Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 11:20 - ИНТУИЦИЯТА : ПРОБИВ В ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ
Автор: universalnite1neo Категория: Други   
Прочетен: 25700 Коментари: 30 Гласове:
131


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      ДВЕ В ЕДНО

 

    В продължение на столетия се смятало, че човешкият мозък функционира като единно цяло, което губи своите способности в случай на нарушения в неговите структури. По-късно се оказало, че ако се наложи, някои фрагменти от мозъка поемат върху себе си функциите на увредените участъци. Но истински шок за учените в света станало откритието, че човек може да живее дори при атрофия и отстраняване на епифизата ( жлеза с вътрешна секреция в основата на мозъка ), смятана за жизнено важен орган. Мозъкът поднесъл и друга изненада на учените, когато било доказано експериментално, че прекъсването на връзката между ляво и дясно полукълбо практически не влияе върху умствените и функционални способности на човека, а в някои случаи дори лекува епилепсия ?!

    Не оставало нищо друго, освен специалистите да предположат, че в нашия мозък е налице т. нар. Мозък в мозъка, благодарение на който той всъщност функционира. В това, че този “вътрешен мозък” съществува действително, не се съмнява никой от неврофизиолозите днес, но всички опити той да бъде открит засега са неуспешни.

 

               ПОЛУКЪЛБАТА КАТО ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ

 

    Психотерапевтите Роджър Спери и Майкъл Хацаниг изучавали реакцията на хора, при които за лечение на епилепсия била изкуствено нарушена връзката между 2-те полукълба. Тези изследвания ги завели на мисълта да изучат отделно реакцията на всяко полукълбо върху зрителния образ.

    Известно е, че нервните влакна, свързващи очите с мозъка, са устроени така, че сигналът от дясното око отива в лявото полукълбо, а от лявото око – в дясното. На участниците в експеримента били демонстрирани образи на екран : първо от лявата страна, след това от дясната. В един момент вместо кадър с изображението се появявала картинка с надпис : “Кой си ти ?”. Дясната половина реагирала : “Питър Симпсън”. Лявата го потвърждавала, когато надписът се показвал от дясната страна. Следващият въпрос “звучал” така : “Какъв искаш да бъдеш ?”. Дясното полукълбо формулирало отговора : “Автомобилен състезател”. А лявото отговаряло : “Чертожник”. Учените били потресени ...

    По-нататъшните изследвания показали, че всяко от полукълбата представлява отделна личност, която има собствени мечти, спомени, знания и емоции. И цялостното функциониране на човешкия мозък се изгражда от взаимодействието на тези личности ...

 

               ИЗВЪНРАЦИОНАЛНО ПОЗНАНИЕ

 

    Неврофизиологът Робърт Спенсър, който от години се занимава с този проблем, смята, че тук става дума не за две различни личности, а за една, но съществуваща едновременно ... в различни светове ! Едната част на човека се намира тук , в реалния свят, а другата – в паралелен, засега все още недостъпен за нашето разбиране. 

    Потвърждение за подобно едновременно присъствие на човека в два ( и повече ? ) свята, според него е отдавна известната, но неразрешима загадка досега на човешкия мозък, свързана с възможността за извънрационално познание – интуицията.

    Понякога интуицията подсказва на човека, че трябва да постъпи по определен начин, но той, след като обмисли всичко старателно, решава според логиката. След известно време, когато всичко е отминало, той разбира, че е трябвало все пак да се довери на първоначалната си подбуда. Практически всеки от нас е изпитвал нещо подобно : не сме послушали вътрешния си глас, доверили сме се на трезвата оценка и ... сме сгрешили.

    Интуитивното познание няма нищо общо със законите на логиката. Логиеският извод е основан на сбор от информация, на анализ на факти и установяване на причинно-следствени връзки. Интуицията веднага ни подсказва готовия отговор. Първата мисъл е най-важната. Това положение отдавна се е превърнало в народна мъдрост и е станало пословично.

    Но откъде се взема този готов отговор ? Д-р Спенсър смята, че той идва от паралелното пространство, в което се намира част от нашия мозък и по-точно част от човешката личност.

 

                    СПОСОБНОСТ ЗА ЯСНОВИДСТВО

 

    Интуитивното мислене се свързва с дейността на дясното полукълбо, което отговаря за творческата дейност, създаването на абстрактни конструкции, асоциации и ирационализъм, докато лявото е за логическото мислене. Изучаването на тази странна особеност на мозъка продължава от години и вече са направени някои любопитни открития.

    Английски учени изследвали дейността на индийски йоги по време на медитация. Във всички случаи приборите показвали интензивна работа на дясното полукълбо, докато лявото се намирало практически в спящо състояние.

    Още поразителни резултати били получени при изследване на мозъка на тибетски монах по време на сън. Той твърдял, че в това състояние пренася астралното си тяло в други светове. Приборите установили кардинална разлика в работата на мозъка от тази, която се осъществява при обикновен или летаргичен сън. Дясното полукълбо показвало такава висока активност, каквато не се наблюдава дори в бодърстващо състояние.

    Някои изследователи смятат, че именно дясното полукълбо отговаря за връзката на човека с паралелния свят. В състояние на медитация, в моменти на озарение човекът ( или част от него) сякаш се пренася там, придобивайки интуитивно усещане и увеличена способност за ясновидство.

 

                        ПО НЯКОЛКО ЧАСА

 

    Наскоро било установено, че различните личности, затворени в човека ( или според Спенсър една личност, но “размножена” ), живеят всяка по свое собствено време. Неврофизиологът Пол Маклийн експериментално доказал, че човешкият мозък се състои най-малко от три ( могат да са и повече ) независими области, “вложени” една в друга като “матрьошки”, всяка от които живее по свой часовник. Ролята на този часовник играе група нервни клетки, разположени дълбоко в мозъка, които се наричат ядро на кръстосване. Електрическите импулси в това място демонстрират удивително постоянство. 

    Професорът от Калифорнийския университет Колин Блекмор смята, че те действително му напомнят тиктакането на часовник. Но как и защо функционира тези часовници, без да си пречат един на друг, в собствен ритъм ? Уви, Маклийн, Блекмор и други изследователи, занимаващи се с този проблем, със смущение признават, че не могат да обяснят.

    “Няма да се учудя – пише Блекмор – ако бъде установено, че всеки от тези “часовникови механизми” ръководи свое самостоятелно тяло – едно от тези, които съществуват паралелно в нашия организъм. При това не е важно дали то е физическо или психическо, безплътно ... “

 

                            ВСЕЛЕНАТА Е ХОЛОГРАМА ?

 

    Проблемът на взаимовръзката между човешкия мозък и Вселената засяга американският философ и учен Майкъл Толбът в своята книга “Холографската вселена” ( холография – запис, изображение на вълнови полета или обекти ). Отричайки съществуването на паралелни светове, той издига друга версия : целият материален свят – от електроните до галактиките няма собствена реалност, а е проекция на някакво “дълбочинно ниво на мирозданието”. Вселената е гигантска холограма, чиято дори и най-микроскопична част носи в себе си информация за общата картина на битието и където всичко е взаимосвързано и взаимозависимо.

    Толбът смята, че неговата теория обяснява много загадки, свързани с дейността на човешкия мозък – например телепатията, ясновидството, мистичното чувство за единство с Вселената и дори телекинезата ( способността с психическо усилие да се преместят предмети ) . Така феноменът на смъртта според Талбът представлява преместване на съзнанието на човека от едно ниво на холографската реалност на друго ...

    “Холографската “ версия е доста спорна, но въпреки това има немалко привърженици в научния свят, които смятат, че в момента тя дава най-адекватна картина на реалността.

 

                       БЪДЕЩЕТО Е НА ИНТУИЦИЯТА !

 

     Днес вече е очевидно, че третото хилядолетие многократно ще усложни задачите, стоящи пред човечеството и ще изисква привличането на нови възможности за тяхното преодоляване. Тези задачи не могат да бъдат решени само с рационализъм. Затова трябва да се очаква, че с времето на преден план при усвояването на света ще излезе интуицията, само че не във вид на случайни и мимолетни озарения, а като метод на познание, способен да постигне това, пред което се оказват безсилни логиката и рационалното мислене. Вековната работа по изгнанието на духовното начало от живота на човечеството е довела, уви, до това, че рационализмът е завладял общественото съзнание и е станал единственият официален метод на познание. Затова човешката цивилизация се е оказала в задънена улица.

    За щастие обаче в последно време започна да се признава фактът, че бъдещето ни е невъзможно без хармоничното развитие на всички заложени у човека творчески възможности. В това число и духовните .....
 
Източник : в-к "Феномен"





Гласувай:
134



1. taidzi - Интуицията е Божествено чувство, ...
30.09.2010 11:48
Интуицията е Божествено чувство, вложено във всеки човек, но не е еднакво развито във всички хора. Който е развил това чувство в себе си, той сам проверява нещата.
цитирай
2. universalnite1neo - Ре 1. taidzi
30.09.2010 11:51
:) Имаш право . Който има развита интуиция, може да избегне много нещастия и неприятности в живота си.
цитирай
3. galatceq - Колко хубаво е да припомниш силата ...
30.09.2010 12:01
Колко хубаво е да припомниш силата на интуицията ;) Интуицията винаги действа в наша полза. И тъй като тя е гласът на душата, интуитивните знания идват като предчувствие, като усещане за комфорт или дискомфорт, като знание, което не знаем откъде е дошло, но го знаем.
цитирай
4. universalnite1neo - Ре 3. galatceq
30.09.2010 12:05
:) В отговор - една много сполучлива мисъл : „Интуиция — това е изкуството да се четат бели страници.“ — Станислав Лучко
цитирай
5. universalnite1neo - Още инфо за паралелните светове ; ...
30.09.2010 12:12
Още инфо за паралелните светове ; http://universalnite000.blog.bg/drugi/2010/07/20/otnovo-za-paralelnite-svetove-okolo-nas.579542
цитирай
6. galatceq - Предизвикваш ме - отговарям ти с ...
30.09.2010 12:15
Предизвикваш ме - отговарям ти с друга мисъл :) „Интуицията е дадена на жената, за да отгатва намеренията на мъжа, за които той не се досеща.“ — Жан Делакур
цитирай
7. universalnite1neo - Ре 6. galatceq
30.09.2010 12:19
:)))) Става забавно !
цитирай
8. taidzi - Не е излишно да прочетете за разв...
30.09.2010 12:24
Не е излишно да прочетете за развиване на психичните сили , има дълбока връзка с постинга . http://taidzi.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/07/09/kak-se-razvivat-psihichnite-sili.574329
цитирай
9. universalnite1neo - Ре 8. taidzi
30.09.2010 12:28
:) О, благодаря за напомнянето , няма спор за взаимовръзката .
цитирай
10. savremennik - Интригуваща информация. Интуи...
30.09.2010 12:34
Интригуваща информация .
Интуицията може да бъде използвана във всяка сфера на ежедневния живот. Тя позволява възстановяването на забравена информация от миналото, получаване на неизвестна информация в настоящето или предсказване на бъдещи събития.
цитирай
11. universalnite1neo - Ре 10. savremennik
30.09.2010 12:36
Ако не се лъжа това е едно от общоприетите понятия за интуиция .
цитирай
12. galatceq - :)))) Става забавно ! Малко шега ...
30.09.2010 12:47
universalnite1neo написа:
:)))) Става забавно !

Малко шега никога не вреди . Но ако си говорим сериозно хората,които винаги се оказват на нужното място в нужния момент и на които поразително често им върви в живота, не са просто щастливци. Те са развили вътрешната си интуиция, която им подсказва какво и кога да правят. Интуицията им позволява да подлагат на съмнение онова, което изглежда очевидно, като им открива нови възможности.
цитирай
13. universalnite1neo - Ре 12. galatceq
30.09.2010 12:53
Да, показателно за вслушването в т. нар. "вътрешен глас"
цитирай
14. miaa - Здравей Нео Нула! Интуицията е б...
30.09.2010 14:12
Здравей Нео Нула! Интуицията е бъдещето на човека.Тя се развива най-вече при хората, които притежават реални възможности да познават добре своите качества и да имат реална преценка за себе си. Малко хора могат да се похвалят с това! Това са хора, които не се влияят от материалните придобивки/ слава, превилегии и др.Те остават едни и същи. Те познават добре себе си. Те могат да извършват чудеса :)
Чудесна статия:) Поздрави и усмивки:)
цитирай
15. universalnite1neo - Ре 14. miaa
30.09.2010 15:37
Привет , Миа !
Наистина бъдещето е на интуицията и тази истина ще бъде осъзнавана с голяма сила :)
Поздрави и очаквай все интересни неща в блога ми :)
цитирай
16. miaa - Интересни статии ни предлагаш в ...
30.09.2010 15:54
Интересни статии ни предлагаш в твоя Блог Нео Нула!
Убедена съм , че ще има още по-завладяващи:) Хубав ден!
цитирай
17. анонимен - Мозъкът е в основата на много жизнени процеси в организма - Танев
30.09.2010 18:02
Не разбирам, как без епифизата ще има ориентировка във времето. Та една от нейните основни функции е, че е основния часовник за Нервната система. Има легенда, която оповестява, че при древните елини, не е имало връзка между двете полукълба. Затова едното говорело като Божество, а другото противоречало. Твърде малък е периода от установяването на връзката между полукълбата досега. Прекьсвънето на връзката при шизофрения води до раздвоение на личноста, което не е много безопасно за самия индивид. Изпадането в транс не е благоприятно за психиката на самия индивид. Води до откачалка. Това може да установи всеки, който се опита да тренира ясновидство и други психически упражнения. Няма никакви тайни за Ясновидството. Мозъка излъчва Мозъчни вълни с честота от Нула херца до терахерци. Също така разбира се ги приема. Но. Но при условие, че тази определена честота може да излезе он Мозъка или да влезе в него. Черепът е екран, който спира Мозъчните вълни навън и навътре. Малки деца до 5 годишна възраст, чиито фунтанела още не е затворена имат способноста да приемат и предават такива Мозъчни вълни. На това се дължи и УРОЧАСВАНЕТО, което си е пряка атака върху Мозъка от външен, възрастен Човек. Тука действува правилото на противоположноста. Черните очи урочасват синеоки деца, сините очи урочасват чернооки деца. За Главния мозък може да се говори твърде много. Пазете го. Претоваренага Нервна система води да най-различни заболявания.
цитирай
18. raders - Относно особеностите на вселената ...
30.09.2010 20:28
Относно особеностите на вселената съществува и една съвсем луда версия /достатъчно луда, за да се окаже вярна/, че погледната отвътре вселената изглежда безкрайна, но за един зрител, намиращ се извън нея, тя е микроскопична. И тези микро /отвън/ и макро /отвътре/ вселени, дори бяха наречени от Агоп Мелконян фридмони - вероятно на името на Фридман - ученият, наложил идеята за разширяващата се вселена. Действително, като че колкото повече матрьошки вадим на показ, толкова повече стават неизвадените.
цитирай
19. universalnite1neo - Ре 16. miaa
30.09.2010 21:43
:) Естествено , особено в сегашното време, когато интуицията ни е много необходима ! Благодаря ти за интереса :)
цитирай
20. universalnite1neo - Ре 17. анонимен
30.09.2010 21:45
Има много "за" и "против" ....
цитирай
21. universalnite1neo - 18. raders
30.09.2010 21:51
:) Много ми допада и на мен тази гледна точка , но сега съм малко изморен , мога да добавя повече утре - на бистро съзнание :)
цитирай
22. анонимен - Развинтена фантазия
30.09.2010 22:59
Развинтена фантазия и псевдонаука. Split-brain-синдромът е достатъчно добре проучен, но нищо подобно не е описано. Постингът като цяло блести с абсолютното си невежество във физиологията на зрението и на неврофизиологията. Ако въпросният вестник не е много скъп, от него би се получила превъзходна тоалетна хартия. За друго не става.
цитирай
23. universalnite1neo - Ре 22. анонимен
30.09.2010 23:15
Хм ... професорите от Калифорнийския университет не са намерили достатъчно обяснения, но анонимният няма такъв проблем - всичко му е ясно ?!
цитирай
24. анонимен - Точно така е, както пише колегата по-горе.
30.09.2010 23:25
Вселената-фридмон е понятие, въведено от големия руски учен Фридман, а Мелконян го популяризира в книгата си " мъдростта на небето". Всяка елементарна частица според тая идея е вселена, а сигурно знаеш за опитите на Нахмансон,доказващи, че елементарните частици имат разум.
цитирай
25. universalnite1neo - Ре 24. poligor
30.09.2010 23:32
:) Разбира се - знам за тези опити и съм на същото мнение - имат разум , остава да се развие и интуицията, за да може да се осъзнае масово това .
цитирай
26. zahariada - Поздрави и от мен!
01.10.2010 00:06
Отново се извинявам, но не ми работи функцията "известия" и трябва да се ровя кой какво публикува. Съжалявам! Сега за интуицията. Това е друго информационно ниво, което може да бъде достигнато, овладяно и контролирано. Интуицията не е само природна даденост. Тя е предопределена в съответствие с индивидуалните способности на индивида. Поздрави! Може и аз да напиша нещо за интуицията. Темата е много интересна.
цитирай
27. universalnite1neo - Ре 26. zahariada
01.10.2010 11:51
:) Няма проблем за техническите неизправности - случват се ...
Интуицията е неизчераема тема, представеното тук е само малка частица от нея . С удоволствие ще очаквам и твоя поглед , който ще внесе още повече информираност към темата :) Поздрави и успешен ден !
цитирай
28. mimoza92 - интересна тема
04.10.2010 11:52
всички я имат ,малцина се вслушват в нея
усмихнат ден пожелавам
цитирай
29. universalnite1neo - Ре 28. mimoza92
04.10.2010 12:20
:) Благодаря ти , много си права за интуицията , дано се промени за добро !
Лек и спорен ден от мен :)
цитирай
30. sebina - Благодаря,
02.07.2012 15:27
статията ми хареса - има за какво да се помисли...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite1neo
Категория: Хоби
Прочетен: 1921060
Постинги: 148
Коментари: 2421
Гласове: 10700
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031