. нар. “рептилна раса”, имаща съществен дял в колонизирането на планетата и човечеството .

 

    Арката е символ на ограниченията на триизмерния свят, който понастоящем обитаваме. Христос е дошъл, за да помогне на поробените хора да преодолеят тези ограничения. Погледът му издава умора –  борбата е голяма , пречките от страна на рептилната раса – също. В ръката си той държи кръста , но отново има насока , различна от тази в официалните догми . Връхната част сочи към рептила, застанал на арката – т.е. задънена улица . Истинският път за свободата е указан чрез знамето, което се развява встрани от рептила и води по посока на сиянието, излизащо от Христос ( символ на Христовото съзнание).

    Рептилната раса е представена от 2-та рептила . Този , който се намира върху арката е като страж – пази никой да не се измъкне от наложените ограничения. Обърнете специално внимание  накъде е насочил двойното копие ( за това ще стане въпрос по-надолу). Другият рептил се показва изпод една изкъртена врата – намек за съществуващите подземни бази. Вратата може да се тълкува и като изплуването на истината на повърхността . Яростта на змея е насочена към Христос , който не престава с опитите си да спаси стисналите молитвено ръце хора.

    Адам и Ева също са събирателни образи – на всички мъже и жени, съхранили своя морал ( смокиновите листа пред срамните части навеждат към това тълкуване) . Очебийно впечатление прави физическата старост на Адам – това е в следствие насоченото копие от рептила върху арката . Най-страшното е, че то се е впило в коронната чакра, която е центъра на крайното Божествено единение. Въпреки това той е устоял , съхранил морал и вярност към Ева . Потвърждение намираме в нейния поглед – пълен с любов и разбиране към своя Адам, както и хванатата му ръка. И двамата се намират под арката , което показва, че все още не са избегнали ограниченията . Дяволът , намиращ се зад тях от своя страна доказва, че злото е непрестанно в опитите си да задържи еволюцията на човеците.

    Символизъм има и изписаната година под арката – 1512 . Както знаем тогава е завършена творбата. Но обърнете внимание на петицата – не наподобява ли на змия ? И още един момент – нумерологичен : ако сведем цифрите до едноцифрено число се получава 9 – число на краен резултат . Времето на ограниченията изтича ....





Гласувай:
52



1. galatceq - Как ми зарадва душата само с този ...
04.05.2011 13:34
Как ми зарадва душата само с този постинг ! Поздрави за двама ви с Алекс ! :)
цитирай
2. universalnite1neo - Ре 1. galatceq
04.05.2011 13:52
:) Без никакво съмнение този постинг и анализа в него е и за теб . Радвам се за удоволствието , което си изпитала .
цитирай
3. ferdi - !!!!
04.05.2011 14:30
Леле.. браво на вас двамата!! Чудесна работа сте свършили! :)
цитирай
4. mmmmmmmmm - Много интересна
04.05.2011 14:34
и любопитна информация!:)
Поздрави:)))))))
цитирай
5. amrak - Браво на двама ви!
04.05.2011 15:37
Още нещо за рептила на арката, струва ми се че държи копие кука, да не е тръгнал на лов за китове с това, тук май се има в предвид честотния контрол, който се упражнява и подтиска развиването на коронната чакра в човека /и куп други неща/, а и китовете както знаем участват в изграждането на Планетарната Кристална Решетка.
Поздрави! Винаги ще има Светлина!

Ето един по-изчистен вариант на картината
http://www.allpaintings.org/v/Northern+Renaissance/Albrecht+Durer/Drawings/Albrecht+D_rer+-+Harrowing+of+Hell_+or_+Christ+in+Limbo+_No_+14_.jpg.html
цитирай
6. universalnite1neo - Ре 3. ferdi -
04.05.2011 15:59
:) Позабавихме се повече от предвиденото , но си е струвало . В други творби на Дюрер също има невероятни закодирани послания, стискай палци да успеем и с тях ;)
цитирай
7. universalnite1neo - Ре 4. mmmmmmmmm
04.05.2011 16:00
:) Добре дошла, старая се да изненадвам в положителен смисъл и дано съм успял ! Поздрав и за теб !
цитирай
8. universalnite1neo - Ре 5. amrak
04.05.2011 16:04
:) Даа, наистина тази кука има голямо значение . Не се учудвам причината да е точно изтъкнатата от теб - знаем много добре за китовете и делфините , дори използвам и тук възможността да те поздравя за много ценни материал от последния твой постинг. Е, сигурно сме изпуснали още някой елемент , но винаги е така - за сметка на това ще се намери кой добронамерено да допълни :) Благодаря ти и за линка към по-ясната картина .

Поздрави и бъди в Светлина , Амрак !
цитирай
9. karambol5 - Поздрави за написнаото. . . достави ...
04.05.2011 17:39
Поздрави за написнаото ...достави ми истинско удоволствие ;)
цитирай
10. morningstar1 - .
04.05.2011 17:41
Текста е една безобразна глупост и подигравка с Исус Христос и Неговото Слово. Епоха на Водолея...Ню Ейдж ??? Някой има ли представа въобще, колко несъвместими са тези неща с Христос?
Рептилии, чакри, трето око...? Наистина ли невежеството е толкова повсеместно, че да има хора, които вярват, че Христос си има работа с това?
За моя радост въпросната Нова Ера никога няма да настъпи. Божието Слово разкрива друга реалност и дава друг поглед към земните събития. Това, което е запланувано от Бога не е никакъв преход към висши съзнания, а пълно унищожение на земята, заедно с всички непокаяни човеци, такива дето не са се доверили на Словото, а са си направили свои богове и са следвали свои учения...
цитирай
11. universalnite1neo - Ре 9. karambol5
04.05.2011 17:56
:) За нищо, толкова време ни отне да проучим всички детайли и сега е момента да ги споделим с всеки търсещ . Поздрави !
цитирай
12. universalnite1neo - Ре 10. morningstar1
04.05.2011 17:57
:) Много добре познавам фанатичната психика, затова ще ти кажа едно-единствено нещо : спи спокойно съня си и очаквай каквото си желаеш от втълпеното !
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Нео! Потрудили сте се с Алекс...:)
04.05.2011 19:30
Благодаря за казаното! Трябва кураж за такова тълкувание и нещо повече от познание, а то е искреното желание, копнежа за познанието. Нещата са много сложни, но не мисля, че Бог е "запланувал пълно унищожение на земята и непокаяните човеци", както споменава morningstar. Мисля, че Бог чрез своя син ни е дал шанс за избор, за богоравност, колкото и еретично да звучи някому тази поетична метафора. Не следвам и не приемам каквито и да е теории и учения, православна християнка съм, но това не ми пречи да си дам сметка, как разликите между католицизма и православието са "постигнати" и намерени неслучайно с цел доминация, с политически цели за господство, превърнали ритуални, обредни различия в маша за разделяне на единосъщни послания. Това е все едно да претендираш, че един знак с течение на времето ще загуби смисъла си.:) Ами не, не го загубва, напротив - знаците и символите не променят значението и посланията си в потока на времето, напротив, затвърждават го, обогатяват го, допълват го... Те не остаряват, не се променят, те са като онова тракийско вино, открито в онази гробница, простете сравнението. Същият цвят, същият блясък и чистота, но с много по-голяма сила...Така мисля, че е и при любимия ми Дюрер. Свят значи святост и светлина. Има за всички и нека не я разкъсваме. Така както словото е неделимо и светите братя Кирил и Методий оспориха една вековна догма, като доказаха, че името божие може да бъде славено на повече от три свещени езика. На много повече, отколкото може да си представим...:) Не знам, даваме ли си сметка, че това, което Нео и Алекс са открили е значимо. Благодаря за постинга, невероятен е! Поздрави!
цитирай
14. miaa - Благодаря на теб, Нео Нула и на Алекс, за хубавия постинг!
04.05.2011 19:48
Всичко свързано с Иисус и Мария Магдалена/ тези интересни религиозни сюжети /, на Албрехт Дюрер, носят своите библейски послания и знаци.
Харесва ми, позитивната нагласа ,Приятел:))) Ясно и точно описание!Борбата между доброто и злото за надмощие, съществува откак е сътворен светът.
Много силни асоцииации има в тези картини. Вярата е да вярваме в онова, което не се вижда с просто око.Ако се вгледаме внимателно , виждаме наистина еволюция и напредък на човешкото съзнание.. Могат да се открият още много знаци...Ти имаш време и ще успееш: ))Браво!
цитирай
15. morningstar1 - .
04.05.2011 20:00
universalnite1neo написа:
:) Много добре познавам фанатичната психика, затова ще ти кажа едно-единствено нещо : спи спокойно съня си и очаквай каквото си желаеш от втълпеното !


Разбира се, тези които изразяват несъгласие с въпросната дивотия имат фанатична психика, задушават се в тесногръдието си и не виждат по далеч от носа си. Чувала съм ги вече тези неща. Ню Ейджърите обаче са много духовни, възвишени душици, никога не отворили Божието Слово, но за сметка на това "компетентно" коментиращи Исус Христос и делата Му.

А всичко е много елементарно - всеки който си отвори Библията ще разбере, че духовната помия Ню Ейдж няма нищо общо нито с Христос, нито с учението Му, нито със Словото Му. Но кой ще си прави този труд...
цитирай
16. morningstar1 - malchaniaotnadejda7 ,...
04.05.2011 20:10
"не мисля, че Бог е "запланувал пълно унищожение на земята и непокаяните човеци", както споменава morningstar. "

" православна християнка съм,..."

Нали разбираш, че тези две твои изказвания са в абсолютно противоречие.
Значи хем си православна християнка, хем обаче вярваш на Ню Ейдж глупостите, хем вероятно не знаеш, че двете доктрини за в АБСОЛЮТНО противоречие, хем не си отваряла Библията, за да видиш какви са ученията на Христос.
Е не става така.
Поне се заинтересувай какво е официалното становище на Православната църква по въпроса.

http://www.pravoslavieto.com/new_age.htm

http://synpress-classic.dveri.bg/19-2003/19-NewAge.htm
цитирай
17. malchaniaotnadejda7 - :)
04.05.2011 20:30
Да, разбирам, че са в противоречие, Morningstar1. В противоречието се ражда истината. Истинските неща са противоречиви, повярвай ми. Ти не ме разбра.:) Отново, но внимателно прочети Библията. И знаеш ли, там, в Библията, ще откриеш, че тя не е "единствен източник" за божието Слово. Не случайно ти дадох пример с делото на св. Кирил и св. Методий. Внучка на свещенник съм и в моя дом Библията не се "четеше", а се изповядваше.:) Колкото до термина, който използваш "ученията на Христос"...:) наистина не става така. Не робувам на "официални становища", Morningstar1. Официалните становища осъдиха Христос на разпятие и оправдаха Варава. Не разбра примера ми. Ако светите първоучители на стария континент бяха склонили глава пред "официалните становища", днес името на Бог щеше да бъде славено на трите "свещени езика". Не чети Библията като ръкотворна книга, Morningstar1. Чети я като неръкотворна. И за предпочитане - не електронно по мое мнение. Поздрави!:)
цитирай
18. universalnite1neo - Ре 13. malchaniaotnadejda7
04.05.2011 20:31
:) Благодаря ти - за оценката на нашия труд и за отвореното съзнание към нови хоризонти ! Напълно съм съгласен, че няма такова запланувано унищожение от името на Бог - това са добре познатите похвати за контрол над съзнанието . В този аспект ще прибегна до цитат от любимите ми братя Стругацки , който бих озаглавил Не си ли помогнеш първо сам ... : "Звярът има сърце. И
ние знаем къде се намира той. И това е най-страшното, мой кротки,
безпомощен приятелю. Знаем къде е то, но не можем да го прободем, без
да пролеем кръвта на хиляди наплашени, заблудени, слепи хора, които не
се съмняват в нищо. А те са толкова много, безнадеждно много — невежи,
разединени, озлобени от вечния неблагодарен труд, унизени, неспособни
да надмогнат мисълта как да спечелят още една медна пара повече… И
още не можем да ги научим, да ги обединим, да ги насочим, да ги спасим от
самите тях. Рано, прекалено рано, цели векове по-рано, отколкото е
възможно, в Арканар се появи сивото тресавище, то няма да срещне
съпротива и ни остава само едно: да спасим малцината, които могат да се
спасят. Будах, Тара, Нанин и да речем, още десетина или най-много
двадесетина души…"

Поздрави и очаквай следващите тълкувания на Дюрер и посланията му :)
цитирай
19. universalnite1neo - Ре 14. miaa
04.05.2011 20:35
:) Привет , Миа ! С удоволствие виждам как си уловила основното в нашето тълкувание . И същественото наистина не се вижда с "просто око", а с духовното зрение ! Благодаря ти и бъди в Светлина !
цитирай
20. universalnite1neo - Ре 15. morningstar1
04.05.2011 20:37
:)) Освен фанатизъм, сега виждам и склонност към т. нар. "папагалски комплекс" у теб . Няма какво да излагам мнението си за манипулацията на библейските писания - направил съм го в стари постинги. А ти ми заприлича на един ефрейтор от казармата , който в момент на откровение си призна : " Я може да съм прост, но знам уставо " :))))))
цитирай
21. rustam - Първо
04.05.2011 20:48
Мария не може да бъде "олицетворение", защото по дефиниция този термин означава предаване на човешки черти на неодушевен предмет.
Второ - дясната й ръка не сочи нищо, а просто е заела позата, в която се полага клетва. Исус видимо пък я благославя

Трето - долната част на лопатата е по-тъмна просто защото се намира в сянката на плаща Исусов. Слънцето очевидно е зад гърба му.
цитирай
22. universalnite1neo - Ре 21. rustam
04.05.2011 20:54
:) Четвърто - добре дошъл на още един фанатик
цитирай
23. rustam - Така ще кажеш,
04.05.2011 20:58
защото търсиш "под вола теле"
Вместо поне да си коригираш понятията.
Казва се "персонифицира", а не " олицетворява". това в Библията не го пише.
И не съм фанатик, а човек движен от елементарна здрава логика.
цитирай
24. universalnite1neo - Ре 23. rustam
04.05.2011 21:04
:) По-голямо търсене на теле от това , което пропагандира религията още не съм видял , но ... въпрос на гледна точка .
Здравата логика .... знам за увлеченията по нея , това ме накара да напиша : "Не забравяйте, че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхва."
цитирай
25. morningstar1 - :))
04.05.2011 22:00
malchaniaotnadejda7 написа:
Да, разбирам, че са в противоречие, Morningstar1. В противоречието се ражда истината. Истинските неща са противоречиви, повярвай ми. Ти не ме разбра.:) Отново, но внимателно прочети Библията. И знаеш ли, там, в Библията, ще откриеш, че тя не е "единствен източник" за божието Слово. Не случайно ти дадох пример с делото на св. Кирил и св. Методий. Внучка на свещенник съм и в моя дом Библията не се "четеше", а се изповядваше.:) Колкото до термина, който използваш "ученията на Христос"...:) наистина не става така. Не робувам на "официални становища", Morningstar1. Официалните становища осъдиха Христос на разпятие и оправдаха Варава. Не разбра примера ми. Ако светите първоучители на стария континент бяха склонили глава пред "официалните становища", днес името на Бог щеше да бъде славено на трите "свещени езика". Не чети Библията като ръкотворна книга, Morningstar1. Чети я като неръкотворна. И за предпочитане - не електронно по мое мнение. Поздрави!:)


Не съм съгласна :)). Христос е единствената Истина, противоречив ли е Той? Не и никога не е бил. Истината нито се ражда в спора, нито в противоречията. Тя просто Е. Абсолютна и Единствена. Бог е направил достояние на нас човеците какво е Истината. Защо я пренебрегваме с други " истини" удобни на нас и нашето мислене?
Освен това твърдението ти, че Библията не е единствен източник на божието Слово ( и това го пишело в Библията) НЕ е вярно. Май не аз а ти ще трябва да си я прочетеш и разбира се, да се опиташ да ми докажеш това, което твърдиш. Но от сега ти казвам, че такова нещо няма да намериш :)))
Казваш в твоя дом Библията "не се четеше, а се изповядваше". Точно така, четенето без прилагането на практика е нищо. Аз не Я чета, аз Я живея...на дело. За мен тя не е информация, а Слово на Живот, откровение на живия Бог. Автора на Библията е Бог, да тя наистина не е дело на човеци, въпроса е защо тогава Божествените истини така се пренебрегват, за сметка на откровено антибиблейски учения?
цитирай
26. misbis - е, точно православната църква да вземем за първоизточник
04.05.2011 22:15
моите мнения са базирани както на четена литература от всякакво естество и най-вече на лични изживявания и случки. Отвращението ми към православната ни църква и разбирането как умело се използва от службите за наблюдение и контрол над съзнанието дойде след личен сблъсък на високо интернационално ниво с въпросната институция. Но съм благодарна,че ми се отвориха очите. Имена не искам да цитирам, само искам да заявя на зомбираните “вярващи“,че всички свещенници с високи санове са агенти на службите и изпълняват точно определена задача за контрола над съзнанието.
Не карам никой да вярва. Но поне не се месете така яростно и фанатично в работата на събудените. Вървете си по вашия път, оставете другите на спокойствие,да си вървят по своя. Пък времето ще покаже. Никой не ви кара насила да вярвате в рептили,майн контрол и т.н. Фанатизма ви е отблъскващ
morningstar1 написа:
"не мисля, че Бог е "запланувал пълно унищожение на земята и непокаяните човеци", както споменава morningstar. "

" православна християнка съм,..."

Нали разбираш, че тези две твои изказвания са в абсолютно противоречие.
Значи хем си православна християнка, хем обаче вярваш на Ню Ейдж глупостите, хем вероятно не знаеш, че двете доктрини за в АБСОЛЮТНО противоречие, хем не си отваряла Библията, за да видиш какви са ученията на Христос.
Е не става така.
Поне се заинтересувай какво е официалното становище на Православната църква по въпроса.

http://www.pravoslavieto.com/new_age.htm

http://synpress-classic.dveri.bg/19-2003/19-NewAge.htm

цитирай
27. morningstar1 - .
04.05.2011 22:15
universalnite1neo написа:
:)) Освен фанатизъм, сега виждам и склонност към т. нар. "папагалски комплекс" у теб . Няма какво да излагам мнението си за манипулацията на библейските писания - направил съм го в стари постинги. А ти ми заприлича на един ефрейтор от казармата , който в момент на откровение си призна : " Я може да съм прост, но знам уставо " :))))))


Така е, всички християни защитаващи Божието Слово трябва да са фанатици, какво друго. Нехристиянските фанатици обаче, се чудят как да унищожат, омаловажат, отрекат (и какво ли още не) единствения извор на божествена Истина - Словото. Чела съм от абсолютни шедьоври на атеизма до абсолютни простотии от разни новоизпечени представители на "алтернативната духовност".
Ъъъ, Апостолите не били с всичкия си, кога били писали, били умопомрачени...ъъъ, тя Библията преписвана толкоз много пъти, че край, нищо не е останало от оригинала, ...ъъъ това са само митове и легенди и въобще не трябва да ги взимаме на сериозно...бла, бла, бала...парад на безсилието да се обезслили най-великата книга на всички времена - Библията. Несъмнено тя е трън в очите на цялата навалица от езотеристи, ню-ейджисти, окултисти, индо-последователи ...и т.н.
За сметка на това пък, Ню-Ейдж литературата е мноого издържана - то са рептилни раси, то са Атлантиди, послания от Плеадианците, духовни йерархии, ченълинги, развиване на висшо съзнание, медитации, телепатия, интуиция...няма начин да не са истински тези работи, и няма начин как да не им се повярва от раз!!! :))))))))
цитирай
28. misbis - този фанатизъм ми напомня на насилие-вярвай в моята вяра
04.05.2011 22:19
или бой и злоба към невярващите...обаче бог е любов ....любов с насилие-нещо не се вързва
цитирай
29. amrita - Поздравления за постинга
04.05.2011 22:21
и смелостта да видите със сърцата си. Всяка книга, картина, песен - всяко произведение на изкуството е способно да ни покаже именно какво се случва с нас сега, какво се е случвало и какво има да се случва. Според мен това е така, защото творческата мисъл, вдъхновението, импулса да нарисуваш, напишеш, създадеш означава да позволиш на сетивата си да станат посланици на духа ти, на Бог, на вселената (всеки си го нарича, както иска).
Поздравления и прегръдки!
цитирай
30. morningstar1 - misbis...
04.05.2011 22:25
...аз не съм православна, така, че не си хаби думите да плюеш православието. Във всяка църква на този свят има и мошеници, откачени, печелбари и какво ли не. Да, но на мен НЕ хората са ми критерии, а само и единствено божието Слово. Кой какъв бил, как крал и какво мърсувал хич не ме интересува, всеки лично ще отговаря пред Бога за деянията си. Всички хора са грешници и нито един от тези грешници не може да ми е авторитет. Авторитета е Бог, Той е моралният критерии за всичко.

"Но поне не се месете така яростно и фанатично в работата на събудените. "

Събудените само си мислят, че са такива. :))
Колкото по-далеч стои един човек от Словото, толкова по-несъбуден е той, защото Словото е единствената Светлина, която отваря наистина очите.

"Пък времето ще покаже."

Така е.
цитирай
31. morningstar1 - Далеч си от истината...
04.05.2011 22:38
misbis написа:
или бой и злоба към невярващите...обаче бог е любов ....любов с насилие-нещо не се вързва


...и от мотивите на християните, да защитават Словото.

Бог е любов, но и справедливост. :))


Защо ли от цялата Библията, нехристияните изтръгват само тази фраза??
Какво да кажем за тези фрази например:

Римляни 6:23 Защото заплатата на греха е смърт;

Псалми 1:6 Защото Господ наблюдава пътя на праведните;
А пътят на нечестивите ще бъде погибел.

Дай да разнищим и тези фрази от Библията, а не да се повтаря като в транс, че Бог е любов.
цитирай
32. amrita - morningstar1,
04.05.2011 22:44
може ли да те попитам няколко въпроса. Личността ти ми е безкрайно интересна и наистина искам да те разбера. Ще те помоля само за откровеност.
1. Казваш, че божието слово е единствения критерии? Критерий за какво?
2. Всички хора са грешници и ще отговарят за това пред Бог? Но Бог прощава греховете, нали така? Значи ли това, че можем да си грешим на воля?
3. Къде в божието слово едно начинание се определя като грях. Иисус не каза ли за онзи, който го биеше, че е добър човек? Значи, той не смята това за грях, така ли?
4. Какво е морал? Къде в библията е упоменато? Мария Магдалена не беше ли проститутка, значи не е била морална. Защо тогава тя се превръща в любимка на Иисус и той я защитава от пребиване с камъни?
5. Бог наказва ли в крайна сметка или не казава, а прощава?
6. "В началото бе Словото" ти за това слово ли говориш или за Библията. Знаем, че в корпуса на Библията са събрани текстове, които са били достъпни към онзи момент. какво мислиш за апокрифните текстове? В тях няма ли или има Божие слово?
7. Как да разберем, че сме събудени, според теб? как да разбера колко близо е Словото, за да мога да зная дали се съобразявам с неговите критерии или се подавам на ерес?
8. Мислиш ли, че ще бъдеш наказана за грешките си?
9. Обичаш ли ближния си? Дори той да дрънка врели некипели за Новата епоха, чакрите и т.н. - ти обичаш ли го искрено, както Словото учи?
10. Щастлив човек ли си?

Благодаря! Наистина, питам те, за да получа отговори. Помогни ми да си изясня душевната настройка на един вярващ човек?
цитирай
33. zelas - Да са факам в неграмотника
04.05.2011 22:56
Що по дяволите е "рептил"?
цитирай
34. malchaniaotnadejda7 - Morningstar1, това, че си чела много е добре:)
04.05.2011 23:12
morningstar1 написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Да, разбирам, че са в противоречие, Morningstar1. В противоречието се ражда истината. Истинските неща са противоречиви, повярвай ми. Ти не ме разбра.:) Отново, но внимателно прочети Библията. И знаеш ли, там, в Библията, ще откриеш, че тя не е "единствен източник" за божието Слово. Не случайно ти дадох пример с делото на св. Кирил и св. Методий. Внучка на свещенник съм и в моя дом Библията не се "четеше", а се изповядваше.:) Колкото до термина, който използваш "ученията на Христос"...:) наистина не става така. Не робувам на "официални становища", Morningstar1. Официалните становища осъдиха Христос на разпятие и оправдаха Варава. Не разбра примера ми. Ако светите първоучители на стария континент бяха склонили глава пред "официалните становища", днес името на Бог щеше да бъде славено на трите "свещени езика". Не чети Библията като ръкотворна книга, Morningstar1. Чети я като неръкотворна. И за предпочитане - не електронно по мое мнение. Поздрави!:)


Не съм съгласна :)). Христос е единствената Истина, противоречив ли е Той? Не и никога не е бил. Истината нито се ражда в спора, нито в противоречията. Тя просто Е. Абсолютна и Единствена. Бог е направил достояние на нас човеците какво е Истината. Защо я пренебрегваме с други " истини" удобни на нас и нашето мислене?
Освен това твърдението ти, че Библията не е единствен източник на божието Слово ( и това го пишело в Библията) НЕ е вярно. Май не аз а ти ще трябва да си я прочетеш и разбира се, да се опиташ да ми докажеш това, което твърдиш. Но от сега ти казвам, че такова нещо няма да намериш :)))
Казваш в твоя дом Библията "не се четеше, а се изповядваше". Точно така, четенето без прилагането на практика е нищо. Аз не Я чета, аз Я живея...на дело. За мен тя не е информация, а Слово на Живот, откровение на живия Бог. Автора на Библията е Бог, да тя наистина не е дело на човеци, въпроса е защо тогава Божествените истини така се пренебрегват, за сметка на откровено антибиблейски учения?

Хубаво е така да четеш една книга, сякаш ти си я написала. Да, Библията е неръкотворна книга и се чете със сърцето... Никой от нас не я е чел. Никой не я е прочел така, сякаш я е написал. Говорим различни езици на сърцата, не можеш да ме разбереш. Ти казваш: "Христос е единствената истина. Противоречив ли е той?" "Да. Той е най-противоречивият и най-неразбран до ден днешен. Защото ни е дал шанс да бъдем "во истину". Ти говориш за "христови учения", как да ме разбереш...:) Питаш ме, "защо пренебрегваме Абсолютната истина с други, удобни нам истини". Една истина може само да потвърди друга, никога не би могла да я "пренебрегне". Неистината, също не би могла, повярвай ми. Morningstar1, Библията не е единствен източник на божието слово. Животворящ източник на Словото божие е сърцето. Питаш ме, "защо Божествените истини така се пренебрегват, за сметка на откровено антибиблейски учения?" Защото избираме да бъдем грешни, да бъдем човеци, да бъдем смъртни. Зашото законът е създаден да служи на човека, а не човекът е създаден да служи на закона. Защото не е важна обвивката, а същността на нещата. Защото Христос ни даде избора да бъдем безсмъртни, да бъдем богоравни, а ние се държим като стадо роби.
цитирай
35. morningstar1 - amrita...
04.05.2011 23:20
...благодаря за хубавите въпроси. :))
Не мога обаче да ти отговоря само с две-три изречения, нито само с "да" или "не".
Предпочитам да ти понапиша повечко, в блога ми, но не днес, а при първа възможност и достатъчно свободно време :)) Става ли?

"Помогни ми да си изясня душевната настройка на един вярващ човек?"

Хе! Това ме усмихна:))
В същност ти също си вярващ човек, и автора на тази тема също, и нехристияните също, че и атеистите даже...Всеки вярва в нещо. Но ми прозвуча така, сякаш специално вярващите християни са някакво полезно изкопаемо, чудо невиждано, рядки екземпляри, достойни за дисекция и анализ ( а защо не и за присмех) от обществото. Което звучи някак тъжно и странно, имайки пред вид, че все пак България е ХРИСТИЯНСКА страна???? Нима вярващите християни са останали единици, или да няма християнска литература за ограмотяване?? Християнството в БГ на изчезване ли е?? :((
цитирай
36. amrita - рептил???
04.05.2011 23:21
понеже да се "факам" и аз не знаех :)))) пък ми стана интересно... проверих в речника - рептил - който пълзи, влечуго..
цитирай
37. amrita - Ще чакам постинга, обещавам, че много въпроси ще имам :)
04.05.2011 23:27
morningstar1 написа:
...благодаря за хубавите въпроси. :))
Не мога обаче да ти отговоря само с две-три изречения, нито само с "да" или "не".
Предпочитам да ти понапиша повечко, в блога ми, но не днес, а при първа възможност и достатъчно свободно време :)) Става ли?

"Помогни ми да си изясня душевната настройка на един вярващ човек?"

Хе! Това ме усмихна:))
В същност ти също си вярващ човек, и автора на тази тема също, и нехристияните също, че и атеистите даже...Всеки вярва в нещо. Но ми прозвуча така, сякаш специално вярващите християни са някакво полезно изкопаемо, чудо невиждано, рядки екземпляри, достойни за дисекция и анализ ( а защо не и за присмех) от обществото. Което звучи някак тъжно и странно, имайки пред вид, че все пак България е ХРИСТИЯНСКА страна???? Нима вярващите християни са останали единици, или да няма християнска литература за ограмотяване?? Християнството в БГ на изчезване ли е?? :((


Христянството не е на изчезване никъде? Християнството, такова, каквото ти го познаваш просто подлежи на преструкториране и доизясняване. Не защото е толкова важно какво ще се случи в новата епоха, ще я има ли и т.н., а защото душата ни сестреми към достигане на Христовото съзнание и това е прекрасно, нали? Но...обещала си постинг, там ще питам - нека не разводняваме темата. Не се сърди на художниците или на интерпретиращите ги, изкуството е свобода да изразиш по свой начин търсенията на духа си към постигане на христовото съзнание. :) Или да речем това на Буда... защото останалите религии имат своите еквиваленти на Христос, нали така? Но...това под твоя постинг :)
цитирай
38. morningstar1 - malchaniaotnadejda7
04.05.2011 23:45
"Да, Библията е неръкотворна книга и се чете със сърцето"
Библията се чете с помоща и ръководството на Святия Дух и с нищо друго.
Сърцето е омърсено от греха, възможно е то да води в грешна посока.

"Ти казваш: "Христос е единствената истина. Противоречив ли е той?" "Да. Той е най-противоречивият и най-неразбран до ден днешен."
Това, че хората смятат Христос за противоречив и неразбран, въобще не означава, че Той в действителност е такъв. Безкрайният Бог няма как да бъде противоречив, в противен случай Той не би бил Свят и Съвършен, какъвто Е. Противоречията са само в собствените ни умове.
"Ти говориш за "христови учения", как да ме разбереш...:)"
Не се хващай за думата. Христос не дойде за да говори учения, а за да разкрие характера и личността на Бога пред хората. А иначе теб те разбирам много добре, не мисли, че не знам за какво говориш:))
"Една истина може само да потвърди друга, никога не би могла да я "пренебрегне". "
С две думи ти не вярваш, че има Абсолютна Истина. Това вече го знам. Ако вярваше на Абсолютната Истина, никога не би повярвала на Ню-Ейдж фантастиките.
"Библията не е единствен източник на божието слово. Тя е ръкотворна. "
Малко по-горе, казваш, че е НЕръкотворна. Последно?
Докажи ми от самата Библия, че има и други източници на божието Слово:))
Нали разбираш, че не може да има много истини. Истината за това е истина, понеже е само Една. Ако са много, значи няма Абсолютна Истина и можем да правим каквото си щем, и да вярваме в каквото ни скимне.
"Животворящ източник на Словото божие е сърцето. "
Грешен отговор. Небиблейско учение от онези модерните дето се занимават със себепознание, самоусъвършенстване и развиване на съзнанието. Библията има друго становище за човешкото сърце, а разбирането на разликата между двете доктрини за състоянието на сърцето...е жизненоважна.
"Защото избираме да бъдем грешни, да бъдем човеци, да бъдем смъртни."
Аз не избирам това, а ти? Христос дойде да ни освободи от греха и да ни даде вечен живот, приеми го.
цитирай
39. morningstar1 - amrita...
04.05.2011 23:53
"Не се сърди на художниците или на интерпретиращите ги, изкуството е свобода да изразиш по свой начин търсенията на духа си към постигане на христовото съзнание. :)"

А кой е казал, че се сърдя на когото и да било :))


"Христянството не е на изчезване никъде? Християнството, такова, каквото ти го познаваш просто подлежи на преструкториране и доизясняване. "

Колко съм изостанала тогава, та не съм разбрала, че християнството подлежи на преструктуриране...:((( Направо можем да преструктурираме Библията, като я изгорим например, и я заместим с езотеричните, теософски и антропософски бълнувания на Блаватска, Щайнер и сие...
П.П. В същност много от отговорите на твоите въпроси се намират в постингите в моя блог. :)) Ако искаш попрочети малко.
цитирай
40. savremennik - Риторичен въпрос
05.05.2011 00:01
Можеш ли да си представиш какво изпитва онзи, който знае неща, познати на посветените отпреди хилядолетия, но е принуден да гледа отчайващо мудното развитие на човечеството, което изнемогва дори днес в бавното им откриване ?
цитирай
41. amrita - морнингстар1.. :)
05.05.2011 00:20
разбира се, ще прочета :) Благодаря за поканата... ама искам ей така да си поговорим. Не да спорим, просто да си поговорим спокойно, да поразмишляваме заедно...

Направо можем да преструктурираме Библията, като я изгорим например
а относно това... пак ме връщаш на въпроса за Апокрифите... Те винаги са ми били интересни и нямат общо с новите езотерични, теософски и т.н. "Бълнувания" :) Ще се включа някъд е в блога ти или на лични.

А защо помислих, че се сърдиш ? Ето, защото си написала следното: "Текста е една безобразна глупост и подигравка с Исус Христос и Неговото Слово."
цитирай
42. malchaniaotnadejda7 - Да, библията се чете със сърцето, Morningstar1, така мисля.
05.05.2011 00:52
1. Сърцето не е омърсено, не, сърцето е чисто.
2. Христос в действителност е противоречив и ти предстои да го изпиташ. Това не означава, че някога ще го разбереш.
3. Говорейки за „христови учения” ти проповядваш ерес.
4. Не слагай в устата ми думи, които не съм изрекла и не спрягай името ми до Ню Ейдж!
5. И двете. Библията е неръкотворна, когато е слово и ръкотворна, когато е религия.
6. Коя си ти да ти доказвам други източници на божието слово. Кръстена ли си? Кое е името ти?
7. Да, животворящ източник на Словото божие е сърцето и дали това е вярно, няма да отсъдиш ти.
8. Ти не си готова да избираш, защото четеш Библията като ръкотворна, а Словото божие не е. Ти следваш религията, не вярата, служиш на закона, не на Божията любов.
цитирай
43. morningstar1 - .
05.05.2011 01:11
1. Според Библията сърцето е мръсно. Ако отричаш това, значи отхвърляш основна библейска доктрина:)) Ако си поне 5% православна християнка би трябвало да знаеш това.
2. Познавам Христос от деститилетия, изяла съм Словото Му, то е част от мен, не съм забелязала да е противоречив. :) Нито някой друг християнин на този свят съм видява да споделя такова...меко казано странно мнение. То просто не е християнско, затова...
3. Идея си нямам за какви ереси ми говориш. Както казах, Христос дойде да разкрие с живота си характера на Бога.
4. Няма как да не те спрягам с Ню Ейдж, твоята убеждения те правят техен последовател.
5. Автора на Библията е Бог, хората са само Негови инструменти за нейното написване.
6. "Morningstar1, Библията не е единствен източник на божието слово."
Щом твърдиш нещо с такава увереност, би трябвало да можеш да го докажеш, имаче си остават празни приказки. Кои са другите източници на божието слово и защо?
7. "7. Да животворящ източник на Словото божие е сърцето и дали това е вярно, няма да отсъдиш ти."
Естествено, че не отсъждам аз. Извинявам се, ако съм те оставила с впечатление, че това е мое мнение. Не е. Библейско е.
8. "Ти следваш религията, не вярата, служиш на закона, не на Божията любов. "
Как разбра това? Познаваш ли ме?
Или този извод е следствие на нетърпимостта ми към небиблейските фантасмагории?

:))))
цитирай
44. morningstar1 - .
05.05.2011 01:14
amrita написа:
разбира се, ще прочета :) Благодаря за поканата... ама искам ей така да си поговорим. Не да спорим, просто да си поговорим спокойно, да поразмишляваме заедно...

Направо можем да преструктурираме Библията, като я изгорим например
а относно това... пак ме връщаш на въпроса за Апокрифите... Те винаги са ми били интересни и нямат общо с новите езотерични, теософски и т.н. "Бълнувания" :) Ще се включа някъд е в блога ти или на лични.

А защо помислих, че се сърдиш ? Ето, защото си написала следното: "Текста е една безобразна глупост и подигравка с Исус Христос и Неговото Слово."


Сърдят се само децата. :))
По-скоро това е болка...от потъпкването на божиите истини.
цитирай
45. malchaniaotnadejda7 - :) Приемам извиненията, бъди "библейска".
05.05.2011 01:34
"8. "Ти следваш религията, не вярата, служиш на закона, не на Божията любов. "
Как разбра това? Познаваш ли ме?
Или този извод е следствие на нетърпимостта ми към небиблейските фантасмагории?"

Morningstar1, хубаво е, че си "изяла Библията", дано да ти се е усладило. Мисля, че си готова да обгърнеш и Абсолюта на Ню Ейджот, успех!:))) А нас грешните ни остави да тънем там в тъмите. И не ни мисли, моля те! :))))

http://vbox7.com/play:3780701e

http://megimg.info/mg/modules/news/article.php?storyid=38

С извинение към Нео за тази дискусия и с респект, се оттеглям forever and ever! Lasciate ogni speranza ed ogni cattivo pensiero! :)))

цитирай
46. miaa - Не се хващайте директно за Библията! Тя само ни насочва!Аз също съм правослвна христянка:)))
05.05.2011 06:17
Но не всичко в картините Е от Нея! Помислете, съзерцавайте! Идеята носи силно послание!
Очите виждат, но не разчитат, когато Човек не тръгва с добри и позитивни намерения! Не е нужно , да спориме ожесточено..По- важно Е "спасението" в Спасителя/ Иисус/на Човека.
За да открием истината Е нужно търпение и желание. При всички случаи се докосваме до едно , ново измерение...и на духовно равновесие...Поздравления Нео и Алекс! За смелостта:)))
цитирай
47. universalnite1neo - Ре miaa, malchaniaotnadejda7, amrita, savremennik, misbis
05.05.2011 09:45
:) Приятели , благодаря за мненията ви . Всяко от тях е уникално и носи истина .
Появата на morningstar1 в този постинг не е случайна - тя ни даде нагледен пример какво е съпротивата на отиващото си старо срещу новото . Всеки непредубеден ще го разбере . Приятен ден на всички ви :)
цитирай
48. malchaniaotnadejda7 - Благодаря, Нео и хубав ден!:)
05.05.2011 10:05
С нетърпение ще очакваме следващия ти постинг с тълкувания за посланията на Дюрер. Поздрави!:)
цитирай
49. rustam - Като погледне човек
05.05.2011 10:15
как се наддумвате и цакате "вярващи християни" и "носители на нова вяра" заради една евангелска илюстрация на Дюрер направо е ужсано, че и смешно.

Това е една изсмукана от пръстите и манипулирана интерпретация. Дюрер е просветен художник енциклопедист. Добре познава и перспективата и законите на светлината.
Тъпо е да търсиш дълбок смисъл в "тъмния" край на лопатата му.
цитирай
50. universalnite1neo - Ре 49. rustam
05.05.2011 10:20
:) Как да разкажеш на слепеца за цветовете - невъзможно е . И тук не се говори за нова вяра , това показва колко си подвластен на наложените шаблони в мисленето и търсенето на "здравия разум". За щастие Дюрер е дал своите послания - въпреки невежеството на обкръжаващите го .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite1neo
Категория: Хоби
Прочетен: 1922258
Постинги: 148
Коментари: 2421
Гласове: 10700
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031